Μέρι Ινγκ στην «Κ»: Θετικοί για επενδύσεις Καναδοί επιχειρηματίες

Μέρι Ινγκ στην «Κ»: Θετικοί για επενδύσεις Καναδοί επιχειρηματίες

Πώς βλέπει την πορεία των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Καναδά

4' 5" χρόνος ανάγνωσης

Την αισιοδοξία της για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Καναδά εκφράζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» η Καναδή υπουργός Εμπορίου Μέρι Ινγκ. Η Ινγκ, που επισκέφθηκε την Ελλάδα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αναφέρθηκε επίσης στους κλυδωνισμούς στους οποίους υπόκειται το διεθνές εμπορικό σύστημα και στην ανάγκη στενότερης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ χωρών με κοινές αξίες.

Η κουβέντα ξεκίνησε από τη CETA (την Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά), που βρίσκεται σε προσωρινή ισχύ από το 2017. Η Ελλάδα είναι μία από δέκα χώρες της Ενωσης που δεν έχουν ακόμα κυρώσει τη συμφωνία.

«Η CETA έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον Καναδά, μας δίνει πρόσβαση σε μια αγορά σχεδόν 500 εκατομμυρίων ατόμων, οι οποίοι είναι πολίτες χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς», αναφέρει η Μέρι Ινγκ. Οπως τονίζει, στα επτά χρόνια που βρίσκεται εν ισχύι, έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη αύξηση των εμπορικών ροών με την Ε.Ε., αλλά και με την Ελλάδα.

Το εμπόριο αγαθών με την Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 68% σε σύγκριση με το 2016.

«Το εμπόριο αγαθών με την Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 68% σε σύγκριση με το 2016», σημειώνει. «Ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που εξάγουν στον Καναδά έχει αυξηθεί 22%. Ειδικά στον αγροτοδιατροφικό τομέα, η αύξηση έχει ενισχυθεί κατά 262%!».

H Ινγκ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι «η πρώτη χώρα της Ε.Ε.» που κατέληξε σε συμφωνία με τον Καναδά για την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών νέας γενιάς τύπου DHC-515 για την ανανέωση του στόλου της. Τον περασμένο Μάρτιο, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά, η ελληνική Βουλή ενέκρινε την αγορά επτά τέτοιων αεροσκαφών, που έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα νερού και μπορούν να πετούν για μεγαλύτερο διάστημα από τα αεροσκάφη που έχει σήμερα στη διάθεσή της η Ελλάδα. Το κόστος της αγοράς ανέρχεται στα 361 εκατ. ευρώ και η παράδοση αναμένεται μεταξύ 2027-2030.

Η Καναδή υπουργός Εμπορίου αναφέρει επίσης τη συμφωνία μεταξύ της Aegean και του καναδικού αεροναυπηγικού κολοσσού CAE για εκπαίδευση πιλότων της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας – «το κέντρο εκπαίδευσης ήδη λειτουργεί στη βάση της Aegean στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών». Η CAE έχει επίσης αναλάβει να εκπαιδεύσει πιλότους των στρατιωτικών αεροσκαφών C-130 και Embraer, αλλά και του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, η Ινγκ σημείωσε τη μεγάλη επένδυση 1,16 δισ. ευρώ της Metlen (πρώην όμιλος Μυτιληναίου) για την κατασκευή πέντε μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων στην Αλμπέρτα του Καναδά. Η υπουργός επαίνεσε την «ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας» και τη μετατροπή της σε «κόμβο πράσινης ενέργειας».

«Στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχα σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή), με την επιχειρηματική κοινότητα –με το Ελληνο-Καναδικό Επιμελητήριο και το ΕΒΕΑ– αλλά και με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, εστιάσαμε σε τομείς που συνδέονται με την ψηφιακή οικονομία: την κυβερνοασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη και μια σειρά από άλλα πεδία», λέει.

Οι μεγάλες καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα –της PSP Investments (συνταξιοδοτικό ταμείο) στον ΔΑΑ και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική– δεν έχουν υπάρξει ανέφελες. Ο κρατικός παρεμβατισμός και ο σκεπτικισμός της κοινής γνώμης απέναντι στις ξένες επενδύσεις ήταν μέρος του ελληνικού προβλήματος που οδήγησε στην κρίση χρεοκοπίας της χώρας. Ρώτησα την υπουργό τι ακούει από τους Καναδούς επενδυτές στην Ελλάδα για το κατά πόσο το κλίμα αυτό έχει αλλάξει.

«Θα έλεγα ότι η νοοτροπία έχει αλλάξει. Ξέρετε, τα καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία είναι ιδιαίτερα σχολαστικά όταν ελέγχουν μια πιθανή επένδυση. Και η εκτίμησή μου είναι ότι είναι ικανοποιημένοι από το επιχειρηματικό περιβάλλον. Εχοντας μιλήσει και με άλλους υποψήφιους επενδυτές, γνωρίζω ότι έχουν δει τις αλλαγές που έχουν γίνει, είναι ιδιαίτερα θετικοί απέναντι στην Ελλάδα και προσβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της επενδυτικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών».

Μετά την Ελλάδα, η επόμενη στάση της υπουργού είναι η Ιταλία, όπου θα συμμετάσχει και στη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου του G7 (16-17 Ιουλίου). Πόσο ανησυχεί ότι το πλαίσιο κανόνων που διέπει το διεθνές εμπόριο στην περίοδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται με κατάρρευση, ειδικά εξαιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού Κίνας – ΗΠΑ;

«Είμαστε μια χώρα που πιστεύει στο ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο, με τα ευρύτερα δυνατά οφέλη. Υπερασπιζόμαστε τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Αυτή τη στιγμή το διεθνές εμπορικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις. Ο Καναδάς προεδρεύει στην Ομάδα της Οττάβας, στο πλαίσιο της οποίας συνεργαζόμαστε με την Ε.Ε. και άλλες ομοϊδεάτισσες χώρες για να προωθήσουμε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Από την Ομάδα αυτή ξεκίνησε η πρωτοβουλία για τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων ώστε να μη διαταράσσεται το διεθνές εμπόριο, όπως συνέβη στην αρχή της πανδημίας. Η πρωτοβουλία αυτή υιοθετήθηκε από τον ΠΟΕ στη 12η υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού (σ.σ. τον Ιούνιο του 2022)».

Η Ινγκ αναφέρεται επίσης στις διαπραγματεύσεις για την αναμόρφωση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, μια προσπάθεια «την οποία υποστηρίζουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα». Αρα, παρά τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις, «είναι απολύτως πρόθεση όλων των σημαντικών παικτών να διατηρήσουν ένα ενιαίο διεθνές εμπορικό σύστημα» και να αποτρέψουν τον κατακερματισμό σε ξεχωριστά μπλοκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT