Ενισχύσεις συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία

Ενισχύσεις συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στη δράση «Συνεργατικοί σχηματισμοί για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα». Πρόκειται για δράση η οποία χρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόσκληση, στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της ίδρυσης ή αναβάθμισης της λειτουργίας συνεργατικών σχηματισμών (clusters) για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα η οποία επιτυγχάνεται, ενδεικτικά, με:

– Την από κοινού χρήση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

– Την ανάπτυξη και ενδυνάμωση δικτύων συνεργασίας με το οικοσύστημα της Περιφέρειας και ευρύτερες αλυσίδες αξίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

– Τη μεταφορά τεχνογνωσίας και ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών μεταξύ ερευνητικών φορέων – οργανισμών και επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση της δράσης περιλαμβάνουν:

– Επίτευξη οικονομιών κλίμακας από τις ΜμΕ μέσω εντατικοποίησης των κάθετων και οριζόντιων συνεργασιών.

– Αύξηση ικανότητας παραγωγής νέων καινοτόμων προϊόντων / υπηρεσιών.

– Εξειδίκευση της περιφερειακής οικονομίας σε κλάδους έντασης γνώσης.

– Βελτίωση ικανοτήτων των επιχειρήσεων για ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας.

– Βελτίωση του χρόνου εισαγωγής νέων καινοτόμων προϊόντων / υπηρεσιών.

– Αύξηση της απασχόλησης.

Δικαιούχος φορέας μπορεί να είναι: α) ο ιδιοκτήτης του συνεργατικού σχηματισμού (στον οποίο μπορεί να χορηγηθεί επενδυτική ενίσχυση) και β) ο φορέας εκμετάλλευσης του συνεργατικού σχηματισμού (στον οποίο μπορεί να χορηγηθεί ενίσχυση λειτουργίας). Τα ανεξάρτητα μέρη, που αποτελούν εταίρους στη νομική οντότητα που διαχειρίζεται τον συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας στο πλαίσιο αυτής της δράσης, δύνανται, ενδεικτικά, να είναι οι παρακάτω φορείς: ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμοί και φορείς ερευνητικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεις, σύνδεσμοι επιχειρήσεων, συνεταιρισμοί, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

Επισημαίνεται ότι η ενίσχυση για συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας χορηγείται αποκλειστικά στη νομική οντότητα του συνεργατικού σχηματισμού (ιδιοκτήτης και φορέας εκμετάλλευσης) και όχι στους εταίρους αυτής.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός πρέπει να ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε 300.000 ευρώ και με ανώτατο ποσό τις 500.000 ευρώ.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι υφιστάμενοι, νέοι και υπό σύσταση συνεργατικοί σχηματισμοί οι οποίοι θα πρέπει να είναι ΜμΕ (πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις) που θα υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, μέσω της δράσης ενισχύονται δραστηριότητες στους παρακάτω τομείς: αγροδιατροφική αλυσίδα, βιοεπιστήμες – υγεία – φάρμακα, ψηφιακές τεχνολογίες, αειφόρος ενέργεια, περιβάλλον και κυκλική οικονομία, υλικά, κατασκευές και βιομηχανία, τουρισμός, πολιτισμός, δημιουργικές βιομηχανίες.

Οι επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να εντάσσονται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

Επενδυτικές δαπάνες για την κατασκευή ή την αναβάθμιση των συνεργατικών σχηματισμών (ποσοστό ενίσχυσης 65%) σχετικές με ενσώματα στοιχεία ενεργητικού: α) κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, β) μηχανήματα – εξοπλισμός, και άυλα στοιχεία ενεργητικού (λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού).

Λειτουργικές δαπάνες (ποσοστό ενίσχυσης 50%): Δαπάνες προσωπικού και δαπάνες προβολής – προώθησης – δικτύωσης.

Επιπλέον, το ενισχυόμενο μέρος του έργου έρευνας και ανάπτυξης θα πρέπει να εμπίπτει πλήρως σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:

1. Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, βιομηχανική έρευνα ή πειραματική ανάπτυξη (ποσοστό ενίσχυσης από 35%-80%).

2. Μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες διεξαγωγής της μελέτης (από 60%-70%).

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πράξης εξαρτάται από το αναλυτικό επενδυτικό σχέδιο κάθε δυνητικού δικαιούχου φορέα, το οποίο πρέπει να ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε 300.000 ευρώ και με ανώτατο ποσό τις 500.000 ευρώ. Επενδυτικά σχέδια με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό μικρότερο των 300.000 ευρώ κρίνονται μη επιλέξιμα εξαρχής και δεν δύνανται να υποβληθούν.

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 40 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης (αποτέλεσμα αξιολόγησης) και η καταληκτική ημερομηνία, συμπεριλαμβανομένης της τυχούσας παράτασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει την 30/6/2029.

Τα ποσοστά ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης εξαρτώνται από την κατηγορία δαπάνης και το μέγεθος του συνεργατικού σχηματισμού και μπορούν να φτάσουν έως και το 80%, όπως αναλύεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να αναζητηθεί στις διευθύνσεις https://www.espa.gr/ και https://www.pepkm.gr/. Αιτήσεις υποβάλλονται έως 4 Οκτωβρίου 2024.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT