Τη μετανάστευση εξετάζουν οι Γάλλοι μεγιστάνες

Τη μετανάστευση εξετάζουν οι Γάλλοι μεγιστάνες

Υπό τον φόβο πολιτικής αστάθειας και αύξησης φόρων από την Αριστερά

3' 37" χρόνος ανάγνωσης

Η πολιτική, αλλά πρωτίστως οι προεκλογικές εξαγγελίες του Νέου Λαϊκού Μετώπου για επιθετικές αυξήσεις φόρων στους έχοντες έχουν ανησυχήσει πολλούς από τους πλουσιότερους κατοίκους της Γαλλίας, τόσο ώστε πολλοί σκέπτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οπως αναφέρουν διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να δουν με ποιον τρόπο θα προστατευθούν, αν τελικά γίνουν νόμος του γαλλικού κράτους οι εξαγγελίες για αυξήσεις φόρων και εκτεταμένες δαπάνες.

Μιλώντας στο Bloomberg, o Εμανουέλ Ανγκελιέ, πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης πλούτου La Financiere d’Orion, τονίζει ότι «αν εφαρμοστούν ακραίες πολιτικές τότε θα φύγουν όλοι όσοι μπορούν να φύγουν». Είναι ένας από τους πολλούς διαχειριστές πλούτου που έχουν δεχθεί κλήσεις πανικόβλητων πελατών τους μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων μέχρι τις 7 Ιουλίου. Πολλοί από αυτούς τους πελάτες τους έχουν ήδη στείλει κεφάλαιά τους στο εξωτερικό και διερευνούν τις δυνατότητές τους να μεταναστεύσουν. Το αμφίσημο αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των εκλογών ήταν έως έναν βαθμό παρήγορο για πολλούς, καθώς δεν έδωσε ουσιαστική εξουσία ούτε στην άκρα Δεξιά αλλά ούτε και στην άκρα Αριστερά. Αποτελεί, ωστόσο, κώδωνα κινδύνου για το ενδεχόμενο να διολισθήσει η χώρα σε αστάθεια μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2027. Ομοίως, η Ξένια Λεζάντρ, στέλεχος της εταιρείας νομικών συμβούλων Hogan Lovells, τονίζει πως η εταιρεία της έχει πελάτες «υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων που ρωτούν πώς μπορούν να θωρακιστούν». Οπως τονίζει η ίδια, μετά το Brexit κατέφυγαν στη Γαλλία πολλά στελέχη τραπεζών «που, όμως, έχουν υψηλά εισοδήματα και δεν θα θέλουν να καταβάλουν υψηλότερους φόρους γι’ αυτό και θα φύγουν αν χρειαστεί».

Η δέσμευση για αύξηση των φόρων στα υψηλά εισοδήματα ήταν κοινός παρονομαστής και των δύο άκρων στην προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας. Δεδομένου, βέβαια, ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο, ο κίνδυνος που εξακολουθεί να απειλεί τα υψηλά εισοδήματα της Γαλλίας προέρχεται από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Αν πράγματι αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η συσπείρωση των αριστερών κομμάτων, θα μπορεί όχι μόνον να ακυρώσει πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν ευνοϊκές προς τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, αλλά και να προωθήσει πολιτικές όπως, για παράδειγμα, τον φόρο μεγάλου πλούτου. Την ίδια στιγμή η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας υπό τους Εργατικούς και τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ έχει δεσμευθεί να μειώσει ή και να καταργήσει πλήρως ορισμένους φόρους κληρονομιάς, όπως ακριβώς υποσχόταν η Μαρίν Λεπέν και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που αποτελείται από τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν, έχει υποσχεθεί «να καταργήσει τα προνόμια των δισεκατομμυριούχων».

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει υποσχεθεί να επιβάλει φόρο στην έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα και να αυξήσει τους φόρους στα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Εχει, όμως, επίσης υποσχεθεί να επαναφέρει ένα ευρύτερο φόρο στον πλούτο, να επιβάλει φόρο στην έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα, να αυξήσει τους φόρους στα πολύ υψηλά εισοδήματα και προπαντός να αναθεωρήσει πλήρως τους νόμους περί κληρονομιάς περιουσίας και να θέσει όριο στο ύψος του πλούτου που θα μπορεί να κληρονομείται. Οπως υπογραμμίζει η κ. Λεζάντρ, «ορισμένοι διερωτώνται κατά πόσον πρέπει να παραμείνουν στη Γαλλία» και διευκρινίζει πως «στην εποχή μας καταγράφεται πολύ μεγάλη κινητικότητα, καθώς πολλοί άνθρωποι αλλάζουν χώρα και επομένως το ερώτημα γι’ αυτούς είναι κατά πόσον μπορούν να βελτιώσουν τη θέση τους και τις φορολογικές τους προοπτικές αλλάζοντας χώρα». Ανάμεσα στις χώρες που εξετάζουν οι ενδιαφερόμενοι ως υποψήφιες για την εγκατάστασή τους είναι η Ιταλία, το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι η μετεγκατάσταση θα χρειαστεί χρόνο και οι επιλογές είναι συχνά δύσκολες καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την οικογένεια κάθε ενδιαφερόμενου, καθώς και από το επάγγελμά του.

Τα τελευταία επτά χρόνια ο Εμανουέλ Μακρόν έλαβε σειρά μέτρων που ευνοούν τους πλούσιους σε μια προσπάθεια να τους πείσει να επενδύουν στη Γαλλία και να δημιουργηθούν έτσι νέες θέσεις εργασίας. Το 2018, έναν χρόνο αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας, υποβάθμισε την ισχύ παλαιότερου φόρου στον πλούτο περιορίζοντάς τον στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, επέβαλε ενιαίο φόρο 30% στις αποδόσεις των καταθέσεων και περιόρισε δραστικά τους φόρους κληρονομιάς όταν αφορούν οικογενειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μακρόν, οι πολιτικές αυτές σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές προς τον κόσμο των επιχειρήσεων βοήθησαν στην τόνωση των επενδύσεων και βελτίωσαν την εικόνα της Γαλλίας καθιστώντας την πιο ελκυστική για τις επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι έως έναν βαθμό ανέκοψαν και τις εκροές πλούτου προς άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT