Τουρκία: Ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 10% στις επιχειρήσεις

Τουρκία: Ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 10% στις επιχειρήσεις

Στόχος, η ενίσχυση των κρατικών ταμείων και η πάταξη της εκτεταμένης παραοικονομίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Σε αναθεώρηση του εταιρικού φόρου θα προχωρήσει η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και ενός ελάχιστου συντελεστή 10%, διότι οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες επιδιώκουν αφενός να αποθερμάνουν την εθνική οικονομία του 1 τρισ. δολαρίων, αφετέρου να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία. Οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αναμενόταν να παρουσιασθούν χθες στο κοινοβούλιο, αποσκοπούν να διευρύνουν τη φορολογική βάση και να συμβάλουν στις προσπάθειες για τον περιορισμό του ακραίου πληθωρισμού με τη σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής. Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης, που ξεκίνησε μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο του 2023. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου προέδρου ηγείται συνασπισμού που ελέγχει το κοινοβούλιο, και εκπονεί προτάσεις που περιλαμβάνουν έναν ελάχιστο συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, καθώς και αλλαγές στη μεταχείριση των καταπιστευμάτων με επενδύσεις σε ακίνητα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, την οποία επικαλούνται οι Financial Times.

Βάσει των ανωτέρω, η Τουρκία θα επιβάλει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 10% για τις περισσότερες εδραιωμένες εταιρείες, ανεξαρτήτως εξαιρέσεων. Ο τυπικός εκ του νόμου φορολογικός συντελεστής εταιρικού εισοδήματος ορίζεται στο 25%, αλλά ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν απαλλαγές για να επιτύχουν πολύ χαμηλότερο στην πραγματικότητα. Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί, είναι ότι οι φορολογικές προτάσεις θα παράσχουν στις αρμόδιες αρχές μια ευρύτερη εργαλειοθήκη για τις φοροτεχνικές εταιρείες και θα επιβάλουν κυρώσεις σε όσες παραβιάζουν τους κανόνες. Η κίνηση αυτή στοχεύει να περιορίσει την εκτεταμένη παραοικονομία της Τουρκίας.

Η οικονομική ομάδα της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχει συσφίγξει τη δημοσιονομική πολιτική ήδη από το περασμένο έτος ως μέρος του στόχου της να μειώσει τον αχαλιναγώγητο πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 71,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times. Συνολικά μιλώντας, οι ασκούντες πολιτική στη γειτονική χώρα προσπαθούν να διορθώσουν άλλες σοβαρές ανισορροπίες που προκλήθηκαν από τις προηγούμενες ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, οι οποίες περιελάμβαναν εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και προεκλογικά μεγάλες παροχές. Εν τω μεταξύ, ο σχεδιαζόμενος φόρος επί των κερδών έρχεται να συμπληρώσει την περυσινή αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, ενώ, παράλληλα, τριπλασιάστηκε ο φόρος καυσίμων.

Συνεπώς, οι ρυθμίσεις αυτές επέτειναν την πίεση στους καθημερινούς ανθρώπους στην Τουρκία και συνέβαλαν στη σημαντική εξασθένηση της δημοτικότητας του κόμματος του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου. Πάντως, η δέσμη νέων φορολογικών μέτρων, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στους Financial Times, αποσκοπεί να μεταφέρει τμήμα του βάρους της οικονομικής μεταρρύθμισης στις εταιρείες. Οι πολιτικοί παράγοντες στοιχηματίζουν ότι αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Τουρκίας, το οποίο έχει διευρυνθεί ως αποτέλεσμα του κόστους από τον καταστροφικό σεισμό στον Νότο της χώρας πέρυσι τον Φεβρουάριο. Επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά επέφεραν και τα πολύ γενναιόδωρα μέτρα τόνωσης, που εφάρμοσε η κυβέρνηση Ερντογάν πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2023, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις του δημόσιου τομέα.

Τέλος, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της τουρκικής κυβέρνησης έφτασε στο 5,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πέρυσι, το υψηλότερο από το 2009 και πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 2% από το 2006 έως το 2022, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times και με βάση επίσημα στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT