Χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση

Χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση

Μόλις το 43,3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ένα βασικό επίπεδο χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

Γκάζι για να εκπληρώσει τους «ψηφιακούς» στόχους που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. έως το 2030 χρειάζεται να πατήσει η χώρα μας, καθώς, παρά τη βελτίωση που καταγράφει τα τελευταία χρόνια ως προς την ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου, ακόμη παραμένει αρκετά πίσω σε ό,τι αφορά τη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή.

«Αγκάθι» στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθεί να είναι η διείσδυση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και πιο «παραδοσιακές» τεχνολογίες, όπως οι δυνατότητες που παρέχει το υπολογιστικό νέφος και η ανάλυση δεδομένων, ενώ παρά τις πρωτοβουλίες «κενά» υπάρχουν και στην εκπαίδευση των Ελλήνων για την απόκτηση κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων. Αυτά αποτυπώνει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή δεκαετία (δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας – DESI), η οποία διαπιστώνει πως οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωρίμανσης, ενώ μέτριο αξιολογείται το επίπεδο καινοτομίας στις λειτουργικές τους διαδικασίες.

Το 2023 μόλις το 43,3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ένα βασικό επίπεδο χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών, ποσοστό που απέχει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (57,7%). Παράλληλα, την προηγούμενη χρονιά το 33,5% των επιχειρήσεων είχε υιοθετήσει τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud ή τα data analytics, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη (μέσος όρος) το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 54,6%.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη χρήση όλων των παραπάνω τεχνολογιών έχουν συσταθεί ψηφιακοί κόμβοι συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, ενώ υλοποιούνται προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ και του ΤΑΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ. Πάντως, ειδική μνεία κάνει η έκθεση και στην ανάπτυξη των εγχώριων οικοσυστημάτων των startups, επισημαίνοντας πως «το δυναμικό οικοσύστημα των startups παραμένει ένα θετικό σημάδι ενός αναπτυσσόμενου ψηφιακού οικοσυστήματος». Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν πως η κεφαλαιοποίηση των νεοφυών επιχειρήσεων ανέρχεται περίπου στα 8 δισ. – ο κλάδος των startups άρχισε να αναπτύσσεται ενεργά από το 2017.

Μικρότερη είναι η ψαλίδα, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων. Το 2023 το 52,4% των Ελλήνων διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες έναντι 55,5% στην υπόλοιπη Ευρώπη, «κάτι που δεν δείχνει ουσιαστική πρόοδο από την προηγούμενη συλλογή δεδομένων το 2021». Παράλληλα, η Ελλάδα απασχολεί τους μισούς ειδικούς στον κλάδο της πληροφορικής σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε. Παρά την αυξανόμενη ζήτηση, το ποσοστό των ειδικών στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ως προς το σύνολο των απασχολουμένων αγγίζει στην Ελλάδα το 2,4%, όταν στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 4,8%.

Πρόοδος καταγράφεται στην ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, κάτι που εξηγείται και από την πολύ χαμηλή διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας στο Δημόσιο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά, εάν και υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η χώρα μας σημείωσε άνοδο στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας (VHCN/FTTP) καταγράφοντας το προηγούμενο έτος αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Ως προς την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, η Ελλάδα με βαθμολογία 86,2 έχει επιδόσεις πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (85,4), σημειώνοντας μια άνοδο της τάξης του 17,5%. Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες, η Ελλάδα κατέγραψε αντίστοιχο ποσοστό ανάπτυξης με επίδοση 75,9 (έναντι 79,4 στην υπόλοιπη Ε.Ε.), ενώ σε επίπεδο υποδομών άνοδο 14,5 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε η χώρα και στην κάλυψη 5G (98%), υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT