«Καμπανάκι» από την Τράπεζα της Γαλλίας για την οικονομία

«Καμπανάκι» από την Τράπεζα της Γαλλίας για την οικονομία

Ζητάει τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, μιλάει για σοκ αβεβαιότητας

3' 40" χρόνος ανάγνωσης

Εν μέσω της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να περιβάλλει τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και την ανησυχία που εμπνέει στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά ντε Γκαλό, έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοσιονομική εικόνα της δεύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo, ο κ. Ντε Γκαλό τόνισε πως η Γαλλία δεν έχει την πολυτέλεια να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ούτε να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις της με περαιτέρω φόρους. Την παρέμβασή του έχει προκαλέσει η ανησυχία πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων για το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση από τη συσπείρωση των αριστερών κομμάτων που έχουν εξαγγείλει αύξηση στον βασικό μισθό, ακύρωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που υπήρξε βασική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και νέους φόρους στις επιχειρήσεις.

Σχολιάζοντας, έτσι, έμμεσα τις εξαγγελίες του αριστερού μετώπου, ο κ. Ντε Γκαλό προειδοποίησε πως δεν υπάρχει κανένας «κρυμμένος θησαυρός» στη Γαλλία και τόνισε πως η δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πρέπει να βασιστεί αποκλειστικά στην εργασία και την καινοτομία. Μίλησε για «τον πρώτο χρυσό κανόνα», όπως χαρακτήρισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών επιχειρήσεων, και για «τον δεύτερο χρυσό κανόνα», όπως χαρακτήρισε την ανάγκη να μη διευρυνθούν περαιτέρω τα δημοσιονομικά ελλείμματα «καθώς κοστίζουν όλο και περισσότερο». Είχε προηγηθεί η μηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Γαλλίας που έφερε στο φως την εντεινόμενη αβεβαιότητα μεταξύ επιχειρηματιών που πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών εξέφραζαν ανησυχία για θέματα όπως η μείωση των καταναλωτικών δαπανών και το «πάγωμα» των προσλήψεων. Αναφερόμενος, έτσι, σε αυτό το κλίμα ανησυχίας, ο κ. Ντε Γκαλό τόνισε πως «ενώ βγαίνουμε από το σοκ του πληθωρισμού, δυστυχώς μας απειλεί ένα άλλο σοκ, το σοκ της αβεβαιότητας», και υπογράμμισε πως οι επιχειρηματίες ανησυχούν καθώς οι πελάτες τους προτιμούν να αποταμιεύσουν παρά να προχωρήσουν σε δαπάνες και οι επενδύσεις καθυστερούν εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας και του φόβου πως μπορεί να «παγώσουν» οι προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, η γαλλική οικονομία έχει ακόμη αντιστάσεις, αλλά παραμένει εύθραυστη, έστω κι αν έχει σημειώσει πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού και οι αυξήσεις των τιμών τείνουν να περιοριστούν στον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Οι δηλώσεις του κ. Ντε Γκαλό συνέπεσαν με τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης μεταξύ αναλυτών και οικονομολόγων, η πλειονότητα των οποίων προεξοφλεί πως η ΕΚΤ θα κινηθεί προσεκτικά και επιφυλακτικά σε ό,τι αφορά τις μειώσεις επιτοκίων, καθώς η πολιτική αστάθεια εγκυμονεί σειρά κινδύνων που θα μπορούσαν να επαναφέρουν και αποσταθεροποιήσουν και πάλι τον πληθωρισμό. Μεταξύ αναλυτών επικρατέστερη άποψη είναι ότι μετά τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης που αποφάσισε τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με προοπτική να συνεχίσει με μία μείωση ανά τρίμηνο μέχρις ότου συμπιέσει το κόστος δανεισμού στο 2,5% μετά από ένα έτος.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο να επιβαρυνθούν οι γαλλικές επιχειρήσεις με περαιτέρω φόρους.

Η επιφυλακτική αυτή στάση της ΕΚΤ αντανακλά τη δυσκολία που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να αποτιμήσει τις οικονομικές εξελίξεις στα 20 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και η ανάκαμψη που σημειώνεται μετά από μήνες στασιμότητας μπορεί να εξανεμιστεί εύκολα. Και στο μεταξύ οι εκλογικές αναμετρήσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν αναγκάσει τους επενδυτές να επανεξετάζουν τα πάντα, από τις δημόσιες δαπάνες των κυβερνήσεων έως το εμπόριο. Τώρα οι αναλυτές θεωρούν υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι της υπερδύναμης, ενώ την ίδια στιγμή η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία έχει θυμίσει στους επενδυτές την προ δεκαετίας κρίση χρέους. Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας τα στελέχη της ΕΚΤ και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ αποφεύγουν να δεσμευθούν εκ των προτέρων σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των επιτοκίων και προτιμούν να αποφασίζουν αναλόγως με τα εκάστοτε στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους. Σημειωτέον, πάντως, πως ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ, έχει εκφράσει την άποψη πως η κατάσταση προσφέρεται ως ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν μετοχές.

Και στο μεταξύ, παράγοντες πολιτικής φύσης προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα ως προς το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο εγγύς μέλλον. Στις ΗΠΑ ο κίνδυνος να αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ συνοδεύεται και από μια εντεινόμενη σύγχυση ως προς το εάν ο αντίπαλός του θα είναι τελικά ο Τζο Μπάιντεν ή κάποιος άλλος υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT