Ισχυρή ζήτηση για το πράσινο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς

Ισχυρή ζήτηση για το πράσινο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών για έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια συνιστά η έκδοση του πράσινου ομολόγου που ολοκλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς, συγκεντρώνοντας προσφορές άνω των 4,1 δισ. ευρώ. Το βιβλίο κάλυψε πάνω από 8,2 φορές τον αρχικό στόχο της έκδοσης που είχε τεθεί στα 500 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η τράπεζα να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,625% έναντι αρχικού στόχου 5%. Μετά την έκδοση η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που επιτυγχάνει τον τελικό δεσμευτικό στόχο για κεφάλαια MREL και ο σχετικός δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί άνω του 28% στο τέλος του 2024. Η συναλλαγή συγκέντρωσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον με συμμετοχή άνω των 200 θεσμικών επενδυτών, με το 70% να κατανέμεται σε διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία, το 21% σε τράπεζες, το 7% σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και το 2% σε λοιπούς επενδυτές.

Αναζητούνται πόροι για έργα συντήρησης στο μετρό

Απουσία κλιματισμού εν μέσω θέρους, βλάβες στους ανελκυστήρες και προβλήματα στις κυλιόμενες σκάλες. Αυτά είναι ορισμένα από τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι επιβάτες του μετρό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προβλήματα ωστόσο που δεν έχουν επιλυθεί. Οι πόροι για τα παραπάνω αναζητούνται από το υπουργείο Μεταφορών, που έχει υπολογίσει πως αυτά τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης υπολογίζονται κοντά στα 60 εκατ. ευρώ. «Προσπαθούμε να βρούμε 60 εκατ. για να κάνουμε αυτή την εργασία τους επόμενους 12-18 μήνες», υποστηρίζουν.

Επεκτείνεται η οπτική ίνα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις

Σε 32 δήμους σε όλη την Ελλάδα εγκατέστησε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) ο όμιλος ΟΤΕ μέσα στο 2024, υλοποιώντας επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ, με στόχο έως το 2027 να είναι διαθέσιμη η οπτική ίνα σε 3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Σήμερα, πρόσβαση μέσω του FTTH του ΟΤΕ διαθέτουν περισσότερα από 1,3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, που εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν σε 1,8 εκατ. έως το τέλος της φετινής χρονιάς.  

Η RedexX, η Intrakat και το νέο έργο ΣΔΙΤ

Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται, εκτός απροόπτου, η αποχώρηση της Redex του ομίλου Κοπελούζου από την κοινοπραξία που συστάθηκε με την Intrakat κι έχει αναδειχθεί προσωρινή ανάδοχος για το έργο ΣΔΙΤ της κατασκευής και διαχείρισης του νέου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων που θα στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών της γενικής γραμματείας του υπ. Υποδομών. Η αποχώρηση οφείλεται σε αναθεώρηση των στόχων του ομίλου Κοπελούζου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον εντέλει επιλεγεί η αποχώρηση από το έργο, το ποσοστό της Redex (50%) θα αποκτηθεί από την Intrakat. Η σύμβαση για το έργο των 120 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες. 

Δεν βιάζεται η Κύπρος για τη διασύνδεση

Tον Σεπτέμβριο θα ξεκαθαρίσει τη θέση της η κυπριακή πλευρά για τη συμμετοχή της στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου, που παρέλαβε χθες από τον ΑΔΜΗΕ την πλήρη μελέτη κόστους – οφέλους. «Στους επόμενους δύο μήνες είναι πιθανό να έχουμε μια προκαταρκτική τοποθέτηση από τους οίκους αξιολόγησης ώστε να τη λάβει υπόψη η Κυπριακή Δημοκρατία για να λάβει τις αποφάσεις της», είπε. Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να κινδυνολογούμε σχετικά με την απώλεια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν δει ενέργειες και πράξεις που γίνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την κατεύθυνση της ορθής αξιολόγησης της μελέτης, δεν θα κάνει μια τέτοια κίνηση», σημείωσε και αμφισβήτησε τα ασφυκτικά ορόσημα της 14ης Αυγούστου για τη λήψη αποφάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT