Με πιο αργούς ρυθμούς οι επόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας

Με πιο αργούς ρυθμούς οι επόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας

Η βελτίωση που καταγράφεται στους δημοσιονομικούς δείκτες της χώρας στηρίζει τις θετικές αξιολογήσεις, εκτιμούν Scope και Société Générale

3' 31" χρόνος ανάγνωσης

Συνέχεια στην ανοδική τροχιά της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με αυτούς που την έφεραν στην επενδυτική βαθμίδα, βλέπουν οι αναλυτές, με στήριξη από τη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, καθώς και από τις περιορισμένες δανειακές ανάγκες, τη στιγμή που για άλλες μεγάλες χώρες του ευρώ, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, οι πιέσεις στη βαθμολογία τους αυξάνονται.

Η Scope Ratings προχώρησε την Παρασκευή σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, διατηρώντας την αξιολόγηση στη χαμηλή επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-). Ο οίκος ήταν ο πρώτος που έδωσε τον Αύγουστο του 2023 στην Ελλάδα αυτό το «ορόσημο», ανοίγοντας τον δρόμο και στους υπόλοιπους, με εξαίρεση τη Moody’s.

Σημαντική μείωση χρέους

Η Scope σημείωσε πως τρεις ήταν οι «μοχλοί» της αναβάθμισης των προοπτικών της χώρας: η πτωτική τροχιά του χρέους, η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και το ευνοϊκό μομέντουμ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ειδικά σε ό,τι αφορά το χρέος, ο οίκος τόνισε πως μέσα στην επόμενη πενταετία και έως το 2029 θα υποχωρήσει στο 130,7% του ΑΕΠ (από 161,9% το 2023) και στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της κρίσης του ελληνικού χρέους (α΄ τρίμηνο 2010), ενώ έως το 2026 θα μειωθεί κάτω από τα επίπεδα της Ιταλίας.

Η εκτίμηση του οίκου βασίζεται στη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση του προϋπολογισμού της Ελλάδας, αναμένοντας πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,5% το διάστημα 2025-2027, έπειτα από 2,1% φέτος, καθώς και στην επίτευξη ανάπτυξης της τάξης του 2% φέτος, 1,8% το 2025 και 1,4% σε μέσο όρο το 2026-2029.

O οίκος ωστόσο δίνει ραντεβού για νέα (πιθανή) αναβάθμιση σε 12-18 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι η κατάκτηση υψηλότερης βαθμολογίας θα είναι αργή. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει και τις προκλήσεις για το ελληνικό χρέος, τώρα που η Ελλάδα οδηγείται στην κανονικότητα. Εκτός από το ότι το επίπεδό του παραμένει υψηλό, στο ραντάρ της Scope μπαίνει πλέον η σταδιακή αποδυνάμωση της ευνοϊκής του δομής, καθώς η Ελλάδα χρηματοδοτείται πλέον με όρους αγοράς, αποπληρώνει τα δάνεια διάσωσης, η ΕΚΤ αφαιρεί τη στήριξη του PEPP, ενώ και η πολύ μακρά περίοδος ωρίμανσής του αρχίζει και μειώνεται.

Μετά τη Scope, πάντως, η Société Générale θεωρεί πως θα συνεχιστούν οι θετικές κινήσεις από τους οίκους για την Ελλάδα, αλλά με σχετικά αργούς ρυθμούς. Η βελτίωση που σημειώνεται στους δημοσιονομικούς δείκτες της χώρας, όπως και σ’ αυτούς της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, στηρίζει τις αξιολογήσεις, όπως σημειώνει, ενώ αντίθετα η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία αναμένεται να δεχτούν πιέσεις αξιολόγησης. Η γαλλική τράπεζα αναμένει έτσι πέντε κινήσεις των οίκων στο υπόλοιπο του 2024: το Βέλγιο θα υποβαθμιστεί από τη Fitch σε A+ στις 16 Αυγούστου και η Γαλλία θα υποβαθμιστεί σε Aa2 στις 25 Οκτωβρίου από τη Moody’s. Επιπλέον, η Ιρλανδία (Moody’s στις 16 Αυγούστου), η Ελλάδα (Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου) και η Πορτογαλία (Fitch στις 20 Σεπτεμβρίου) θα δουν αναβάθμιση των προοπτικών τους σε θετικές, ενώ για την Ελλάδα ειδικότερα δεν αποκλείει αναβάθμιση του rating, καθώς «τα θεμελιώδη μεγέθη υποδηλώνουν βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας» από τη Moody’s. Σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των άλλων οίκων για την Ελλάδα φέτος (S&P Οκτώβριο, Fitch Νοέμβριο), η Société δεν αναμένει καμία αλλαγή, με τη χώρα να διατηρεί τη χαμηλή επενδυτική βαθμίδα «ΒΒΒ-».

Χαμηλές δανειακές ανάγκες

Κατά τη Société, εκτός από τα δημοσιονομικά, η αξιολόγηση της Ελλάδας στηρίζεται και από τις χαμηλές δανειακές ανάγκες, τη στιγμή που άλλες χώρες έχουν δρόμο ακόμη μέχρι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα δανεισμού του 2024. Για παράδειγμα, η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να εκδώσουν ομόλογα ύψους άνω των 120 δισ. ευρώ η κάθε μία, ενώ η Ιταλία 153 δισ. ευρώ. Μόνο η Πορτογαλία και η Ελλάδα ξεχωρίζουν, όπως τονίζει, με μόλις 1 δισ. ευρώ εκδόσεων να απομένουν για φέτος. Για την Ελλάδα αναμένει μικρές δημοπρασίες με reopening τίτλων, ωστόσο δεν αποκλείει μία τρίτη κοινοπρακτική έκδοση, με νέο 5ετές ομόλογο ύψους 2-3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Δεκαετή ομόλογα

Σε αυτό το πλαίσιο η γαλλική τράπεζα διατηρεί τη θετική στάση της για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που κάνει και η JP Morgan. Οπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να προσφέρει σημαντικό «καταφύγιο» και εργαλείο έναντι του κινδύνου της αγοράς, και έτσι διατηρεί τις long (θετικές) θέσεις που έχει κτίσει στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των 10ετών ιταλικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT