Κυριάκος Σαράντης: Επενδύσεις άνω των 80 εκατ. σε νέα προϊόντα και εξαγορές

Κυριάκος Σαράντης: Επενδύσεις άνω των 80 εκατ. σε νέα προϊόντα και εξαγορές

Tα σχέδια ανάπτυξης και οι στόχοι του ομίλου έως το 2028

5' 26" χρόνος ανάγνωσης

Για το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ομίλου Σαράντη, για το τι σηματοδοτούν οι πρόσφατες διοικητικές αλλαγές, αλλά και για το άνοιγμα σε νέες αγορές, μιλάει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Σαράντη, Κυριάκος Σαράντης. Mε τον όμιλο να συμπληρώνει πρόσφατα 30 χρόνια παρουσίας στο ταμπλό της κύριας αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Σαράντης κάνει αναφορά στις προκλήσεις, στις δυσκολίες και στους στόχους του ομίλου, ενώ αναλύει το επενδυτικό πλάνο του ύψους 81 εκατ. ευρώ έως το 2028.

– Πρόσφατα έγιναν διοικητικές αλλαγές, με τον κ. Μπούρα να σας διαδέχεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Εσείς αναλαμβάνετε πρόεδρος στον όμιλο. Σε τι αποβλέπουν αυτές οι αλλαγές;

– Πρωταρχικός μου στόχος ήταν και παραμένει η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, που όχι μόνο θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά θα λειτουργήσει και ως πόλος έλξης των επενδυτών, συνεπώς η όποια αλλαγή κινείται πάντα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αλλαγές όμως, όπως γνωρίζετε, δεν μπορούν να έχουν κανένα αποτύπωμα αν δεν είναι ουσιαστικές και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν και οι πρόσφατες διοικητικές αλλαγές, με τον Γιάννη Μπούρα, ικανότατο στέλεχος του ομίλου, που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης μας, να αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Οι αλλαγές αυτές συνηγόρησαν στο να έχουμε ένα διοικητικό συμβούλιο πιο δυναμικό, ενισχυμένο με νέα ανεξάρτητα μέλη που έχουν σημειώσει τη δική τους εξαιρετική επαγγελματική σταδιοδρομία και με εκτενή κατάρτιση στον τομέα του ο καθένας, που θα μπορέσουν να συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας.

Κυριάκος Σαράντης: Επενδύσεις άνω των 80 εκατ. σε νέα προϊόντα και εξαγορές-1
Στο μέτωπο των εξαγορών, συνεχίζουμε να διερευνούμε ευκαιρίες ανάπτυξης, έχουμε χαρτογραφήσει πιθανούς στόχους, τονίζει ο κ. Σαράντης.

Κρατώντας λοιπόν τα θετικά σημεία του παρελθόντος και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνέβαλαν στην εξέλιξη της εταιρείας, δημιουργούμε ένα αισιόδοξο μέλλον. Φέτος, το 2024, αποτελεί ορόσημο για ακόμη έναν λόγο, καθώς συμπληρώνουμε 30 χρόνια από την εισαγωγή μας στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

– Στο Investor Day ο όμιλος παρουσίασε τους στόχους για την επόμενη πενταετία. Ο τζίρος από τα 482,2 εκατ. ευρώ το 2023 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 700 εκατ., ενώ τα ΕBITDA θα διπλασιαστούν. Πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι;

– Αξίζει να σας επισημάνω ότι το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξής μας στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην ανάπτυξη μέσω εξαγορών, που αποτελεί βασικό πυλώνα της δραστηριότητάς μας. Παράλληλα, επενδύουμε στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο HERO του ομίλου, δηλαδή στα προϊόντα υψηλής αξίας στις στρατηγικές μας κατηγορίες, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην περαιτέρω κερδοφορία και βιώσιμη ανάπτυξη του ομίλου. Παραμένουμε επίσης προσηλωμένοι στην επένδυση στις βασικές κατηγορίες μας και στο λανσάρισμα νέων προϊόντων και απλοποιούμε εσωτερικές διαδικασίες με στόχο να αυξηθεί η αποδοτικότητά του. Τέλος, επενδύουμε στους ανθρώπους μας.

Η επικέντρωσή μας στρέφεται, τουλάχιστον για το 2024, στην αφομοίωση της Stella Pack στην Πολωνία.

– Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κλάδο, εκείνο των καταναλωτικών προϊόντων. Τι κινήσεις κάνετε προκειμένου να αντεπεξέλθετε σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Εχουν μεταβληθεί τα δικά σας μερίδια και εκείνα των ειδών ευρείας κατανάλωσης προς όφελος των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας;

– Η δραστηριότητα του ομίλου επικεντρώνεται στα προϊόντα ομορφιάς –περιποίησης δέρματος– αντηλιακής προστασίας, προσωπικής φροντίδας, οικιακής φροντίδας, καθώς και στις στρατηγικές συνεργασίες.

Κεντρικό μέλημα στην υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου παραμένει η δέσμευσή μας στο να παρέχουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας που καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών μας. Οπως παρουσιάστηκε κατά το Investor Day και ήδη γνωρίζετε, έχουν ενεργοποιηθεί επενδύσεις που σχετίζονται με αυτοματισμούς, υποδομές, συστήματα και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών στην εφοδιαστική αλυσίδα, προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του ομίλου. Αναφορικά με την τάση που παρατηρείται για στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, στην κατηγορία ομορφιά – περιποίηση δέρματος – αντηλιακή προστασία, είναι μικρό το ποσοστό αυτό, ενώ στην κατηγορία οικιακή φροντίδα, όπου ο όμιλος κατέχει ηγετική θέση, παρουσιάζεται μεγαλύτερο.

– Διαθέτετε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο premium προϊόντων επιλεκτικής διανομής (αρώματα, μακιγιάζ κ.λπ.). Ποια η ανταπόκριση των Ελλήνων καταναλωτών και ποια τα σχέδιά σας; Οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες λόγω πληθωρισμού έχουν επηρεάσει αυτή την κατηγορία προϊόντων;

– Οι στρατηγικές συνεργασίες που έχει δημιουργήσει ο όμιλος Σαράντη με μεγάλες εταιρείες με σημαντική παρουσία στον χώρο της ομορφιάς είναι μακροχρόνιες και λειτουργούν συμπληρωματικά με το δικό μας προϊοντικό χαρτοφυλάκιο για την επίτευξη συνεργειών και δημιουργίας αξίας. Επικεντρωνόμαστε επομένως σε λιγότερες, αλλά μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνεργασίες, αναγνωρίζοντας πως αποτελούν έναν από τους μοχλούς ανάπτυξής μας. Οσον αφορά τον πληθωρισμό, το 2024 καθώς θα αποκλιμακώνεται σταδιακά, θα δημιουργήσει τις συνθήκες για βελτιωμένη κατανάλωση και σε επίπεδο όγκου πωλήσεων.

– Σε ποιες αγορές στρέφεται ο όμιλος και για ποιον λόγο;

– Αποτελώντας βασικό κομμάτι της στρατηγικής μας στο παρελθόν, οι εξαγορές έδωσαν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία του ομίλου και στη μετεξέλιξη της εταιρείας από τοπικό παίκτη σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με παρουσία –πέραν της Ελλάδας– σε 12 χώρες μέσω των θυγατρικών εταιρειών του και με εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οπως παρουσιάστηκε κατά το Investor Day, ο όμιλος δρομολογεί επενδύσεις ύψους 81 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Ηδη, τη διετία 2024-2025 δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ για το νέο κέντρο διανομής στα Οινόφυτα, το οποίο θα εξυπηρετήσει τόσο την ελληνική επικράτεια όσο και τις εξαγωγές μας και στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, αλλά και σε τρίτες. Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ομίλου βρίσκεται στο επίκεντρο και στόχος μας είναι να γίνουμε πιο αποδοτικοί.

Στο μέτωπο των εξαγορών συνεχίζουμε να διερευνούμε ευκαιρίες ανάπτυξης και έχουμε χαρτογραφήσει πιθανούς στόχους. Υπάρχουν εταιρείες που μας ενδιαφέρουν, ωστόσο η επικέντρωσή μας στρέφεται, τουλάχιστον για το 2024, στην αφομοίωση της Stella Pack στην Πολωνία και στην ομαλή ενοποίηση των λειτουργιών προκειμένου να αξιοποιηθούν οι συνέργειες που αναμένουμε από την ένταξη της Stella Pack στον όμιλο. Κυρίως επικεντρωνόμαστε στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στην κατηγορία ομορφιά – περιποίηση δέρματος – αντηλιακή προστασία. Εχουμε λανσάρει τέτοια προϊόντα στις Φιλιππίνες, ενώ έχουμε επεκταθεί στην Αυστραλία και κοιτάζουμε και την αγορά της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία), διερευνώντας παράλληλα και άλλες χώρες.

Δυσκολίες και ευκαιρίες στην Ουκρανία

– Ο όμιλος διατηρεί εργοστάσιο στην Ουκρανία, μέσω της Ergopack για την παραγωγή και διανομή ειδών οικιακής χρήσης. Η ρωσική εισβολή προκάλεσε αναταράξεις. Πώς εξελίσσεται η δραστηριότητά σας εκεί;

– Η Ουκρανία αποτελεί για τον όμιλο μια χώρα που παρουσιάζει ευκαιρίες και θα παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερες μετά το πέρας του πολέμου. Είμαστε έτοιμοι να τις αξιοποιήσουμε και έχουμε προβεί σε επενδύσεις στη χώρα. Αναμφισβήτητα, με την κατάσταση εκεί η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με τις δυσκολίες και τις αναταράξεις που ένας πόλεμος επιφέρει σε κάθε επίπεδο. Τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας η Ουκρανία έχει να επιδείξει ανάπτυξη έπειτα από μία δύσκολη χρονιά που αποτέλεσε το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT