Στα 2,3 δισ. τα ασφάλιστρα το πεντάμηνο

Στα 2,3 δισ. τα ασφάλιστρα το πεντάμηνο

Αυξήθηκαν κατά 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα

Αύξηση των ασφαλιστικών εργασιών κατά 12,1% καταγράφεται το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μέρος της οποίας τροφοδοτείται από την αύξηση στα ασφάλιστρα, αλλά και την αύξηση των πωλήσεων για την ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων μετά την καταστροφική επέλαση του «Daniel».

Τα συνολικά ασφάλιστρα ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ είναι ασφάλιστρα ζωής και άλλα 1,2 δισ. ευρώ είναι τα ασφάλιστρα για γενικές ασφαλίσεις, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ασφάλιστρα υγείας, που έχουν εκτιναχθεί λόγω κυρίως των μεγάλων αυξήσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει οι εταιρείες του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, οι εργασίες του κλάδου ατυχημάτων στον οποίο περιλαμβάνονται τα ετησίως ανανεούμενα νοσοκομειακά προγράμματα είναι της τάξης του 11,8%, ανεβάζοντας τα συνολικά ασφάλιστρα του κλάδου στα 217,3 εκατ. ευρώ. Τα ασφάλιστρα του κλάδου ασφαλίσεις ζωής, που εκτός από την κάλυψη ζωής περιλαμβάνουν και τις ισόβιες καλύψεις υγείας που πωλούνταν στο παρελθόν –τα λεγόμενα παλαιά νοσοκομειακά συμβόλαια– αυξήθηκαν κατά 6,5% και ενσωματώνουν και τις αυξήσεις αυτών των προγραμμάτων που εκτινάχθηκαν το 2024 ακόμη και έως 15%.

Τα στοιχεία της ΕΑΕΕ δείχνουν επίσης σημαντική άνοδο της τάξης του 38,5% των επενδυτικών συμβολαίων unit linked, τα ασφάλιστρα των οποίων ανήλθαν στα 474,4 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας είναι αποταμιευτικά προγράμματα περιοδικών ή εφάπαξ καταβολών, χωρίς εγγύηση απόδοσης και προωθούνται μαζικά από την ασφαλιστική αγορά, η οποία έχει καταργήσει τα παλιά αποταμιευτικά προγράμματα εγγυημένου επιτοκίου. Αντίθετα, πτώση κατά 11,6%, στα 143,1 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, δηλαδή τα προγράμματα παροχών των επιχειρήσεων προς τους εργαζομένους τους.

Τα ασφάλιστρα του κλάδου πυρός που αφορούν τις καλύψεις για φυσικές καταστροφές επιχειρήσεων ή κατοικιών αυξήθηκαν κατά 15,3% στα 159,9 εκατ. ευρώ, καθώς τόσο η κακοκαιρία «Daniel» όσο και το κίνητρο για 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση για τις κατοικίες, συνέβαλαν στη διεύρυνση της ασφαλιστικής συνείδησης για την ασφάλιση κατά των φυσικών καταστροφών και του σεισμού. Με βάση στοιχεία της ΕΑΕΕ, οι ασφαλισμένες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 6,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ο αριθμός τους έφτασε στα τέλη Δεκεμβρίου το 1.159.332. Ετσι η άνοδος των ασφαλίστρων που παρατηρείται το πρώτο 5μηνο του 2024 περιλαμβάνει και αρκετά νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια ιδιοκτητών, που θέλησαν να ασφαλίσουν την περιουσία τους, αξιοποιώντας παράλληλα και την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Ανάλογη άνοδος εκτιμάται ότι υπήρξε και στις ασφαλισμένες επιχειρήσεις, ενώ από τις αρχές του επόμενου χρόνου ισχύει το μέτρο της εξαίρεσης από την κρατική αρωγή σε περίπτωση ζημιών από φυσικές καταστροφές για όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Τα ασφάλιστρα της αστικής ευθύνης του κλάδου αυτοκινήτου καταγράφουν άνοδο κατά 4,6% στα 330 εκατ. ευρώ και η αιτία αποδίδεται τόσο στις αυξήσεις των ασφαλίστρων όσο και στην άνοδο των ασφαλισμένων οχημάτων που πυροδοτεί το νέο καθεστώς ελέγχου για τα ανασφάλιστα οχήματα. Η σχετική διάταξη τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούνιο –είχε ωστόσο προαναγγελθεί αρκετά νωρίτερα– και προβλέπει πρόστιμα 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα δίκυκλα, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά, καθώς και ηλεκτρονικούς ελέγχους ανά εξάμηνο. Στα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτου περιλαμβάνονται και άλλα 135,8 εκατ. ευρώ –αύξηση 11,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 5μηνο– που αφορούν τις συμπληρωματικές καλύψεις, όπως ασφάλιση για κλοπή, θραύση κρυστάλλων ή φυσικά φαινόμενα, ανεβάζοντας τα συνολικά ασφάλιστρα του κλάδου στα 465,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT