Αρθρο του Παναγιώτη Αλαμάνου στην «Κ»: Η εταιρική κουλτούρα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Αρθρο του Παναγιώτη Αλαμάνου στην «Κ»: Η εταιρική κουλτούρα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα ορίζεται από παράγοντες όπως η βιωσιμότητα, το περιβάλλον, η κοινωνική ευθύνη, η επιχειρηματική ηθική, η διακυβέρνηση και η συμπερίληψη. Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία, παρέχει ίσες ευκαιρίες και επιβραβεύει την προσπάθεια όλων είναι προτεραιότητα πλέον τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα ορίζεται από παράγοντες όπως η βιωσιμότητα, το περιβάλλον, η κοινωνική ευθύνη, η επιχειρηματική ηθική, η διακυβέρνηση και η συμπερίληψη.

Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία, παρέχει ίσες ευκαιρίες και επιβραβεύει την προσπάθεια όλων είναι προτεραιότητα πλέον τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους. Η σύγχρονη εταιρική κουλτούρα διέπεται από τις αξίες του σεβασμού, της ατομικής αναγνώρισης αλλά και του συλλογικού πνεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό εδράζεται ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο επιχειρηματικότητας που τοποθετεί τους ανθρώπους –εργαζομένους, πελάτες και συνεργάτες– στο κέντρο της στρατηγικής της και το οποίο προϋποθέτει τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής πραγματικότητας που στηρίζεται σε 6 πυλώνες:

Ανάπτυξη και εκπαίδευση: Συνεχής επένδυση στην επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων μέσω κατάρτισης, σεμιναρίων και mentoring. Η προσπάθειά τους αναγνωρίζεται, ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν εντός της εταιρείας.

Συμμετοχή και συνεργασία: Ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των εργαζομένων στη διαμόρφωση των στρατηγικών και ενδυνάμωση της συνεργασίας εντός των ομάδων.

Κοινωνική ευθύνη και βιωσιμότητα: Υιοθέτηση πρακτικών και στρατηγικών που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και αφήνουν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών: Προώθηση της ισότητας των φύλων μέσα από την ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες της επιχείρησης. Εξάλειψη των διακρίσεων, ισότητα και δημιουργία ενός υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος που επιτρέπει στις γυναίκες να αναδειχθούν αναλαμβάνοντας ηγετικούς ρόλους.

Πελατοκεντρική προσέγγιση: Εστίαση στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών, καθοδηγώντας τους με διαφάνεια και συνέπεια, και δημιουργώντας υπηρεσίες που τους προσφέρουν πραγματική αξία.

Διοίκηση με ενσυναίσθηση: Αποδοχή της διαφορετικότητας, σεβασμός χωρίς διακρίσεις, κατανόηση του ανθρώπινου παράγοντα και ουσιαστική υποστήριξή του. Η ηγεσία οφείλει να εμπνέει, να κινητοποιεί και να είναι εκεί για όλη την ομάδα της προς την επίτευξη κοινών στόχων.

Η ενίσχυση μιας ισχυρής εταιρικής κουλτούρας μέσα από την καλλιέργεια ενός ανθρωποκεντρικού μοντέλου δεν είναι μόνο το κλειδί για την ευημερία των εργαζομένων, αλλά και το θεμέλιο για μακροπρόθεσμη επιτυχία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας επιχείρησης σε έναν ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο.

*Ο κ. Παναγιώτης Αλαμάνος είναι διευθύνων σύμβουλος της ΣΟΛ Crowe.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT