Αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία η UBS

Αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία η UBS

Ανοδος τουρισμού, μείωση του πληθωρισμού και Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε ανάπτυξη 2,5% φέτος, λέει ο ελβετικός οίκος

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Για ένα «συναρπαστικό story ανάκαμψης» κάνει λόγο η UBS, τονίζοντας ότι αισιοδοξεί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά πως η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος θα κινηθεί στο 2,5%, κοντά στις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αρκετά υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς και επισημαίνει τους πέντε λόγους πίσω από αυτή την πολύ θετική της άποψη.

Πρώτος λόγος αισιοδοξίας είναι η πολύ καλή βάση που δίνει η ανάπτυξη του α΄ τριμήνου (+2,1% ετησίως), ενώ και στο β΄ τρίμηνο αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του ΑΕΠ, της τάξης του 0,9% (σε τριμηνιαία βάση).

Δεύτερον, η UBS συνεχίζει να αναμένει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2023 (20,5 δισ. ευρώ) κατά περίπου 5%-10%, δεδομένης της ισχυρής αύξησης της επιβατικής κίνησης των αεροδρομίων το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου και των θετικών τάσεων στις προκρατήσεις. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 22% ετησίως, σε επίπεδα ρεκόρ, τη στιγμή που αυτό το διάστημα αντιπροσωπεύει μόνο το 6%-7% της συνολικής εικόνας του τουρισμού για το έτος, τονίζει.

Τρίτος λόγος αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία είναι το πιο θετικό σκηνικό που αναμένεται για την κατανάλωση, λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού, καθώς και της βελτίωσης της δυναμικής της αγοράς εργασίας και του δανεισμού.

Τέταρτος «καταλύτης» είναι τα υψηλότερα οφέλη από τα κονδύλια της Ε.Ε. με προγραμματισμένες εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) ύψους 6,9 δισ. ευρώ – από τα οποία η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει αιτήματα για 2,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και άλλο 1 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου. Επιπλέον, δεδομένης της καθυστερημένης εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του 2023, ύψους 3,64 δισ. ευρώ, στις 28 Δεκεμβρίου 2023, αυτό το ποσό θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για τα έργα του τρέχοντος έτους. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 15 δισ. ευρώ από τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 36 δισ. ευρώ, και με τα δύο αιτήματα που έχουν ήδη υποβληθεί φέτος βρίσκεται σε καλό δρόμο για χρήση άνω του 50% των πόρων του RRF. Ο ελβετικός οίκος πάντως επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά το σκέλος της χρήσης των δανείων του RRF, η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει το βήμα της: έχει εκταμιεύσει δάνεια 7,3 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, αλλά μόνο τα 4,75 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί σε 290 δανειακές συμβάσεις συνολικής αξίας 11,2 δισ. ευρώ.

Και πέμπτος λόγος, η UBS δεν βλέπει κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό βάρος: Η Ελλάδα πέρυσι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ, ενώ στοχεύει στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, κάτι που με βάση τον υπολογισμό του διαρθρωτικού πρωτογενούς προϋπολογισμού συνεπάγεται στην πραγματικότητα μια δημοσιονομική χαλάρωση κατά 20 μονάδες βάσης του ΑΕΠ, σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν.

Τέλος, ο οίκος παραμένει πολύ αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών ομολόγων και εκτιμά πως η απόδοση του 10ετούς θα υποχωρήσει στο 3% στα τέλη του 2024 και στο 2,7% έως τα τέλη του 2025, από περίπου 3,7% σήμερα. Αν και η αβεβαιότητα σχετικά με τη Γαλλία αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ανοίγει μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία για τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και πιστωτικές προοπτικές της Ελλάδας και τη σταθερή κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT