Πιο κοντά στην ευρωπαϊκή περιφέρεια η Γαλλία

Πιο κοντά στην ευρωπαϊκή περιφέρεια η Γαλλία

Η αύξηση των spreads, το φλερτ με την υποβάθμιση από τους οίκους και το ορόσημο της ψήφισης του προϋπολογισμού

4' 35" χρόνος ανάγνωσης

Η αντίληψη των αγορών για τη Γαλλία έχει αλλάξει άρδην, οδηγώντας σε σημαντική αλλαγή «ιεραρχίας» στην Ευρωζώνη, με τα ομόλογα της χώρας να έχουν αποχωρήσει από το γκρουπ των ομολόγων χαμηλού ρίσκου του πυρήνα της Ευρωζώνης και με επενδυτές και αναλυτές να τα αντιμετωπίζουν σαν ομόλογα της περιφέρειας του παρελθόντος. Αυτά δηλαδή που «εξέπεμπαν» δημοσιονομικό κίνδυνο. Μέχρι πρόσφατα η Γαλλία κατείχε τα σκήπτρα του μικρότερου spread έναντι της Γερμανίας, πλέον έχει φτάσει να κινείται ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία και εκτιμάται ότι αυτή θα είναι η νέα κανονικότητα για τη χώρα. Μπορεί να αποφεύχθηκε προς το παρόν ένα άτακτο sell-off, ωστόσο το μεγάλο τεστ θα έρθει το φθινόπωρο όταν θα πρέπει να ψηφιστεί ο γαλλικός προϋπολογισμός, με τις πιθανότητες υποβάθμισης της αξιολόγησής της από τους οίκους να αυξάνονται συνεχώς.

Το spread των 10ετών γαλλικών ομολόγων εκτινάχθηκε πάνω από τις 80 μονάδες βάσης λίγο πριν από τον β΄ γύρο των εκλογών και στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στην περιοχή των 65-70 μ.β., αλλά σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα που ήταν πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και τις 40 μ.β. Η πολιτική κρίση στην οποία μπήκε η Γαλλία με αιτία και αφορμή τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, προκάλεσε αναταράξεις και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, οδηγώντας τα spreads τους στο υψηλότερο επίπεδο για το έτος. Για παράδειγμα, τα πορτογαλικά spreads έφτασαν έως και τις 74 μ.β., τα ισπανικά τις 97 μ.β., τα ελληνικά τις 124 μ.β. και τα ιταλικά τις 158 μ.β., με μέση αύξηση 20-25 μ.β. σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τις ευρωεκλογές. Πλέον έχουν επιστρέψει σε αυτά, αντανακλώντας την πεποίθηση των επενδυτών ότι η γαλλική πολιτική αναταραχή δεν θα εξελιχθεί σε ένα ευρύτερο επεισόδιο κατακερματισμού.

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, ενώ οι αγορές δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για τις προοπτικές μιας ακροδεξιάς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Γαλλία, βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με ένα «κρεμασμένο» γαλλικό κοινοβούλιο στο οποίο η αριστερή συμμαχία αποτελεί το ενιαίο μεγαλύτερο μπλοκ. Κατά τους αναλυτές της Barclays, ένα φιλικό προς την αγορά σενάριο θα ήταν μια εσωτερική ρήξη της αριστερής συμμαχίας, με τα κεντρώα – κεντροαριστερά – κεντροδεξιά κόμματα να καταλήγουν σε συμφωνία το καλοκαίρι για να στηρίξουν μια νέα κυβέρνηση (με τεχνοκρατικό άρωμα ή «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»). Ενα πιο ανησυχητικό σενάριο θα ήταν η αριστερή συμμαχία να παραμένει ενωμένη και ένα αδιέξοδο να επιμένει το καλοκαίρι, με τη Γαλλία στη συνέχεια να κυριεύεται από πολιτική αστάθεια, με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις να μην μπορούν να «περάσουν» από το κοινοβούλιο.

Η «ώρα της αλήθειας», ωστόσο, για τα γαλλικά ομόλογα, αλλά και για τη συμπεριφορά των αγορών και των οίκων γενικότερα προς τη Γαλλία, θα έλθει το φθινόπωρο.

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα έχουν μπει πλέον σε ένα νέο καθεστώς, όπου θεωρούνται πολύ υψηλότερου ρίσκου.

Οπως σημειώνει η Citigroup, η πρόκληση-κλειδί βραχυπρόθεσμα είναι η υποβολή των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών σχεδίων στην Κομισιόν έως τις 20 Σεπτεμβρίου και το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025 έως τις 15 Οκτωβρίου. Το ερώτημα είναι εάν η Γαλλία θα είναι σε θέση να τηρήσει την ετήσια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 15 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν και δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, μια μη συμμόρφωση με αυτές τις συστάσεις θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τα εμπόδια για την επιλεξιμότητά της στο πρόγραμμα κατά του κερματισμού –TPI– της ΕΚΤ, εάν προκύψει σχετική ανάγκη. Μεσοπρόθεσμα, ο κίνδυνος για νέες βουλευτικές εκλογές το τρίτο τρίμηνο του 2025 παραμένει. Από ορισμένες απόψεις, αυτή η πολιτική αβεβαιότητα είναι παρόμοια με ό,τι ήταν συνηθισμένο για την Ιταλία μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μελόνι τον Σεπτέμβριο του 2022, υποστηρίζει η Citi. Συνολικά, αναμένει ότι το γαλλικό spread θα σταθεροποιηθεί γύρω στις 65 μ.β. τους επόμενους μήνες, από 40-45 μ.β. πρόσφατα.

Οπως επισημαίνει και η Société Générale, το γαλλικό spread έχει μπει σε ένα νέο υψηλότερο εύρος διακύμανσης. «Η εκτίμησή μας είναι ότι θα κινείται πλέον στις 60-75 μ.β., με μεγαλύτερη πιθανότητα προς τις 75 μ.β. Οι γαλλικοί κρατικοί τίτλοι έχουν μπει σε ένα νέο καθεστώς όπου θεωρούνται πλέον πολύ υψηλότερου ρίσκου», όπως σημειώνει ο οίκος. Μάλιστα εκτιμά ότι η Moody’s θα υποβαθμίσει τη Γαλλία στην επόμενη αξιολόγησή της στις 25 Οκτωβρίου από το Aa2 στο Aa3 και θα ευθυγραμμιστεί με τις βαθμολογίες των υπόλοιπων οίκων.

Η τελευταία αλλαγή από τη Moody’s ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, όταν οι προοπτικές της Γαλλίας αναθεωρήθηκαν από θετικές σε σταθερές λόγω της ασθενέστερης από την αναμενόμενη δημοσιονομικής εικόνας. Ωστόσο, οι δημοσιονομικές μετρήσεις έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από τότε, με ελάχιστες προοπτικές βελτίωσης, ενώ αντίθετα οι προοπτικές επιδείνωσης είναι υψηλές.

Πάντως, ο οίκος ήδη προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να θέσει σε αρνητικές τις προοπτικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η νέα πολιτική κατάσταση θα οδηγήσει σε σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα για το χρέος. Επίσης, μια αντιστροφή ορισμένων πολιτικών του Μακρόν, όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα ήταν αρνητική εάν έβλαπτε το αναπτυξιακό δυναμικό της Γαλλίας ή τη δημοσιονομική της τροχιά, ανέφερε.

Οι Fitch και S&P μπορεί επίσης να προχωρήσουν σε αρνητική κίνηση πριν από τα τέλη του έτους, αν και πιο πιθανό είναι να τηρήσουν στάση αναμονής. Η S&P άλλωστε δήλωσε ότι «η τρέχουσα έλλειψη ορατότητας για τη φύση της επόμενης κυβέρνησης δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με τις λεπτομέρειες της στρατηγικής της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής». Από την πλευρά της η Fitch τόνισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα, αυξάνει τον κίνδυνο νομοθετικού αδιεξόδου ή πρόσθετων επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων. Οπως πρόσθεσε, η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επεισόδια υψηλότερων spreads στα γαλλικά κρατικά ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT