Τα ίδια προβλήματα και φέτος με τις φορολογικές δηλώσεις

Τα ίδια προβλήματα και φέτος με τις φορολογικές δηλώσεις

Οι φορολογούμενοι αγνοούν τις προθεσμίες και οι φορείς του Δημοσίου καθυστερούν να αποστείλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ

Φορείς του Δημοσίου όπως ο ΕΦΚΑ, αλλά και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, στέλνουν ακόμη στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μεταβάλλοντας δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ή ακόμη και αυτές που εκκρεμούν. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα έχουν υποχρέωση να στέλνουν τις βεβαιώσεις αποδοχών και γενικότερα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής της δήλωσης, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, κάθε χρόνο αγνοούν τις προθεσμίες δημιουργώντας με τη σειρά τους προβλήματα στη διαδικασία.

Οπως οι φορολογούμενοι αγνοούν τις προθεσμίες περιμένοντας την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν τη δήλωσή τους, κάπως έτσι λειτουργεί και το κράτος.

Οι παρατάσεις…

Νόμοι κατατίθενται στο παρά πέντε της έναρξης της διαδικασίας –με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν μεταβολές στο ηλεκτρονικό σύστημα Τaxisnet– και προβλήματα που εντοπίζονται εσωτερικά στην ΑΑΔΕ, έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι λογιστές «φωνάζουν» και ζητούν παράταση, το κράτος «ανακοινώνει» πως δεν θα δώσει παράταση και τελικά οι ημερομηνίες αλλάζουν και μετατίθενται για τον Αύγουστο. Αν μάλιστα η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, οι παρατάσεις είναι περισσότερες και δίνονται ευκολότερα.

Οι καθυστερήσεις, λοιπόν, στην αποστολή στοιχείων ή η μεταβολή των αρχικών βεβαιώσεων αναγκάζει 253.000 υπόχρεους να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση έως τις 26 Ιουλίου. Πάντως, στοιχεία της φορολογικής διοίκησης δείχνουν ότι χθες υποβλήθηκαν 50.000 τροποποιητικές δηλώσεις, ενώ γενικά ο ρυθμός υποβολής διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα περί τις 100.000 δηλώσεις ημερησίως.

Σημειώνεται ότι το περυσινό διάστημα, όταν αποφασίσθηκε η μετάθεση της ημερομηνίας ο ρυθμός υποβολής από τις 100.000 ημερησίως «έπεσε» στις 10.000-15.000 δηλώσεις την ημέρα!

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εκτιμούν πως ο χρόνος επαρκεί προκειμένου να υποβληθούν οι υπόλοιπες 1,9 εκατ. δηλώσεις έως τις 26 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλονται περίπου 126.000 δηλώσεις την ημέρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Από την άλλη πλευρά, το Οικονομικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι η διαδικασία πρέπει να παραταθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων άνοιξε στις 26 Απριλίου 2024 με ελλείψεις και δυσλειτουργίες. Με το νέο σύστημα της αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, μισθωτών-συνταξιούχων, σημειώνει το Επιμελητήριο, θα οδηγηθούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας αυτής να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς, των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι:

• Το 47,79% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 4.600.140 δηλώσεων οι 2.198.408 είναι μηδενικές.

• Για το 21,01% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει στα 302 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 966.489 φορολογούμενοι. Oσοι δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή στον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς, λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

• Το 31,2% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.435.243 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,01 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται σε 1.401 ευρώ και είναι αυξημένος συγκριτικά με το περυσινό διάστημα 25%. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού του εισοδήματος των επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, το εισόδημα προσδιορίζεται τεκμαρτά με το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα να διαμορφώνεται σε 10.920 ευρώ.

Για όσους φορολογουμένους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση. Ειδικότερα, ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

• Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος έως τις 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

• Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT