Στα αζήτητα επιστροφές φόρων ύψους 280 εκατ. ευρώ

Στα αζήτητα επιστροφές φόρων ύψους 280 εκατ. ευρώ

Αφαντοι δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Αναζητούνται δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις από την εφορία. Οχι για να τους ελέγξει, αλλά αντιθέτως για να τους επιστρέψει φόρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το ποσό που έχουν λαμβάνειν οι «αγνοούμενοι» φορολογούμενοι ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ και αφορά επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Μόνο από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, 92.150 δικαιούχοι επιστροφής φόρου δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ.

Συγκεκριμένα, από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων η εφορία αναζητάει 92.150 δικαιούχους επιστροφής φόρου ύψους 45 εκατ. ευρώ οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους. Από αυτούς, οι 85.866 είναι φυσικά πρόσωπα και το ποσό επιστροφής τους ανέρχεται στα 13,5 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που τους αναλογεί και το μεγαλύτερο τμήμα των επιστροφών.

Επίσης, η ΑΑΔΕ για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών ψάχνει φυσικά και νομικά πρόσωπα που δικαιούνται 235 εκατ. ευρώ αλλά είτε δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας είτε δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να τους πιστωθούν τα σχετικά ποσά που τους αναλογούν.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωση που εξέδωσε η φορολογική διοίκηση, είναι πλέον προαιρετική για τους πολίτες η γνωστοποίηση ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους πριν από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον δεν δικαιούνται επιστροφή φόρου. Σε όσους φορολογουμένους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος, πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση του IBAN πριν από την υποβολή της δήλωσης προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό. Υπενθυμίζεται ότι το ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί στην:

• Ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN.

• Εφαρμογή για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για τη φετινή χρονιά υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφές ΦΠΑ με ταχύτατες διαδικασίες με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάντως, από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι στόχος είναι να μηδενισθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών και όλες οι επιστροφές να γίνονται ταχύτερα και αυτοματοποιημένα. Το νέο σχέδιο της εφορίας προβλέπει επιστροφές ΦΠΑ χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών. Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν γίνει επιστροφές φόρων (όχι μόνο ΦΠΑ) ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους έχει υπολογισθεί να επιστραφούν ποσά ύψους 6,58 δισ. ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω των εξής:

• Διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.

• Αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση.

• Αξιοποίηση «χρυσής λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ.

• Επέκταση της ψηφιοποίησης του κυκλώματος επιστροφών φόρου – Διαλειτουργικότητα με ΕΦΚΑ / ΗΔΙΚΑ.

• Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ, με περιορισμό της ανθρώπινης παρέμβασης, μέσω ψηφιακών συναλλαγών με στόχο να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ. Η μεταρρύθμιση, όπως τονίζεται, πρέπει να είναι σύμφωνη με την οδηγία σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ (οδηγία 2008/9/ΕΚ του Συμβουλίου). Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο εστιάζει στα εξής:

• Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που σήμερα παρουσιάζουν συχνά σημαντικές καθυστερήσεις.

• Αντιμετώπιση της απάτης που σχετίζεται με τις επιστροφές ΦΠΑ, στηριζόμενοι σε αρχές ανάλυσης κινδύνου.

• Αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

• Επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο, στο 97% των αιτήσεων.

• Υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και αύξηση της διαφάνειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT