Παράνομη και ασύμφορη η μονιμοποίηση της έκτακτης βάρδιας

Παράνομη και ασύμφορη η μονιμοποίηση της έκτακτης βάρδιας

Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα, σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα, μιλώντας στον Real FM 97.8. Οπως είπε, το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, εξαιρώντας την εστίαση και τον τουρισμό, αποκλειστικά για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών και σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί επί μονίμου βάσεως. «Κατά την έκτακτη βάρδια ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου, ενώ αν η βάρδια αυτή συμπίπτει με Κυριακή ή ημέρα αργίας, η προσαύξηση φτάνει το 115%, γεγονός που αποδεικνύει ότι πέρα από παράνομο, στην πράξη είναι και ασύμφορο για τους εργοδότες να καθιερώσουν το μέτρο σε μόνιμη βάση», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι κάθε τρία χρόνια εκδίδεται το Aging Report, μια αναφορά στην οποία όλες οι εθνικές Αρχές ακολουθώντας κοινή μεθοδολογία υποβάλλουν ένα σχέδιο που αφορά, μεταξύ άλλων, και τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και το οποίο εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, αν δεν αλλάξουμε τους υφιστάμενους κανόνες, το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο.

Για την απασχόληση των συνταξιούχων, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θετικό μέτρο με απρόσμενη επιτυχία, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του e-ΕΦΚΑ περισσότεροι από 180.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει ότι εργάζονται, ενισχύοντας τόσο το τωρινό εισόδημα όσο και το μελλοντικό, καθώς οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα προσαυξήσουν τη σύνταξή τους μελλοντικά, δίνοντας μεγάλη ανάσα στην αγορά εργασίας όπου παρατηρούνται σημαντικές στενότητες, αλλά και στα δημόσια οικονομικά μας. Ο υφυπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η παρακράτηση της σύνταξης ενός εργαζόμενου συνταξιούχου έφτανε το 60%, μειώθηκε στο 30% και σήμερα εφαρμόζεται μόνο ένας ανταποδοτικός πόρος 10% επί του μισθού, αφήνοντας τη σύνταξη ακέραιη.

Τέλος, για το επίδομα μητρότητας επισήμανε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που εξελέγη έχει δώσει μεγάλη έμφαση στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής και την ασφάλεια των γυναικών που θέλουν να τεκνοποιήσουν αλλά φοβούνται για τη θέση τους στην αγορά εργασίας και τα οικονομικά του νοικοκυριού τους. Σε αυτό το πλαίσιο από το 2022 η κυβέρνηση επέκτεινε την άδεια μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες και από το 2023 καθιερώθηκε για πρώτη φορά και για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Με νέα κοινή υπουργική απόφαση η άδεια μητρότητας επεκτάθηκε πλέον και σε εργαζόμενες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT