Νέο ρεκόρ μεγεθών για το 2024 προμηνύουν τα μεγέθη επιβατικής κίνησης της Aegean κατά το δεύτερο τρίμηνο και από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς. Ειδικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η αεροπορική μετέφερε 4,4 εκατ. επιβάτες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 8% σε ετήσια βάση σύγκρισης. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, που περιλαμβάνει το παραδοσιακά ασθενές πρώτο τρίμηνο, η Aegean ενίσχυσε κατά 9%, σε 7,3 εκατ. άτομα, την επιβατική κίνηση, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Η αεροπορική κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς προσέφερε κατά 9% περισσότερες θέσεις, των οποίων ο συνολικός αριθμός διαμορφώθηκε σε 5,4 εκατ., διαθέτοντας συνολικά τη φετινή χρονιά περισσότερες από 19,8 εκατ. θέσεις, δηλαδή κατά 9% περισσότερες έναντι του 2023. Αύξηση 11%, σε 9,5 εκατ., κατέγραψαν κατά το πρώτο εξάμηνο, ετησίως, οι διαθέσιμες χιλιομετρικές θέσεις (ASKs) που απεικονίζουν τη χωρητικότητα επιβατών ανά χιλιόμετρο.
Επίσης, κατά το δεύτερο τρίμηνο, ετησίως, ενισχυμένη κατά 13%, σε περίπου 2 εκατ. άτομα, ήταν η διεθνής επιβατική κίνηση από και προς την Αθήνα. Η επίδοση αυτή επιβεβαιώνει την επιλογή της εταιρείας να επενδύσει περαιτέρω με αύξηση συχνοτήτων από και προς τα μεγάλα ευρωπαϊκά hubs, αλλά και τις αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Κύπρου, της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου και της Βαλτικής. Αντίστοιχα, από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη, που παγιώνει σταδιακά τη θέση της ως ετήσιος προορισμός, οι επιβάτες εξωτερικού ενισχύθηκαν κατά 12%, σε 292.000, αριθμός που ανέρχεται σε 500.000 στο εξάμηνο.
Για το σύνολο της φετινής χρονιάς η αεροπορική διαθέτει περισσότερες από 19,8 εκατ. θέσεις.
Η αυξημένη κίνηση στον κόμβο της Αθήνας, που έχει πλέον καθιερωθεί σε πόλο έλξης διεθνών αφίξεων από μακρινές αγορές εκτός Ε.Ε., όπως αναφέρει η αεροπορική, συμβάλλει σημαντικά στην ισορροπημένη ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης που καταγράφεται τόσο στο δίκτυο του εσωτερικού όσο και στο δίκτυο του εξωτερικού. Στην εν λόγω ισορροπημένη ανάπτυξη σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η αυξημένη διασυνδεσιμότητα με τους άλλους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς κόμβους πτήσεων μεγάλων αποστάσεων (Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι), που τροφοδοτούν και διαχέουν, μέσω του δικτύου εσωτερικού της Aegean, την επιβατική κίνηση προς τους μεγαλύτερους ή μικρότερους νησιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας.
Ρεκόρ στα 14 περιφερειακά
Την ίδια στιγμή, νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης εμφάνισαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Ειδικότερα, τον Ιούνιο ο συνολικός αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν από τους περιφερειακούς αερολιμένες ενισχύθηκε κατά 5,9%, σε περίπου 5,3 εκατ. άτομα. Ανοδο κατά 6% και 5,9% εμφανίζει η κίνηση τόσο εντός Ελλάδας όσο και από το εξωτερικό αντίστοιχα. Δηλαδή, οι ταξιδιώτες στο εσωτερικό της χώρας που βρέθηκαν σε κάποιο από τα 14 αεροδρόμια τον Ιούνιο ανήλθαν σε 828.000, ενώ οι διεθνείς επιβάτες διαμορφώθηκαν σε 4,4 εκατ. Το «Διαγόρας» της Ρόδου και το «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά ενίσχυσαν τον Ιούνιο τους επιβάτες κατά 9,7% (άνω του 1 εκατ. άτομα) και κατά 10,9% (603.200) αντίστοιχα. Επίσης, οι αερολιμένες σε Μυτιλήνη και Σάμο εμφάνισαν διψήφιο ρυθμό ανόδου, ήτοι 23,4% και 11,5% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, στο αεροδρόμιο της Καβάλας η επιβατική κίνηση υποχώρησε κατά 7,4%, σε περίπου 49.600 άτομα, ενώ οριακή (-0,8%) είναι η υποχώρηση της επιβατικής κίνησης τον μήνα Ιούνιο στον αερολιμένα Μυκόνου που διακίνησε 264.100 άτομα.
Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023, τα αεροδρόμια της Fraport Greece εμφανίζουν άνοδο επιβατών κατά 7,8%, σε 12,7 εκατ. άτομα.