Φορολογικές δηλώσεις: Συνεχίζεται η κόντρα λογιστών – ΑΑΔΕ

Φορολογικές δηλώσεις: Συνεχίζεται η κόντρα λογιστών – ΑΑΔΕ

Παράταση προθεσμίας για τις δηλώσεις ζητούν οι φοροτεχνικοί — «Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει», απαντάει ο κ. Πιτσιλής

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Σε μόνιμη αντιπαράθεση βρίσκονται τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τους λογιστές – φοροτεχνικούς σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σκληρές ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές βάζουν στη μέση τους φορολογουμένους, οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναμένοντας την υποβολή της δήλωσής τους.

Μετά τις αναφορές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, τη στιγμή που εκκρεμεί η επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται κυρίως με την καθυστερημένη αποστολή στοιχείων από τους φορείς, οι λογιστές υπέβαλαν αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, θέτοντας ζητήματα κακοδιοίκησης στην ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών μέσω ΑΑΔΕ, γεγονός που –όπως αναφέρουν– καθιστά αδύνατη την απρόσκοπτη διεκπεραίωση των ανειλημμένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Oλα ξεκίνησαν όταν οι φοροτεχνικοί, με στοιχεία που συνέλεξαν από όλους τους λογιστές της χώρας, κατέγραψαν τα προβλήματα στις δηλώσεις, κυρίως στις προσυμπληρωμένες, ενημερώνοντας το υπουργείο και την ΑΑΔΕ με σκοπό την επίλυσή τους. Παράλληλα ζητούσαν την παράταση της διαδικασίας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης απάντησε αμέσως στους λογιστές, σημειώνοντας πως «μου κάνει εντύπωση γιατί πέρυσι δεν υπήρξαν τέτοιου είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή παραπρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος. Μήπως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν απαιτείται πια υπογραφή των φορολογουμένων και θεωρείται ότι η δήλωση είναι έγκυρη, ως εκ τούτου είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στους λογιστές; Μήπως; Είναι ένα ερώτημα το οποίο καθένας μπορεί να το σκεφτεί».

Μετά τη δήλωση Χατζηδάκη ακολούθησε η ΑΑΔΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «καθήκον όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων είναι η έγκαιρη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αντιμετώπιση όποιων ζητημάτων ανακύπτουν, με σκοπό την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων και όχι η δημιουργία εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών σκοπιμοτήτων».

Στη διαμάχη μπήκε και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος επιβεβαιώνοντας τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και την καθυστέρηση αποστολής στοιχείων από τους φορείς, επιμένοντας στην ανάγκη να δοθεί παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες φορολογούμενοι (253.000) έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, καθώς απεστάλησαν νεότερα στοιχεία από τους φορείς. Το τελευταίο μήνυμα ήταν στις 9 Ιουλίου, με το οποίο ενημερώνονται οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τροποποιητική, δηλαδή 17 ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παράλληλα, οι λογιστές σημειώνουν ότι «το σύστημα πολύ συχνά παύει να λειτουργεί».

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων έχει «πέσει» σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπολείπονται περίπου 1,8 εκατ. δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά μέχρι τις 26 Ιουλίου περί τις 163.000 ημερησίως. Αυτό πρακτικά είναι αδύνατον και στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί η υποβολή τόσο πολλών δηλώσεων σε μία ημέρα.

Πάντως, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε σχετικά με την πιθανότητα να δοθεί μία ακόμη παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ότι «τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, ας το ξεχάσουν όλοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT