Τον Οκτώβριο κρίνεται το μέλλον της «Φειδάς»

Τον Οκτώβριο κρίνεται το μέλλον της «Φειδάς»

Το φθινόπωρο θα συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Σε ρυθμούς ανάπτυξης επιδιώκει να επιστρέψει η «Δ. Ι. Φειδάς» (Boxer), της οποίας η συμφωνία εξυγίανσης έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στις 23 Οκτωβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την απόφαση να αναμένεται τέλη της χρονιάς – αρχές 2025.

Η εταιρεία, που ίδρυσε το 1919 ο Ιωάννης Φειδάς, προσβλέπει μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης στην εξασφάλιση χρηματοδότησης 850.000 ευρώ. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας, η οποία για περισσότερο από μία δεκαετία δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, είναι η σταδιακή ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, με τη συμφωνία να προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δωδεκαετή παράταση διάρκειας δανείων, διετή περίοδο χάριτος κεφαλαίου και αποπληρωμή υποχρεώσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο σε 180 δόσεις.

Η εταιρεία διαθέτει στο Μενίδι μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής με κτιριακές εγκαταστάσεις 10.500 τ.μ. που εγκαινιάστηκε το 2010, όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε υφεσιακό περιβάλλον. Η συγκεκριμένη μονάδα διαθέτει ημερήσια δυναμικότητα 8.000-8.500 υποδημάτων, αλλά η παραγωγή της είναι σημαντικά μικρότερη.

Η «Δ. Ι. Φειδάς» ανήκε στις πιο σύγχρονες βιομηχανίες, με εξαγωγές σε Ρωσία, ΗΠΑ και Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός λόγω των φθηνότερων προϊόντων από την Κίνα και την Ινδία βύθισε τον κλάδο της ελληνικής υποδηματοποιίας σε κρίση, ήδη από τα μέσα του 1990. Οπως και η επένδυση σημαντικών κεφαλαίων για την κατασκευή του εργοστασίου στο Μενίδι, που συνέπεσε με την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση, δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας για την εταιρεία, η οποία είχε πωλήσεις 30 εκατ. ευρώ πριν από το 2010.

Τον Ιούλιο του 2017 η «Δ. Ι. Φειδάς» είχε υπογράψει για πρώτη φορά με τις τράπεζες συμφωνία εξυγίανσης που προέβλεπε την εξασφάλιση χρηματοδότησης 1,7 εκατ. ευρώ και την προσημείωση ακινήτου που ανήκε στην πρόεδρο της εταιρείας, Μίνα Φειδά-Νταή (απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2022). Ωστόσο, το Δημόσιο υποθήκευσε το ακίνητο, με αποτέλεσμα η συμφωνία εξυγίανσης να παραμείνει ανεφάρμοστη. Επειτα από κάποιο χρονικό διάστημα η εταιρεία ξεκίνησε νέες συζητήσεις με τους πιστωτές της, οι οποίες οδήγησαν τον Ιανουάριο του 2022 στην υπογραφή νέας συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία κατατέθηκε προς επικύρωση από τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, ο θάνατος της βασικής μετόχου της υποδηματοποιίας και εγγυήτριας των δανείων οδήγησε στην αναβολή της προγραμματισμένης, αρχικά για τον Μάρτιο του 2022, συζήτησης της συμφωνίας εξυγίανσης. Τελικά η εν λόγω συμφωνία εξυγίανσης συζητήθηκε τον Μάιο του 2022, αλλά εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων (π.χ. το δικαστήριο ζήτησε ορισμένες διευκρινίσεις) η διαδικασία καθυστέρησε μερικούς μήνες. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ανοίχτηκε η διαθήκη της Μίνας Φειδά-Νταή, η οποία κληροδοτούσε σε ανήλικα μέλη της οικογένειας περιουσιακά στοιχεία τα οποία είχαν βάρη. Οι ανήλικοι κληρονόμοι προχώρησαν σε αποποίηση κληρονομιάς, για την οποία όμως χρειαζόταν η έκδοση δικαστικής απόφασης. Ωστόσο, οι διευκρινίσεις που είχε ζητήσει το δικαστήριο, σε συνδυασμό με την κληρονομιά της εκλιπούσας, καθυστέρησαν τη διαδικασία εξυγίανσης περίπου δύο χρόνια. Τον περασμένο Μάρτιο το δικαστήριο ζήτησε την τροποποίηση δύο όρων της συμφωνίας εξυγίανσης, κάτι που έπραξε η εταιρεία. Η τροποποιημένη αυτή συμφωνία εξυγίανσης θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT