Ο πληθωρισμός διδάσκει μαθήματα για την επόμενη κρίση

Ο πληθωρισμός διδάσκει μαθήματα για την επόμενη κρίση

Η επιθετική πολιτική δεν πυροδότησε μεγάλες υφέσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι κοντά στο να αναφωνήσουν «αποστολή εξετελέσθη». Αφού ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 9% μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποχωρεί προς το 2% που έχουν θέσει ως στόχο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι «συνάδελφοί» της στη Βρετανία και στην Ευρώπη. Αρχικά έκαναν λάθη, αλλά τελικά απάντησαν με απότομες και γρήγορες αυξήσεις στα επιτόκια. Και σε αντίθεση με τις περισσότερες προβλέψεις, αυτή η επιθετική πολιτική δεν πυροδότησε μεγάλες υφέσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Για τις νομισματικές Αρχές, αυτό είναι καλό. Αλλά προτού ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι κλείσουν τα βιβλία τους, θα τους βοηθούσε να αναγνωρίσουν πόσο τυχεροί στάθηκαν και να μάθουν τι θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα όταν ξεσπάσει η επόμενη κρίση. Οπως είπε κάποτε ο Αλαν Γκρίνσπαν, ένας από τους προκατόχους του Πάουελ: «Η υπερβολική αισιοδοξία σπέρνει τους σπόρους της δικής της αντιστροφής». Σε αυτό το πνεύμα, ακολουθούν μερικά χρήσιμα μαθήματα:

Να είμαστε ταπεινοί: Κατά τη διάρκεια αυτού του οικονομικού κύκλου, συχνά οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν πολύ σίγουροι για τα πιστεύω τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον Πάουελ και την τάση του να περιγράφει τον πληθωρισμό ως «παροδικό». Εισήγαγε την ιδέα τον Μάρτιο του 2021, όταν η ετήσια αύξηση των τιμών ήταν ακόμα κάτω από το 2%, αλλά στη συνέχεια επέμεινε για μήνες και «την απέσυρε» μόνο οκτώ μήνες αργότερα. Αυτή η επιμονή πιθανότατα έπαιξε ρόλο στην απόφαση της Fed να περιμένει άλλους τέσσερις μήνες προτού καταστήσει ακριβότερο τον δανεισμό.

Να μιλάμε λιγότερο: Από τον Ιανουάριο, μόνο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν εκφωνήσει 55 ομιλίες. Στις ΗΠΑ, τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed και οι επικεφαλής των 12 περιφερειακών τραπεζών της βρίσκονται συχνά πίσω από ένα μικρόφωνο, ενώ στη Βρετανία, όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) είναι επίσης ομιλητικά. Οι επενδυτές φαίνονται μπερδεμένοι. Αν και επαινούν τη διαφάνεια της Fed συνολικά, σχεδόν το 60% των εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν σε έρευνα του Brookings Institution είπε ότι οι περιφερειακοί πρόεδροι θα πρέπει να είναι πιο λακωνικοί.

Nα κοιτάζουμε μπροστά: Είναι σημαντικό να σκέφτεται κανείς την επόμενη κρίση όσο και τις προηγούμενες ή τις υπάρχουσες. Παρά τα σφάλματά τους, οι Πάουελ, Λαγκάρντ και Μπέιλι αξίζουν ένα γύρο νίκης. Καθώς κάνουν κύκλους στην πίστα, οφείλουν να λάβουν χρήσιμα μαθήματα και επίσης να θυμηθούν τι είπε ο Πάουελ πριν από σχεδόν ένα χρόνο: «Μας οδηγούν τα αστέρια κάτω από συννεφιασμένο ουρανό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT