Ενοχος για απάτη ο ιδρυτής της Archegos

Η κατάρρευση του fund κόστισε στους μετόχους 100 δισ. δολάρια και άφησε ζημίες ύψους 10 δισ. δολαρίων σε μεγάλες τράπεζες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Η Archegos κήρυξε στάση πληρωμών επί των margin calls στα τέλη Μαρτίου, πυροδοτώντας μπαράζ ρευστοποιήσεων άνω των 30 δισ. δολαρίων σε μόλις λίγες ημέρες.

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές ιστορίες αποτυχίας στη σύγχρονη χρηματοοικονομική ιστορία ανακινείται στις ΗΠΑ και αυτή τη φορά λαμβάνει χώρα στις δικαστικές αίθουσες. Τουλάχιστον τρία χρόνια αφότου η χρηματιστηριακή Archegos Capital Management «λύγισε» τη Wall Street, ο ιδρυτής της Μπιλ Χουάνγκ, ο οποίος μέχρι τότε ήταν μια άγνωστη φιγούρα στο ευρύ κοινό, κρίθηκε ένοχος με κατηγορίες που επισύρουν φυλάκιση έως και 20 χρόνων.

Οι νομικές περιπέτειες του Χουάνγκ ξεκίνησαν όταν οι μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως η ViacomCBS και η Discovery (πλέον Warner Bros. Discovery), κατέγραψαν δυσανάλογα μεγάλη «βουτιά» έπειτα από ρευστοποιήσεις θέσεων από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και πυροδότησαν χάος στις αμερικανικές και τις διεθνείς αγορές. Πίσω από τις πτώσεις αυτές βρισκόταν το family office Archegos, το οποίο είχε καταφέρει να αποκτήσει τεράστιες θέσεις στις εν λόγω εταιρείες, χωρίς κανείς να το έχει καταλάβει. Σύμφωνα με τους αρμόδιους εισαγγελείς, η κατάρρευση της Archegos κόστισε στους μετόχους 100 δισ. δολάρια και άφησε ζημίες ύψους 10 δισ. δολαρίων σε μεγάλες τράπεζες που είχαν έκθεση στο fund. Μήνες αφότου έσκασε η «φούσκα», ο Χουάνγκ και ο CFO της εταιρείας, Πάτρικ Χάλιγκαν, κατηγορήθηκαν για συνωμοσία, απάτη και χειραγώγηση αγοράς.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά εργαλεία (total return swaps), ώστε να αποκτήσει έκθεση σε μετοχές, χωρίς να τις έχει απευθείας στην κατοχή της. Πρόκειται για μία νόμιμη, αλλά αμφιλεγόμενη τακτική. Σε κάθε περίπτωση, έλεγε ψέματα στις τράπεζες από τις οποίες δανειζόταν προκειμένου να κρύψει τις τεράστιες θέσεις που κατείχε, ενώ παράλληλα ενίσχυε τεχνητά την αξία των εν λόγω μετοχών.

Οι δικηγόροι του Χουάνγκ​​​​​​​​​​​​​​ υποστήριξαν ότι οι επιθετικές συναλλαγές της Archegos δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο και ήταν νόμιμες. Η εταιρεία υποχρεώθηκε να κηρύξει πάντως στάση πληρωμών επί μεγάλων margin calls.

Το επεισόδιο της Archegos –αν και όσοι παρακολουθούν την αγορά ξέρουν ότι τα family offices δεν ρυθμίζονται επαρκώς– ανέδειξε τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street. «Δεκαπέντε χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, εξακολουθούμε να έχουμε τεράστια ρυθμιστικά κενά χρηματοπιστωτικών φορέων που δεν είναι τράπεζες και έχουμε μεγάλες τράπεζες της Wall Street να εμπλέκονται σε δραστηριότητες υψηλού ρίσκου, που δεν ρυθμίζονται ορθώς», τόνισε χαρακτηριστικά στο CNN ο Ντένις Κέλεχερ, CEO της ΜΚΟ Better Markets.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT