Η νομισματική πολιτική της Fed και οι εκλογές

Η νομισματική πολιτική της Fed και οι εκλογές

Δέσμευσή μας είναι να λαμβάνουμε αποφάσεις όταν και όπως πρέπει να ληφθούν με βάση τα δεδομένα, σημείωσε ο Τζερόμ Πάουελ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι θα λάβει αποφάσεις για τα επιτόκια «όταν και όπως» θα χρειασθεί, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως αν αποφασισθεί μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα θεωρηθεί πως έχει πολιτικό πρόσημο ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. «Η δέσμευσή μας είναι να λαμβάνουμε αποφάσεις όταν και όπως πρέπει να ληφθούν με βάση τα δεδομένα, τα οικονομικά στοιχεία, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων, και όχι λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και όσους σχετίζονται με τα πολιτικά τεκταινόμενα», είπε ο Πάουελ σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Εχουμε μακρά παράδοση στο να το κάνουμε αυτό, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια των εκλογικών ετών. Οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφασή μας, θα έχει γερές βάσεις. Απλώς δεν μας αρμόζει καθόλου να ασχολούμαστε με τους εκλογικούς κύκλους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο». Ο Τζερόμ Πάουελ έδωσε αυτήν την απάντηση σε ερώτηση του Ρεπουμπλικανού αντιπροσώπου της Νέας Υόρκης, Μάικ Λόουλερ, σχετικά με το εάν μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, που επί του παρόντος υπάρχουν 70% πιθανότητες να γίνει, βάσει των εκτιμήσεων των επενδυτών, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πολιτική κίνηση προ των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Η κατάσταση της οικονομίας και ιδιαίτερα η αύξηση του κόστους στέγασης, διατροφής και άλλων δαπανών τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε ένα δυνατό χαρτί για τους Ρεπουμπλικανούς, δεδομένης της οξυμένης δυσαρέσκειας. Κι αυτή η δυσαρέσκεια έχει να κάνει με το ότι πολλά είδη εξακολουθούν να είναι ακριβά, ακόμη και αφότου ο πληθωρισμός έχει εμφανίσει επιβράδυνση. Οι περικοπές στο κόστος δανεισμού, οι οποίες αρχικά αναμένονταν στις αρχές του τρέχοντος έτους, αναβλήθηκαν διότι ο πληθωρισμός αποδείχθηκε πιο αμετακίνητος από τις προβλέψεις. Κατά συνέπεια, η συζήτηση για τη νομισματική πολιτική της Fed πλέον ευθυγραμμίζεται επακριβώς με την προεκλογική εκστρατεία. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στον Κογκρέσο (Γερουσία και Βουλή) κατέδειξε ότι προσεγγίζει το σημείο εκείνο όπου θα λάβει την απόφαση περικοπής του κόστους δανεισμού, ενώ επέμεινε ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμος να δεχθεί ότι ο πληθωρισμός έχει παταχθεί.

Αλλωστε, τόσο ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ όσο και άλλοι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι δεν θα μειώσουν τα επιτόκια έως ότου αισθανθούν ακόμα πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον επίσημο στόχο του 2%, μετά μια έκρηξη τιμών που σημειώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Εκκινώντας από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη έως το ποσοστό ανεργίας του 4,1% και την πτώση του πληθωρισμού, ο Πάουελ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ εμφανίζουν ευνοϊκά οικονομικά μεγέθη. Αφού ανήλθε σε επίπεδα-ρεκόρ 40 ετών το 2022, ο δείκτης τιμών που επιλέγει η Fed για να παρακολουθήσει τον πληθωρισμό, ήτοι ο δείκτης τιμών ατομικών καταναλωτικών δαπανών, διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Μάιο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επανέλαβε ότι θα χρειαστεί να περικόψει το κόστος δανεισμού προτού ο δείκτης επιστρέψει πλήρως στο 2%.

Τέλος, τα άλλα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, κατέστησαν εμφανή την πίστη του ότι θα εξακολουθήσει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την ευαισθησία του ως προς τους κινδύνους να παραμείνει πολύ καιρό ανελαστική η νομισματική πολιτική, επιβραδύνοντας την οικονομία περισσότερο από το αναγκαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT