Σταθεροποίηση των τιμών ενέργειας το α΄ εξάμηνο

Σταθεροποίηση των τιμών ενέργειας το α΄ εξάμηνο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Μερικές εβδομάδες μετά τις τελευταίες αποφάσεις του OPEC+ για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και το 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει απαγόρευση επανεξαγωγών LNG μέσω Ε.Ε. προς τρίτες χώρες, οι τάσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων παρέχουν ενδείξεις της δυναμικής τους στο υπόλοιπο του 2024. Ξεκινώντας από το αργό πετρέλαιο, κατόπιν μιας σύντομης πτώσης της τιμής του Brent έως τα 76,8 δολ./βαρέλι στις αρχές Ιουνίου μετά την παράταση περικοπών από τον OPEC+ στο τέλος Μαΐου, η τιμή του ανήλθε έως τα 87,9 δολ. στις 5 Ιουλίου.

Η άνοδος προήλθε κυρίως από την αλλαγή προσδοκιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς, καθώς ο OPEC+ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα σταδιακής χαλάρωσης των εθελοντικών περικοπών του προηγούμενου Νοεμβρίου έως τον Σεπτέμβριο του 2025. Την εβδομάδα που διανύσαμε η τιμή του Brent σημείωσε μικρή πτώση, κλείνοντας την Πέμπτη 11 Ιουλίου στα 85,4 δολ./βαρέλι. Κατά μέσον όρο το πρώτο εξάμηνο η μέση τιμή κλεισίματος διαμορφώθηκε στα 83,4 δολ./βαρέλι, 4,4% υψηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνεπώς, παρά τις επιπλέον εθελοντικές περικοπές του OPEC+ και τα προβλήματα στον εφοδιασμό μέσω Ερυθράς Θάλασσας λόγω των επιθέσεων των Χούθι, η άνοδος της τιμής του Brent ήταν περιορισμένη εξαιτίας κυρίως της συνεχιζόμενης υποτονικής ανάπτυξης στην Ε.Ε. και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, με προοπτικές ήπιας αποκλιμάκωσής της από την ΕΚΤ μετά την πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων της κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο.

Ως προς την τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF, αυξήθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις 3 Ιουνίου από τα 23,2 ευρώ/MWh στα 38,5 ευρώ/MWh. Από τα μέσα Ιουνίου αποκλιμακώνεται σταδιακά και στις 11 Ιουλίου έκλεισε στα 31,1 ευρώ/MWh. Κατά μέσον όρο το πρώτο εξάμηνο του 2024 η τιμή κλεισίματος στον κόμβο TTF διαμορφώθηκε στα 30,2 ευρώ/MWh, 43,8% χαμηλότερα από ό,τι το ίδιο εξάμηνο πέρυσι. Ο ήπιος χειμώνας συνέβαλε στη διατήρηση υψηλών αποθεμάτων, έτσι στο τέλος Ιουνίου ο βαθμός πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη έφθανε το 77,4%, σαφώς υψηλότερος του μέσου όρου την προηγούμενη πενταετία (67,3%). Η απαγόρευση επανεξαγωγών ρωσικού LNG μέσω της Ε.Ε. ευνοεί την αύξηση των ροών του προς αυτήν. Πιθανή εστία διακυμάνσεων στις τιμές αποτελεί η λήξη της σύμβασης Ρωσίας – Ουκρανίας τον Δεκέμβριο για τη χερσαία διέλευση φυσικού αερίου, που καθιστά αναγκαία τη διαπραγμάτευσή της προσεχώς.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT