TSMC: Στο κλαμπ των εταιρειών με αξία 1 τρισ. δολαρίων

TSMC: Στο κλαμπ των εταιρειών με αξία 1 τρισ. δολαρίων

Αλμα εσόδων για τον κολοσσό από την Ταϊβάν λόγω τεχνητής νοημοσύνης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Είχαμε συνηθίσει αμερικανικούς κολοσσούς στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, όπως η META και η Amazon, αλλά και κατασκευάστριες ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η Tesla, να περνούν το κατώφλι που φέρει τη χρηματιστηριακή τους αξία στα επίπεδα του ενός τρισ. δολαρίων είτε σε σταθερή βάση είτε και προσωρινά. Τελικώς, σε αυτή την πολύ κλειστή λέσχη εντάχθηκε χθες και μία ταϊβανέζικη μονάδα, η κολοσσιαία κατασκευάστρια ημιαγωγών-τσιπ, TSMC, η οποία εμφάνισε δυναμικά έσοδα δεύτερου τριμήνου λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, εδραιώνοντας τη θέση της ως η εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ασίας με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία, υπερβαίνοντας το 1 τρισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης πυροδότησε ένα ράλι στις μετοχές των κατασκευαστών τσιπ σε όλο τον κόσμο. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών σε διεθνή κλίμακα, στης οποίας το πελατολόγιο ανήκουν επίσης γίγαντες της βιομηχανίας, όπως η Nvidia και η Apple, επωφελήθηκε ιδιαίτερα από τη διογκούμενη ζήτηση ημιαγωγών με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Από πλευράς τους οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει περί τα 4,8 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής φέτος στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν, όπου κυριαρχεί η TSMC. Τα ασιατικά κεφάλαια ωστόσο, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα HSBC, εξακολουθούν να παραμένουν περιορισμένα στην Ταϊβάν, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω εισροές.

Από τις αρχές της χρονιάς η τιμή της μετοχής του ομίλου κατασκευής τσιπ έχει ενισχυθεί σχεδόν 80%.

Εν τω μεταξύ, από τις αρχές της χρονιάς η τιμή της μετοχής του ταϊβανέζικου ομίλου ακολουθεί θεαματικά ανοδική πορεία, έχοντας ενισχυθεί σχεδόν 80% και ξεπερνώντας κατά πολύ τον γενικό δείκτη αξιών στο χρηματιστήριο της Ταϊπέι, τον Taiwan SE Weighted Index, ο οποίος παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 35%. Κατά τις χθεσινές συναλλαγές η μετοχή της ΤSMC σημείωσε άνοδο άνω του 2%, με ρεκόρ στα 1.080 νέα δολάρια Ταϊβάν , ανεβάζοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 28 τρισ. νέα δολάρια Ταϊβάν (861 δισ. δολάρια) και καθιστώντας την πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία της Ασίας. Oι δε ειδικές μετοχές ADR της TSMC, που εισήχθησαν για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1997, ενισχύθηκαν κατά 4,8% στα 192,79 δολάρια τη Δευτέρα και τόνωσαν για λίγο την αγοραία αξία της εταιρείας στο 1 τρισ. δολάρια. Την Τετάρτη οι ADR έκλεισαν στα 191,05 δολάρια. Η TSMC πρόκειται να ανακοινώσει τα πλήρη κέρδη του δευτέρου τριμήνου στις 18 Ιουλίου.

Οσες επιχειρήσεις εστιάζουν την προσοχή τους στην τεχνητή νοημοσύνη, κυρίως οι κατασκευάστριες τσιπ, είχαν ευνοϊκή πορεία φέτος και είδαν μεγάλα κέρδη στην κεφαλαιοποίησή τους τον Ιούνιο. Η δε Nvidia ξεπέρασε για λίγο τη Microsoft τον προηγούμενο μήνα για να καταστεί η ακριβότερη εταιρεία στον κόσμο. Η Nvidia, η Microsoft και η Apple έχουν όλες χρηματιστηριακή αξία η οποία υπερβαίνει πλέον τα 3 τρισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT