Τι έδειξε η εκκαθάριση των επιδοτήσεων ενέργειας στις μικρές επιχειρήσεις

Τι έδειξε η εκκαθάριση των επιδοτήσεων ενέργειας στις μικρές επιχειρήσεις

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί πιστωτικοί λογαριασμοί για 129.500 παροχές ύψους 4,2 εκατ. ευρώ και 2.219 χρεωστικοί κοντά στο 1 εκατ.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης

Με χρεοπιστώσεις κλείνει το κεφάλαιο των επιδοτήσεων στην κατηγορία των επιχειρήσεων με ισχύ έως και 35 KVA, όπως και για τα αρτοποιεία και τις αγροτικές καταναλώσεις ανεξαρτήτως ισχύος. Η εκκαθάριση των επιδοτήσεων που δόθηκαν την περίοδο από Φεβρουάριο 2022 έως και Οκτώβριο 2023 ολοκληρώθηκε από τους προμηθευτές βάσει των ανώτατων προβλεπόμενων ορίων που προβλέπει το πλαίσιο στήριξης της Ε.Ε.

Η απαίτηση επιστροφής με βάση αυτό το κριτήριο δεν αφορά το σύνολο των περίπου 1,2 εκατ. δικαιούχων και το συνολικό ποσό των 800 εκατ. ευρώ που έλαβαν ως επιδότηση, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων θα έχει λαμβάνειν χρήματα, καθώς στις τελικές εκκαθαρίσεις προέκυψε ότι οι επιδοτήσεις υπολείπονταν των ποσών που δικαιούνταν.

Οι διαφορές αυτές οφείλονται κατά βάση στο ότι οι προμηθευτές πίστωναν την επιδότηση βάσει μηνιαίας έναντι κατανάλωσης η οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν χαμηλότερη από αυτή που τελικά είχε καταναλωθεί με βάση τις εκκαθαριστικές καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί πιστωτικοί λογαριασμοί για 129.500 παροχές ύψους 4,240 εκατ. ευρώ και 2.219 χρεωστικοί λογαριασμοί κοντά στο 1 εκατ. ευρώ. Η αναστάτωση που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ήταν αποτέλεσμα χρεωστικών λογαριασμών που έφτασαν σε επιχειρήσεις. Το μέσο ποσό επιστροφής, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι 142 ευρώ. Με χθεσινές δηλώσεις του για το θέμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, λέγοντας ότι μια επιχείρηση γνωρίζει πόσα χρήματα έχει πάρει και τα ποσά των επιδοτήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα συγκεκριμένα όρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT