Η αντεπίθεση των βορείων προαστίων

Οι τιμές κατοικιών αυξάνονται με υπερδιπλάσιο ρυθμό έναντι των νοτίων, καθώς η ζήτηση έχει ενισχυθεί σημαντικά

4' 6" χρόνος ανάγνωσης

Με ταχύτερο ρυθμό αυξάνονται πλέον οι τιμές πώλησης πολυτελών κατοικιών στα βόρεια προάστια, συγκριτικά με τα νότια και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, καθώς η αγορά αναζητεί τις νέες της ισορροπίες έπειτα από ένα σημαντικό διάστημα μεγάλης ανάπτυξης, τόσο με νέες οικοδομές όσο και με πολλές αγοραπωλησίες και ασφαλώς και αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου μεσιτικών γραφείων της Engel & Volkers Ελλάδας, αυτή την περίοδο καταγράφονται αυξήσεις τιμών έως 14% σε ετήσια βάση στα βόρεια προάστια, έναντι 6% στα νότια.

Συγκεκριμένα, στο Π. Ψυχικό η μέση τιμή πώλησης σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (Ιούνιος 2024 – Ιούνιος 2023) κατέγραψε αύξηση κατά 14% σε 5.900 ευρώ/τ.μ., ενώ άνοδο κατά 10% σε 5.600 ευρώ/τ.μ. σημειώνουν και οι τιμές στη Φιλοθέη. Αντίστοιχα, στο Ν. Ψυχικό η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 3.870 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 8% από πέρυσι, όσο και στο Χαλάνδρι, όπου η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 3.400 ευρώ/τ.μ.

Η αντεπίθεση των βορείων προαστίων-1
Στην περιοχή των νοτίων προαστίων οι τιμές πολυτελών κατοικιών αυξάνονται το τελευταίο διάστημα με ρυθμό 6%. Στη φωτογραφία, βίλα 536 τ.μ. στη Γλυφάδα που πωλείται προς 4,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Engel & Volkers στην Ελλάδα, Γιώργο Πετρά, «η αγορά στα βόρεια προάστια παρουσιάζει σημαντική άνοδο, με τις τιμές στο Ψυχικό να αυξάνονται κατά 14% και στη Φιλοθέη κατά 10% το τελευταίο έτος. Οι νέες επενδύσεις συμβάλλουν στην ανανέωση και ανάπτυξη της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε περαιτέρω άνοδο τιμών και αυξημένη ζήτηση από εγχώριους αγοραστές και διεθνείς επενδυτές που αναζητούν ποιοτικές κατοικίες σε ένα προνομιακό περιβάλλον».

Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, στις περιοχές των βορείων προαστίων το αγοραστικό ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Ελληνες, αλλά και από κάποιους ξένους, όπως π.χ. στελέχη επιχειρήσεων. Στις πιο προσιτές περιοχές του βόρειου τομέα η ζήτηση προέρχεται κυρίως από νέα ζευγάρια, γιατρούς και οικογένειες με 2-3 παιδιά. Αντιθέτως, στις ακριβότερες περιοχές, όπως η Εκάλη και η Κηφισιά, όπου οι τιμές φτάνουν έως και 10.000 ευρώ/τ.μ., το κοινό διαφοροποιείται ελαφρώς.

Η αντεπίθεση των βορείων προαστίων-2
Βίλα στην περιοχή της Εκάλης με τιμή πώλησης 5,9 εκατ. Εχει εμβαδόν 1.290 τ.μ., διαθέτει 5 υπνοδωμάτια και 6 μπάνια, ενώ η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 2,2 στρέμματα.

Συγκεκριμένα, στην Εκάλη στις μεγάλες ιδιοκτησίες παρατηρείται η τάση αποχώρησης των προηγούμενων ιδιοκτητών, καθώς τα παιδιά εγκαταλείπουν την πατρική εστία. Ετσι, επιλέγουν να μετακινηθούν σε πιο προσιτές και μικρότερης επιφάνειας κατοικίες, αλλά σύγχρονων προδιαγραφών και ενεργειακά αναβαθμισμένες, πουλώντας ή εκμισθώνοντας το ακίνητό τους. Στο πλαίσιο αυτό, η προσφορά κυριαρχείται από μονοκατοικίες και μεζονέτες της δεκαετίας του 1980, που μπορούν να αποκτηθούν σε καλή τιμή και να αναβαθμιστούν ενεργειακά και από πλευράς προδιαγραφών. Η Εκάλη καταγράφει ζήτηση και από ξένα στελέχη επιχειρήσεων, που επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στα διεθνή σχολεία που φοιτούν τα παιδιά τους.

Ο ρόλος των νέων γραφείων

Η ζήτηση για κατοικίες στα βόρεια προάστια αναμένεται να παραμείνει υψηλή, τροφοδοτώντας και την περαιτέρω αύξηση των τιμών, λόγω και της μετακίνησης στην περιοχή πολλών εταιρειών που μισθώνουν τα νέα γραφεία που δημιουργούνται. Ενα πρόσφατο παράδειγμα είναι η PwC, που μετακινήθηκε σε νέα γραφεία στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, όπως επίσης και η Kaizen Stoiximan. Παράλληλα, αυτή την περίοδο κατασκευάζονται πάνω από 100.000 τ.μ. νέων κτιριακών όγκων γραφείων, σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, εξέλιξη που επίσης θα συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης και για κατοικίες.

Τα νέα κτίρια γραφείων στη Λ. Κηφισίας συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και στελεχών, τονώνοντας την αγορά κατοικίας.

Οσον αφορά τα νότια προάστια και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, ασφαλώς εξακολουθεί να ηγείται της ζήτησης, χάρη και στο σημαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις, κυρίως όμως για ιδιοκατοίκηση και όχι τόσο για εκμετάλλευση. Σύμφωνα με τον κ. Πετρά, «παρατηρούμε αύξηση των τιμών κατά 6% κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2024, κάτι που είχαμε προβλέψει ως Engel & Volkers από πέρυσι, λόγω των νέων επενδύσεων και της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, όπως επίσης και του προγράμματος “χρυσή βίζα”».

Η αντεπίθεση των βορείων προαστίων-3
Πολυτελής κατοικία στην περιοχή του Λαγονησίου. Εχει εμβαδόν 695 τ.μ. και βρίσκεται σε οικόπεδο 4,1 στρεμμάτων. Η τιμή πώλησης του ακινήτου είναι 5,4 εκατ. ευρώ.

Η τιμή πώλησης για πολυτελείς κατασκευές στην περιοχή ξεκινάει από 6.000 ευρώ/τ.μ. και ανέρχεται έως 12.500 ευρώ/τ.μ., ενώ ανάλογα με το ακίνητο και την τοποθεσία του το κόστος μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο. Ακόμη κι έτσι, όπως τονίζει η Engel & Volkers, η μέση τιμή/τ.μ. είναι από τις φθηνότερες σε όλη την Ευρώπη, συγκριτικά δηλαδή με τις αντίστοιχες τιμές στη Γαλλική, την Ιταλική και την Ισπανική Ριβιέρα. «Η εκτίμησή μας είναι ότι τα επόμενα χρόνια η Αθηναϊκή Ριβιέρα θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση που κατέγραψαν οι αντίστοιχες περιοχές στη Γαλλία και την Ισπανία, με ισχυρή αύξηση τιμών, δραστική ανανέωση του κτιριακού αποθέματος με νέες κατασκευές και αναβάθμιση των υφιστάμενων», σημειώνει η εταιρεία στην ανάλυσή της.

Το προφίλ των αγοραστών προέρχεται κυρίως από χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελβετία, η Γερμανία και η Αυστρία, όπως επίσης και η Αγγλία, ενώ από χώρες εκτός της Ευρώπης ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Μεγάλη αγοραστική ομάδα αποτελούν και οι Ελληνες ομογενείς, ηλικίας άνω των 60 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT