Ερευνα της ΡΑΑΕΥ για τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος

Ερευνα της ΡΑΑΕΥ για τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος

Τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της ημέρας εξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων προκειμένου να διαπιστώσει εάν γίνονται κερδοσκοπικές κινήσεις. Χθες, η ελάχιστη τιμή ήταν 88 ευρώ/μεγαβατώρα και η υψηλότερη, το βράδυ, όταν βγήκαν εκτός τα φωτοβολταϊκά, 550 ευρώ.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Στο στόχαστρο της ΡΑΑΕΥ μπαίνουν οι υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Η αρμόδια Αρχή, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη της στην «Κ», έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας ένα πλήρες report των προσφορών που υποβάλλουν ανά ώρα τις τελευταίες ημέρες οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Ο έλεγχος της ΡΑΑΕΥ δεν αφορά τη νομιμότητα των προσφορών, αφού το θεσμικό πλαίσιο δεν θέτει ανώτατο όριο υποβολής. Αυτό που θα εξετάσει είναι περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας. «Αν το λειτουργικό κόστος μιας μονάδας είναι 10 ευρώ και η προσφορά είναι 400 και 500, δεν δικαιολογείται», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΡΑΑΕΥ στην «Κ».

Ενα ακόμη αντικείμενο έρευνας της ΡΑΑΕΥ είναι η διαδικασία που μπαίνουν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες. Εάν δηλαδή μπαίνουν με την ανταγωνιστική διαδικασία των προσφορών ή εκτός προγραμματισμού, κάτι που ανεβάζει σημαντικά το κόστος αποζημίωσής τους και άρα την τιμή που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά. Τις τελευταίες ημέρες που η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά άρχισε να ίπταται φθάνοντας χθες στα 190,13 ευρώ/MWh, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης τιμής άνω των 400 ευρώ. Για παράδειγμα, χθες η ελάχιστη τιμή της μεγαβατώρας το μεσημέρι με την παραγωγή των φωτοβολταϊκών «στο φουλ» ήταν στα 88 ευρώ και στην αιχμή της ζήτησης στις 9 το βράδυ, που τα φωτοβολταϊκά βγήκαν από το σύστημα, η τιμή έφτασε στα 550 ευρώ. Μία ημέρα πριν, η ελάχιστη τιμή ήταν στα 75 ευρώ και η μέγιστη στα 500 ευρώ.

«Αν το λειτουργικό κόστος μιας μονάδας είναι 10 ευρώ και η προσφορά είναι 400, δεν δικαιολογείται», λένε κύκλοι της ΡΑΑΕΥ.

Για εκατοντάδες εκατ. ευρώ που χάνονται λόγω των υψηλών προσφορών τις βραδινές ώρες κάνει λόγο η πλευρά των μη καθετοποιημένων προμηθευτών. Οι προμηθευτές προσφέρουν επίσης μια τιμή ανά ώρα για την ενέργεια που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Οπως μεταφέρουν στην «Κ», οι προσφορές των παραγωγών τις βραδινές ώρες είναι πέραν κάθε πρόβλεψης δικής τους, με αποτέλεσμα να ξεμένουν από ενέργεια, την οποία αναζητούν μετά στη δευτερογενή αγορά.

Για την παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ δηλώνει ενήμερος ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Οταν έχεις τόσο υψηλές τιμές είναι λογικό η ΡΑΑΕΥ να το διερευνήσει, χωρίς αυτό να υπονοεί αυτομάτως κάτι», δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός, ο οποίος πάντως προβλέπει αποκλιμάκωση των τιμών τις επόμενες ημέρες. Ηδη σήμερα η τιμή υποχωρεί στα 152 ευρώ/μεγαβατώρα. Μέχρι και σήμερα πάντως ο Ιούλιος διαμορφώνει μια μέση τιμή μεγαβατώρας στα 122,77 ευρώ, πάνω από 22 ευρώ υψηλότερα από την τιμή του Ιουνίου, που σημαίνει αύξηση των «κίτρινων» τιμολογίων για τις τρέχουσες καταναλώσεις και αύξηση των «πράσινων» τιμολογίων για τις καταναλώσεις του Αυγούστου.

Ο υπουργός απέδωσε τις υψηλές τιμές σε εξωγενείς παράγοντες και εκτίμησε ότι θα υπάρξει εξομάλυνση ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μια πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα δικά μας θέματα. Μετά το μπλακ άουτ που έγινε στις χώρες των Βαλκανίων έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων εκεί. Το σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά και έχει φτάσει να έχει τιμή μεγαβατώρας η Ουγγαρία σε ώρες 650 ευρώ, ενώ έχουν προβλήματα διασυνδέσεων σε όλη την περιοχή. Εχει βγει και 1 GW εκτός στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα στην ευθεία Ουγγαρία – Βουλγαρία – Ελλάδα να έχουμε πολύ υψηλές τιμές λόγω των διασυνδέσεων που έχουμε και των εξαγωγών που υποχρεούμεθα να κάνουμε. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές», είπε ο υπουργός. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν απαιτείται να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT