Ενίσχυση ανταγωνισμού στην Ελλάδα καταγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ

Ενίσχυση ανταγωνισμού στην Ελλάδα καταγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ

Η χώρα μας σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ κατά την περίοδο 2018-2023

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο μέτωπο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο δείκτη για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων του ΟΟΣΑ (Product Market Regulation indicator), ο οποίος μετράει τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ κατά την περίοδο 2018-2023. Οπως επισημαίνεται, το ρυθμιστικό πλαίσιο βρίσκεται πλέον κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ως αποτέλεσμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για να καταστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο του τομέα των υπηρεσιών (ιδιαίτερα στους δικηγόρους) και του λιανικού εμπορίου πιο ανταγωνιστικό.

Επιπλέον, η χώρα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να βελτιώσει τους μηχανισμούς της για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των νέων και υφιστάμενων νόμων και κανονισμών στον ανταγωνισμό, να αντιμετωπίσει τους υψηλούς μη δασμολογικούς εμπορικούς φραγμούς της και να ευθυγραμμίσει το διοικητικό πλαίσιο των κρατικών επιχειρήσεων με τις βασικές βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ που αποσκοπούν στη διασφάλιση ενός ανταγωνισμού, ο οποίος θα γίνεται με ισότιμους όρους με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Κατά τα λοιπά, στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση της ΤτΕ γίνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Η νέα εργατική νομοθεσία προβλέπει μεταξύ άλλων:

• Νομιμοποίηση της εργασίας για περισσότερους από έναν εργοδότες, υπό την προϋπόθεση ότι το ανώτατο όριο απασχόλησης δεν θα υπερβαίνει τις 13 ώρες εργασίας την ημέρα για όλους τους εργοδότες.

• Δυνατότητα εξαήμερης εργασίας με αυξημένο ημερομίσθιο κατά 40% το Σαββατοκύριακο.

• Αύξηση του προστίμου για παραβάσεις αδήλωτης εργασίας.

• Υπολογισμό της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αμειβόμενου χρόνου εργασίας.

• Θεσμοθέτηση δοκιμαστικής περιόδου έξι μηνών αντί ενός έτους για έναν προσλαμβανόμενο εργαζόμενο.

• Απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας γρηγορότερα από ό,τι γίνεται υποχρεωτική στον κλάδο τους.

• Ποινικές ευθύνες σε απεργούς που εμποδίζουν την προσέλευση στην εργασία άλλων εργαζομένων.

• Επίσης, στο νέο εργατικό δίκαιο ψηφίστηκε τροπολογία για την επαναφορά των επιδομάτων τριετίας, τα οποία είχαν ανασταλεί από το 2012, χωρίς αναδρομική ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT