Παγκρήτια Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 2,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο

Παγκρήτια Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 2,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο

Οι καταθέσεις ανήλθαν στα 2,6 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Θετικό αποτέλεσμα 3,66 εκατ. ευρώ προ φόρων έναντι 577,93 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατέγραψε το α΄ τρίμηνο η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ τα μετά φόρων κέρδη ανήλθαν στα 2,55 εκατ. ευρώ έναντι 410,33 χιλ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2023.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η τράπεζα, το καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα, προ φόρων, αποσβέσεων και προβλέψεων διαμορφώθηκε στα 12,4 εκατ. ευρώ έναντι 6,31 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 97%. Τα μεγέθη του α΄ τριμήνου είναι ενοποιημένα μετά την απορρόφηση της HSBC και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η καθαρή πιστωτική επέκταση για το α΄ τρίμηνο του 2024 ανήλθε σε 91 εκατ. ευρώ, το σύνολο των εκταμιεύσεων σε 202 εκατ. ευρώ και του ενεργητικού ανήλθε σε 3,23 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 6,3% σε σχέση με τα τέλη του 2023, ως αποτέλεσμα της αποπληρωμής του τελευταίου προγράμματος αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO) στα οποία συμμετείχε η τράπεζα, ύψους 324 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις ανήλθαν στα 2,6 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, τα οποία ανήλθαν σε 2,88 εκατ. ευρώ, έναντι 1,98 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που ισοδυναμεί με μεγαλύτερη από 100% αύξηση.

Τα κόκκινα δάνεια ανήλθαν στο 1,4 δισ. ευρώ, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο 53,4% και ο δείκτης κάλυψης στο 38,5%. Η τράπεζα προχώρησε στον σχηματισμό προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου ύψους 6,82 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι και το ύψος των σωρευμένων προβλέψεων στα 528,9 εκατ. ευρώ, έναντι 522,49 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 252,29 εκατ. ευρώ και ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 10,85%, ενώ ο συνολικός δείκτης υποχώρησε στο 12,6%. Με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Παγκρήτιας, το έλλειμμα στον συνολικό δείκτη κεφαλαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσθετες κεφαλαιακές κατευθύνσεις, διαμορφώνεται σε -2,7% ή περίπου 58 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας, Αντώνης Βαρθολομαίος, σημείωσε ότι «η αξιοσημείωτη κερδοφορία που καταγράψαμε το πρώτο τρίμηνο του 2024 αποδεικνύει ότι η Παγκρήτια Τράπεζα αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο τραπεζικό οργανισμό με ολοένα και αυξανόμενη πελατειακή βάση. Η στήριξη του μετοχικού σχήματος της Thrivest και των μετόχων μας κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμένακη, Α. Εξάρχου λειτούργησε καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της Παγκρήτιας, όπως και η μεθοδική δουλειά των στελεχών της τράπεζας. Τα πολύ θετικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν την ικανότητα της Παγκρήτιας να λειτουργήσει ως ισχυρό συστατικό στον υπό διαμόρφωση πέμπτο τραπεζικό πυλώνα, μέσα από τη συνένωση των δυνάμεών της με την Τράπεζα Αττικής. Η νέα τράπεζα που θα προκύψει θα έχει κεντρικό στόχο την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εντείνοντας τον υγιή ανταγωνισμό στον τραπεζικό κλάδο προς όφελος του πελάτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT