Εκδοση 5ετούς ομολόγου από HELLENiQ ENERGY

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Στις αγορές βγαίνει σήμερα η HELLENiQ ENERGY με νέο 5ετές senior ομόλογο και στόχο την άντληση 400 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από την έκδοση, μαζί με ταμειακά διαθέσιμα 199 εκατ. ευρώ, αναμένεται να κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και συγκεκριμένα στην επαναγορά των senior ομολόγων επιτοκίου 2% της HELLENiQ ENERGY Finance ύψους 599 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Οκτώβριο, καθώς και σε γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Οι Citigroup και Goldman Sachs Europe ενεργούν ως γενικοί συντονιστές και συνδιοργανωτές της έκδοσης, η HSBC ως συνδιοργανωτής, και οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς ως επικεφαλής συνδιαχειριστές. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα έγινε σειρά επαφών με διεθνείς επενδυτές, ενώ χθες Τρίτη διοργανώθηκαν συναντήσεις με επενδυτές στην Αθήνα. Το 5ετές ομόλογο είναι τύπου 5NCL, δηλαδή δεν θα μπορεί να ανακληθεί, ενώ αναμένεται να εισαχθεί στην αγορά Euro MTF του χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

Εξοδος στις αγορές για την άντληση 250 εκατ. ευρώ

Νέα μίνι έξοδο στις αγορές πραγματοποιεί σήμερα η Ελλάδα με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 3,875% που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019 (5ετές πλέον σήμερα) για την άντληση έως 250 εκατ. ευρώ. Σκοπός του re-opening είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Με αυτή τη δημοπρασία ξεκινάει ο κύκλος των re-openings του β΄ εξαμήνου, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες κινήσεις στις 18 Σεπτεμβρίου, στις 16 Οκτωβρίου και στις 20 Νοεμβρίου. 

To e-table αναστέλλει τη λειτουργία του

Τη λειτουργία του αναστέλλει από τις 31 Ιουλίου το e-table, η ηλεκτρονική εφαρμογή (app) πραγματοποίησης κρατήσεων σε εστιατόρια. Η εταιρεία (Etable ΙΚΕ), που διαχειρίζεται το app, μαζί με τις ΑΛΦΑ Διανομές, ΙΝΚΑΤ και Delivery.gr IKE είχαν περιέλθει τον Απρίλιο του 2022 στον έλεγχο της γερμανικής Delivery Hero, που ελέγχει και την εφαρμογή του διαδικτυακού ντελίβερι efood. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το e-table, που έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια λειτουργίας, ήταν εκτός της στρατηγικής ανάπτυξης της Delivery Hero.  

Στροφή επενδύσεων σε πράσινα κτίρια

Τα πράσινα κτίρια κάθε κατηγορίας θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια ως βασικές επιλογές των θεσμικών επενδυτών. Νέα κτίρια γραφείων, logistics, ακόμη και ξενοδοχεία μονοπωλούν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα και οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων αλλά και οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία να έχουν προσαρμόσει τα επενδυτικά τους προγράμματα σε αυτές ακριβώς τις κατηγορίες. Παράλληλα, ένα σημαντικό σκέλος των νέων επενδύσεων θα αφορά το «πρασίνισμα» παλαιότερων ακινήτων προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους. Αυτή ήταν η κοινή «επωδός» των επικεφαλής πέντε εισηγμένων εταιρειών (Prodea, Trastor, Noval, Trade Estates και Dimand), στο πλαίσιο χθεσινής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Capital Link.

«Καμπανάκι» για τον υπερτουρισμό

Είναι άγνωστο εάν ο υπερτουρισμός ήρθε για να μείνει στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και στα θέρετρα της Μεσογείου. Το βέβαιο είναι ότι θα προκαλεί δυσαρέσκεια. Ο Πίτερ Ντέμπριν, υψηλόβαθμο στέλεχος της UNESCO για τον βιώσιμο τουρισμό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι αντιτουριστικές διαδηλώσεις στην Ισπανία θα επεκταθούν εάν οι Αρχές δεν αμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες του μαζικού τουρισμού. «Η κατάσταση είναι πολύ ασταθής, η κοινωνία πολιτών κινητοποιείται για να αλλάξει τα πράγματα, αλλά οι εκλεγμένοι άρχοντες είναι υπεύθυνοι για το τι ζητούν οι πολίτες», υπογραμμίζει. Επικαλούμενος το παράδειγμα της Βενετίας, που απαγόρευσε τον ελλιμενισμό κρουαζεροπλοίων και θέσπισε την εισαγωγή ημερήσιου εισιτηρίου (το οποίο δεν απέδωσε, όμως), τόνισε ότι «χρειάζεται να εξισορροπούνται τα συμφέροντα κατοίκων και τουριστών, δίδοντας έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, και αποσυμφορώντας τους κλασικούς προορισμούς με άλλους».     

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT