Ερχονται πρόστιμα για το αλαλούμ με τις δηλώσεις

Ερχονται πρόστιμα για το αλαλούμ με τις δηλώσεις

Κυρώσεις σε φορείς και ιδιώτες που καθυστερούν να αποστείλουν τα στοιχεία

4' 44" χρόνος ανάγνωσης

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων θα επαναξιολογηθεί όλο το πλαίσιο, αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στο ετήσιο «κομφούζιο» που επικρατεί.

Ουσιαστικά θα πρέπει να δοθούν λύσεις που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις των φορέων που αποστέλλουν στοιχεία στη φορολογική διοίκηση, όπως τις βεβαιώσεις αποδοχών, επιδόματα, τόκους, μερίσματα κ.λπ. Βέβαια, κάθε χρόνο υπάρχει η ίδια υπόσχεση από τους ιθύνοντες. Οτι θα αξιολογηθεί η κατάσταση προκειμένου να δούμε τι πάει στραβά. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Σχεδόν με το ξεκίνημα υποβολής των δηλώσεων αρχίζουν και τα αιτήματα για παρατάσεις. Μία από τις λύσεις που θα εξεταστούν είναι η επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν είναι συνεπείς στην αποστολή των στοιχείων.

Λάθη στους κωδικούς των δηλώσεων, φορείς που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία, λογιστές που θέλουν να επιμηκύνουν την περίοδο και φορολογούμενοι που τα αφήνουν όλα την τελευταία στιγμή. Αυτή είναι η εικόνα που καταγράφεται κάθε χρόνο, με όλους τους ανωτέρω να κατηγορούν ο ένας τον άλλον, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το ηλεκτρονικό σύστημα «κολλάει». Παράλληλα, εντοπίζονται λάθη στους κωδικούς του Ε1 μπλοκάροντας την υποβολή της δήλωσης.

Ετσι λοιπόν φθάνουμε στο σημείο κάθε χρόνο 10-15 ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας να απομένουν περίπου 2 εκατ. δηλώσεις. Οπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος αναμένεται να παραταθούν οι προθεσμίες, διαφορετικά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα. Και προφανώς ουδείς υπουργός θέλει να μείνει στην Ιστορία ως αυτός που επέβαλε πρόστιμο σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, έτσι υπαναχωρεί από τις αρχικές του θέσεις και επεκτείνει το χρονικό διάστημα.

Στραβά από την αρχή…

Η φετινή διαδικασία πάντως ξεκίνησε από την αρχή στραβά. Αρχικά είχαμε την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών, όπου θεσμοθετήθηκε ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησής τους. Η φορολογική διοίκηση θα έπρεπε σε διάστημα έξι μηνών να δημιουργήσει τους αλγορίθμους υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος και εν συνεχεία να προχωρήσει στη δημιουργία εφαρμογής και ερωτηματολογίου για την αμφισβήτηση από όσους επιθυμούν του τεκμαρτού εισοδήματος. Επίσης, λίγες ημέρες πριν από την εκκίνηση των δηλώσεων ψηφίστηκε από τη Βουλή διάταξη με την οποία η ΑΑΔΕ θα μπορούσε να προσυμπληρώσει περισσότερες από 1,3 εκατ. δηλώσεις. Μια δύσκολη άσκηση, για την οποία θα έπρεπε να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ να λάβει όλα τα στοιχεία από τους φορείς για να μπορέσει να τα «περάσει» στους αντίστοιχους κωδικούς. Ωστόσο, παρά την υποχρέωση των φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να στείλουν τα στοιχεία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ακόμη στέλνουν ή μεταβάλλουν τα αρχικά στοιχεία, αναγκάζοντας τους λογιστές να προχωρούν σε τροποποιητικές δηλώσεις και την ΑΑΔΕ να σπεύδει να στέλνει μηνύματα στους υπόχρεους ότι πρέπει να ξαναδούν τη δήλωση γιατί ήρθαν καινούργια στοιχεία.

Σήμερα αποστέλλονται 27 είδη βεβαιώσεων από τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ο ΕΦΚΑ έχει στη δικαιοδοσία του ένα μεγάλο τμήμα των στοιχείων. Οπως προκύπτει από τα παραστατικά των λογιστών, και φέτος ακόμη αποστέλλονται με μεγάλη καθυστέρηση τα στοιχεία. Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Επιδοτήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) σπάνια στέλνει στην ώρα του και κάποιες τράπεζες έχουν στείλει λανθασμένα στοιχεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που ανοίγει το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων χωρίς να έχουν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί και κυρίως των βεβαιώσεων αποδοχών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας φέτος, θα επανεξεταστεί όλο το πλαίσιο υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Εξετάζεται λοιπόν να καταλογίζονται ευθύνες για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα είτε πρόκειται για φορέα του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα. Οπως πληρώνουν πρόστιμα οι φορολογούμενοι για την καθυστέρηση υποβολής της δήλωσης, να επιβάλλονται πρόστιμα και στους φορείς για λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις.

Επίσης, ενώ είναι γνωστή η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων (30 Ιουνίου, αν και συνήθως παρατείνεται), δεν υπάρχει ημερομηνία έναρξης αυτών. Ενδεχομένως να προσδιορισθεί και συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων.

Πόσες δεν έχουν υποβληθεί

Με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής 12 Ιουλίου, απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς νέα παράταση περί τις 1,9 εκατ. δηλώσεις. Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 4.692.122 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,61 εκατ. που είχαν υποβληθεί το περυσινό έτος. Στις δηλώσεις που απομένουν, οι περισσότερες –όπως κάθε χρόνο– είναι οι «βαριές», δηλαδή οι χρεωστικές με τους υψηλούς φόρους. Επίσης περίπου οι μισές επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει δήλωση και όπως αναφέρουν λογιστές, πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, όπου η διαδικασία μπορεί να απασχολήσει μία ολόκληρη μέρα ένα λογιστικό γραφείο. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε νέα παράταση για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι:

• Το 47,65% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 4.692.122 δηλώσεων οι 2.235.796 είναι μηδενικές.

• Για το 20,92% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει τα 304 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 981.592 φορολογούμενοι. Oσοι δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

• Το 31,43% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.474.734 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.426 ευρώ και είναι αυξημένος συγκριτικά με το περυσινό διάστημα 25%. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού του εισοδήματος των επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, το εισόδημα προσδιορίζεται τεκμαρτά, με το ελάχιστο φορολογητέο να διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ. Για όσους φορολογουμένους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό, έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT