Αρθρο της Εύης Δραμαλιώτη στην «Κ»: Μεταρρυθμίσεις και Ταμείο Ανάκαμψης

Αρθρο της Εύης Δραμαλιώτη στην «Κ»: Μεταρρυθμίσεις και Ταμείο Ανάκαμψης

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,2 δισ. προορίζονται για επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. για δάνεια

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) συνιστά ένα δυναμικό χρηματοδοτικό εργαλείο, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας των χωρών- μελών της Ε.Ε. Για την εκταμίευση και απορρόφηση των πόρων εφαρμόζονται απαιτητικές διαδικασίες που βασίζονται στην επίτευξη σαφώς προσδιορισμένων οροσήμων.

Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης έχει υπό την ευθύνη της τον σχεδιασμό του ετήσιου κυβερνητικού προγραμματισμού, που αποτυπώνεται στο ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής (ΕΣΚυΠ) και εγκρίνεται από το τακτικό υπουργικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το ΕΣΚυΠ διαμορφώνεται βάσει του περιεχομένου των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων. Μετά την έγκρισή τους, το ΕΣΚυΠ και τα σχέδια δράσης των υπουργείων αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και της Προεδρίας της Κυβέρνησης και είναι πλήρως προσβάσιμα από όλους τους πολίτες. Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού είναι αρμόδια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βεβαιώνοντας την εκπλήρωση των αντίστοιχων μεταρρυθμιστικών οροσήμων. Από το σύνολο των 75 μεταρρυθμίσεων του σχεδίου και των αντίστοιχων 146 οροσήμων, μέχρι σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 52, ένα ποσοστό κοντά στο 40%.

Για τη συστηματικότερη παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού συνεργάζεται στενά με τα υπουργεία, αξιοποιώντας ψηφιακά και επιστημονικά εργαλεία που επικαιροποιεί συνεχώς. Σε διασύνδεση με τεχνικές ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σε κάθε υπουργείο και στις οποίες συμμετέχουν στελέχη με νομική κατάρτιση και εμπειρία διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων, τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμιστικών οροσήμων κάθε έργου ανά αίτημα πληρωμής.

Μετά την πρόσφατη αναθεώ-ρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) «Ελλάδα 2.0», οι συνολικοί πόροι ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,2 δισ. προορίζονται για επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. για το δανειακό πρόγραμμα. Το ΕΣΑΑ περιλαμβάνει 103 επενδύσεις και 75 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε 4 πυλώνες.

Η χώρα προχώρησε γρήγορα σε τροχιά υλοποίησης του εθνικού της σχεδίου μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Εχει ήδη ολοκληρώσει το 1/3 των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων και κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης ως προς τους δείκτες απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου. Ενδεικτικά, στο πεδίο της Δικαιοσύνης η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέπτυξε και υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα, με συνολικό ενταγμένο προϋπολογισμό 279,6 εκατ. ευρώ, συνολικά 9 μεταρρυθμίσεις με 21 μεταρρυθμιστικά ορόσημα, εκ των οποίων τα 11 έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με έργα ψηφιοποίησης διαδικασιών και αρχείων, νέων δικαστικών κτιρίων, καλύτερης στελέχωσης και κατάρτισης δικαστικών λειτουργών, αναμένεται να μειώσει κατά 30% τον συνολικό χρόνο εκδίκασης υποθέσεων σε όλους τους βαθμούς. Σε απόλυτους αριθμούς ο χρόνος εκδίκασης θα βελτιωθεί κατά 450 ημέρες με ορίζοντα το 2027, έτος σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με την πρόσφατη υποβολή του 4ου αιτήματος εκταμίευσης ύψους 1 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, τρία νέα μεταρρυθμιστικά ορόσημα και δύο στόχοι ολοκληρώθηκαν: η απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, το νέο σύστημα ανταμοιβής και επιβράβευσης των δικαστικών υπαλλήλων, ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και οι έως τώρα στόχοι της αύξησης της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Μπροστά μας βρίσκονται εξαιρετικά φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, η υλοποίηση του εθνικού προγράμματος πρόληψης δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», η περαιτέρω απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η μετάβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις gigabit, με την ενίσχυση της ζήτησης για ευρυζωνικότητα gigabit, καθώς και σειρά μέτρων στο πλαίσιο του REPowerEU, που συμβάλλουν σημαντικά στην πράσινη μετάβαση.

Μέσα από αυτόν τον φιλόδοξο επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό οδικό χάρτη, η χώρα μπορεί να πετύχει ακόμη υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, προς όφελος της οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη.

* Η κ. Εύη Δραμαλιώτη είναι γενική γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT