Καμπάνια «ξοδέψτε τα ψιλά σας» στο Βέλγιο

Καμπάνια «ξοδέψτε τα ψιλά σας» στο Βέλγιο

Στόχος, να επιστρέψουν στην κυκλοφορία «ξεχασμένα» νομίσματα και να αποφευχθεί η παραγωγή νέων. Η αξία τους υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Καμπάνια που προτρέπει τους πολίτες να ξοδέψουν τα ψιλά τους λάνσαρε το Βέλγιο, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι τα μετρητά χάνουν το «στέμμα» τους. Η καμπάνια «spendyourchange» («ξοδέψτε τα ψιλά σας») διοχετεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αρχή της εβδομάδας, ενθαρρύνοντας τους Βέλγους να «ψαρέψουν» από τις τσέπες και τα σπίτια τους τα ξεχασμένα νομίσματα, τα οποία υπολογίζονται περίπου σε 4,2 δισ. κομμάτια με αξία 1,5 δισ. ευρώ. Παρότι η χρήση των μετρητών έχει σαφώς συρρικνωθεί στη χώρα, οι επιχειρήσεις συχνά αδυνατούν να δώσουν ρέστα στους πελάτες που συνεχίζουν να τα επιλέγουν. Πολλές εμπορικές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα έχουν προειδοποιήσει για έλλειψη νομισμάτων. Επίσης, τρεις μεγάλοι χρηματοοικονομικοί φορείς έκαναν λόγο από το 2022 για έλλειψη νομισμάτων των 5, 10 και 20 λεπτών. «Τα νομίσματα αυτά δεν κυκλοφορούν αρκετά», τόνιζαν τότε. «Από την κρίση της πανδημίας, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν αυτά τα νομίσματα πολύ λιγότερο για να πληρώσουν τις αγορές τους και αντ’ αυτού τα κρατάνε, αποτρέποντας την επιστροφή τους στους εμπόρους και στις τράπεζες. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι έμποροι εξακολουθούν να χρειάζονται αυτά τα νομίσματα, δημιουργείται έλλειψη», συμπλήρωναν.

Στόχος της καμπάνιας πια είναι να επιστρέψουν αρκετά κέρματα στην κυκλοφορία και να αποφευχθεί η παραγωγή νέων. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες ενθαρρύνονται να τα ξοδέψουν, να τα καταθέσουν στην τράπεζα ή να τα δωρίσουν σε οργανώσεις.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Βελγίου, με την επιστροφή μόλις του 2% των «ξεχασμένων» νομισμάτων, το κράτος μπορεί να εξοικονομήσει τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ από το κόστος παραγωγής κάθε χρόνο. Επίσης, η αποφυγή νέας παραγωγής έχει περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς η δημιουργία και η μεταφορά τους εκλύει σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Βασικός λόγος για τον οποίο τα νομίσματα ξεχνιούνται είναι, βέβαια, ότι όλο και περισσότεροι στρέφονται σε μεθόδους ψηφιακών πληρωμών. Σύμφωνα με έκθεση της EKT για τη συμπεριφορά των καταναλωτών, τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για το 59% των συναλλαγών στην Ευρωζώνη το 2022. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το 72% που είχε σημειωθεί το 2019.

Η ίδια έρευνα κατέληγε πως παρότι οι καταναλωτές προτιμούν τις μεθόδους ηλεκτρονικών πληρωμών, δίνουν μεγάλη αξία και στην επιλογή να πληρώσουν με μετρητά, ιδίως οι άνω των 55 ετών.

Η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιρλανδία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που εξακολουθούν να προτιμούν τα μετρητά, με 45%, 30% και 28% αντίστοιχα. Αντιθέτως, η Φινλανδία κατέγραψε το μικρότερο ποσοστό με μόλις το 7% των πολιτών να προτιμά τα μετρητά έναντι των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT