Οι προβλέψεις για νέα μείωση των επιτοκίων

Οι προβλέψεις για νέα μείωση των επιτοκίων

Η Κριστίν Λαγκάρντ ίσως υπαινιχθεί μία ακόμα κίνηση τον Σεπτέμβριο, χωρίς να δεσμευθεί κιόλας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδεχομένως να προετοιμάζουν το επενδυτικό κοινό για ακόμα μία περικοπή επιτοκίων, αν και αυτή θα έλθει έπειτα από ένα από τα μεγαλύτερα θερινά διαλείμματα του διοικητικού της συμβουλίου, που θα μεσολαβήσει μεταξύ των αποφάσεών τους. Εχοντας αποκλειστεί η πιθανότητα μιας κίνησης στη μεθαυριανή συνεδρίαση, τα στελέχη της ΕΚΤ θα έχουν τον χρόνο να αξιολογήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ οι χρηματιστές θα παρακολουθούν προσεκτικά ώστε να εντοπίσουν πιθανές νύξεις από τις δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις προοπτικές της συνεδρίασης στις 12 Σεπτεμβρίου. Εως τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει παραλάβει στα χέρια της δύο μηνιαίες αναφορές για την πορεία των τιμών καταναλωτή, καθώς και τις πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις για την Ευρωζώνη. Ορισμένα μέλη της έχουν αναφέρει την προτίμησή τους στο να λαμβάνονται οι αποφάσεις επί τη ευκαιρία δημοσιοποίησης τριμηνιαίων προβλέψεων. Συν τοις άλλοις, έως το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου ίσως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Τα τελευταία στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι ο δείκτης του πληθωρισμού αποθερμάνθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από το 2021, ενώ εντείνεται η φημολογία ότι και στις ΗΠΑ οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα επιδιώξουν τον Σεπτέμβριο να μειώσουν τα επιτόκια.

Στην περίπτωση της ΕΚΤ, είναι γνωστό ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα έχει στα χέρια του προ της συνεδρίασης στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή του Μαΐου, η οποία δεύτερο μήνα διαδοχικά εμφάνισε συρρίκνωση 0,6% στην Ευρωζώνη και 0,8% σε όλη την Ε.Ε., καθώς και τα δεδομένα του πληθωρισμού για τον Ιούνιο αύριο Τετάρτη. Στη μεθαυριανή συνεδρίαση οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα έχουν μία απουσία, διότι ακόμα η Ισπανία δεν έχει τοποθετήσει νέο διοικητή στην κεντρική της τράπεζα σε αντικατάσταση του Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος, του οποίου η μη ανανεώσιμη θητεία έχει προ μηνός λήξει. Πέραν των ερωτήσεων, οι οποίες θα αφορούν την πορεία του κόστους δανεισμού, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ερωτηθεί και για τη Γαλλία, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο αγορών και επενδυτών λόγω ανησυχιών για τις δημοσιονομικές προοπτικές της, αφού μετά τις εκλογές δεν καθίσταται εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης. «Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 18 τρέχοντος θα παρακολουθείται πολύ στενά από το επενδυτικό κοινό, ώστε να είναι σε θέση να συντονίσουν τις προσδοκίες τους με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης περικοπής επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι μέσα στον Ιούλιο αυτά θα παραμείνουν αμετάβλητα – και είναι σχεδόν σίγουρο. Η Κριστίν Λαγκάρντ ίσως υπαινιχθεί μία ακόμα κίνηση τον Σεπτέμβριο, χωρίς να δεσμευθεί κιόλας», επισημαίνει ο ανώτερος οικονομολόγος του Bloomberg και ειδικός στην Ευρωζώνη, Ντέιβιντ Πάουελ.

H δε συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ ίσως να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από τον συνηθισμένο, διότι οι συνεργάτες και οι συνεργάτιδές της, προετοιμαζόμενοι για τις θερινές διακοπές, παρέμειναν εν πολλοίς σιωπηλοί μέχρι τώρα. Αντιστοίχως, μια οποιαδήποτε παρουσία στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ετήσια διάσκεψη, που διοργανώνει η Fed, στο Τζάκσον Χολ στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου, θα ελκύσει περισσότερο την προσοχή αγορών και διαπραγματευτών. Τέλος, αναφέρεται ότι το φετινό παρατεταμένο διάλειμμα των οκτώ εβδομάδων μεταξύ των αποφάσεων της ΕΚΤ είναι και το μεγαλύτερο για το διοικητικό της συμβούλιο από την κορύφωση της πανδημίας το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT