Τίποτα δεν σταματάει την επέλαση των τουριστών στην Ευρώπη

Τίποτα δεν σταματάει την επέλαση των τουριστών στην Ευρώπη

Το ποσό-ρεκόρ των 800 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα δαπανήσουν φέτος

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Καύσωνες, πανάκριβα ξενοδοχεία και συνωστισμός στους δρόμους, στα εστιατόρια και στα μαγαζιά των πόλεων. Είναι οι μάστιγες που πλήττουν τις περιοχές αλλά δεν αποθαρρύνουν τους τουρίστες, όπως αποδεικνύει και η φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, αφού, παρά τις ακραίες θερμοκρασίες, τα κύματα καύσωνα και τις πυρκαγιές, η χώρα μας δεν φαίνεται να χάνει τη λάμψη της στα μάτια των ταξιδιωτών από όλον τον κόσμο. Και γενικότερα προς το παρόν τίποτε δεν δείχνει να ανακόπτει τη διάθεση των ταξιδιωτών για θερινές διακοπές και ο τουρισμός παραμένει μια μεγάλη πηγή εσόδων για τις χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων για τις τουριστικές δαπάνες και τις τάσεις στον τομέα των ταξιδιών, όλα δείχνουν πως η ζήτηση για ταξίδια στη Γηραιά Ηπειρο εξακολουθεί να αυξάνεται. Φέτος οι τουρίστες από όλον τον κόσμο αναμένεται να δαπανήσουν συνολικά το ποσό-ρεκόρ των 800 δισ. ευρώ στις διακοπές τους στην Ευρώπη.

Είναι δηλαδή αυξημένες κατά 37% σε σύγκριση με τις προ πανδημίας αντίστοιχες δαπάνες, που σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών ήταν της τάξεως των 583 δισ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, οι αφίξεις από χώρες εκτός Ευρώπης σημειώνουν φέτος αύξηση 6% σε σύγκριση με την τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία, καταγράφοντας ένα ακόμη ρεκόρ για την Ευρώπη. Οπως τονίζει ο Εδουάρδο Σανταντέρ, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, «βλέπουμε σίγουρα πως οι προορισμοί στη Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο παραμένουν οι πλέον προσφιλείς για όσους επισκέπτονται την Ευρώπη». Και ο λόγος είναι βέβαια πως κατά κανόνα οι τουρίστες επιλέγουν τις χώρες με ζεστό καλοκαίρι και προσιτές τιμές, αυτά δηλαδή που μπορούν να βρουν σε πολλά μέρη της Νότιας Ευρώπης.

Οσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, είναι σαφές πως όχι μόνον δεν έχουν αντίκτυπο οι καύσωνες, αλλά αντιθέτως η χώρα μας καταγράφει σημαντική αύξηση του τουρισμού σε περιοχές με προσιτές τιμές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, συχνά μακριά από τις πανάκριβες και κοσμικές περιοχές της Σαντορίνης και της Μυκόνου.

Τα κύματα καύσωνα, οι πυρκαγιές και ο συνωστισμός δεν φαίνεται να ανακόπτουν τη διάθεση για ταξίδια.

Παράλληλα, πάντως, αρχίζουν να κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς οι τουριστικοί προορισμοί στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε περιοχές με ηπιότερο κλίμα και λιγότερο συνωστισμό και συχνά τις προγραμματίζουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ως εκ τούτου σημειώνουν σημαντική αύξηση οι τουρίστες στις σκανδιναβικές χώρες, με τη Δανία να καταγράφει αύξηση 38% στις διανυκτερεύσεις, τη Νορβηγία 18% και τη Σουηδία 9%, πάντα σε σύγκριση με το 2019. Αυξάνεται παράλληλα το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για χώρες λιγότερο γνωστές για τα θέλγητρά τους αλλά που βρίσκονται πάντως στον ευρύτερο ευρωπαϊκό Νότο. Οι αφίξεις σε Κροατία και Μάλτα, για παράδειγμα, έχουν αυξηθεί κατά 7,6% και 37% αντιστοίχως, ενώ το μερίδιο της Αλβανίας σε αφίξεις τουριστών έχει αυξηθεί κατά 86% σε σύγκριση με το 2019.

Οι Αμερικανοί

Αυξάνεται, άλλωστε, και η δημοτικότητα τουριστικών προορισμών που με το νόμισμά τους προσφέρουν ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες σε επισκέπτες από χώρες με σκληρότερα νομίσματα.

Ανάμεσά τους η Βουλγαρία που καταγράφει αύξηση τουριστών 29% και η Σερβία με αύξηση 40%, αλλά και η Τουρκία με αύξηση 22%. Εκείνοι που πρωταγωνιστούν στη φετινή έκρηξη του τουρισμού στην Ευρώπη είναι οι Αμερικανοί, καθώς, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, το 72% των δαπανών τους για τουρισμό θα καταλήξει σε προορισμούς στην Ευρώπη.

Σημαντικά θα είναι, πάντως, τα έσοδα και από τους ταξιδιώτες που μεταβαίνουν από τη μία ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη, όπως και από τους τουρίστες από τις χώρες της Ανατολικής Ασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT