Οι καύσωνες προκαλούν ζημιές δισ. που δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές

Οι καύσωνες προκαλούν ζημιές δισ. που δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές

Κλιμακούμενο το κόστος της ακραίας ζέστης σε γεωργία και κατασκευές

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Οι ακραίοι καύσωνες, που γίνονται όλο και πιο συχνοί λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προκαλούν ζημιές δισεκατομμυρίων τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Τα κύματα υπερβολικής ζέστης που μαστίζουν εκατομμύρια Αμερικανούς μπορούν να παραμορφώσουν τις στέγες, να μειώσουν τις καλλιέργειες, να καταστρέψουν οδικά δίκτυα και να διαταράξουν την παροχή ρεύματος. Μεγάλο μέρος από αυτές τις ζημιές είναι δύσκολο να υπολογιστεί ποσοτικά και δεν καλύπτεται από την ασφάλιση, με αποτέλεσμα οι πόλεις, οι ρυθμιστικές αρχές και οι εταιρείες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλιμακούμενο κόστος της κλιματικής αλλαγής.

«Η ακραία ζέστη δεν είναι απλώς ένα καιρικό φαινόμενο. Είναι μια σιωπηλή, κλιμακούμενη καταστροφή που προκαλεί όλεθρο στην υγεία, στην οικονομία και στις υποδομές», δήλωσε ο επίτροπος ασφαλίσεων της Καλιφόρνιας Ρικάρντο Λάρα, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης αυτόν τον μήνα σχετικά με τις οικονομικές και ανθρώπινες επιπτώσεις της. Τα κύματα καύσωνα έχουν γίνει πιο έντονα, μεγαλύτερης διάρκειας και τρεις φορές πιο συχνά από ό,τι πριν από 60 χρόνια, επιβεβαιώνουν στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά περισσότερες περιοχές ευάλωτες στις θερμοκρασίες-ρεκόρ που καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Τα τυπικά ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν σχεδιαστεί για ξαφνικές και τυχαίες ζημιές, όπως αυτές που προκαλούνται από πυρκαγιές, καταιγίδες και κλοπές, και συχνά δεν καλύπτουν τις επιπτώσεις της έντονης ζέστης, η οποία μπορεί να είναι σταδιακή και με επιπτώσεις δυσκολότερα ανιχνεύσιμες.

Τα τυπικά ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν σχεδιαστεί για ξαφνικές και τυχαίες ζημιές, και δεν καλύπτουν τις επιπτώσεις της έντονης ζέστης.

Μόνον οι βιομηχανίες γεωργίας και κατασκευών στις ΗΠΑ χάνουν παραγωγή αξίας περίπου 100 δισ. δολαρίων τον χρόνο λόγω της υπερβολικής ζέστης, σύμφωνα με έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας Aon τον Μάρτιο. Οι τραυματισμοί που υφίστανται οι εργάτες κατασκευών, λόγου χάρη, είναι 20% περισσότεροι όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 35 βαθμούς Kελσίου, σε σχέση με τις πιο ψυχρές ημέρες, όπως διαπίστωσε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Αποζημίωσης Εργαζομένων. Η ζέστη μπορεί επίσης να μειώσει την ποιότητα και τον όγκο των καλλιεργειών. Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης καλύπτει ζημιές λόγω υψηλής θερμοκρασίας για ορισμένες καλλιέργειες, αλλά εξαιρεί κάποια φρούτα και λαχανικά.

Ο κλάδος των κατασκευών δοκιμάζεται επίσης σκληρά από τους καύσωνες, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία των μηχανών και να αναγκάσουν τους εργαζομένους να κάνουν περισσότερα διαλείμματα. Μια μελέτη για επτά διαδοχικά κύματα καύσωνα στην Καλιφόρνια υπολόγισε ότι κόστισαν στον κλάδο περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια, με τις εταιρείες να διαπιστώνουν συχνά ότι έχουν λίγους τρόπους για να αποζημιωθούν έπειτα από ανάλογες ζημίες.

Τα ακραία συμβάντα, όπως οι καύσωνες, δημιούργησαν την ανάγκη δημιουργίας ενός διαφορετικού συστήματος αντιμετώπισης κινδύνου, τη λεγόμενη «παραμετρική ασφάλιση», ένα «στοίχημα» ουσιαστικά για το πόση ζέστη θα κάνει, που βοηθάει τις εταιρείες να αντισταθμίσουν κινδύνους που είναι δύσκολο να καλυφθούν με την παραδοσιακή ασφάλιση. Αντίστοιχες αποζημιώσεις λαμβάνουν εδώ και καιρό επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και άλλες ενεργειακές εταιρείες, εξηγεί ο Κόουλ Μάγερ, διευθύνων σύμβουλος της Aon.

Η ζημιά που προκαλείται από τη ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για τον ασφαλιστικό κλάδο, αν και όχι άμεσα. Εάν, για παράδειγμα, οι υψηλές θερμοκρασίες παραμορφώσουν ή ραγίσουν το σκυρόδεμα, αυτό θα μπορούσε να κάνει τις στέγες πιο επιρρεπείς σε διαρροές ή ζημιές από τον άνεμο, απώλειες που καλύπτονται γενικά από την ασφάλιση κατοικίας. Ομοίως, η υπερβολική ζέστη μπορεί να σπάσει θεμέλια, να παραμορφώσει τα κουφώματα των παραθύρων και να επιδεινώσει την ανάπτυξη υγρασίας. Η υπερθέρμανση των κινητήρων αυτοκινήτων μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες, με αποτέλεσμα περισσότερες αξιώσεις για ασφάλιση αυτοκινήτων ή οδική βοήθεια. Τα έντονα κύματα καύσωνα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τον ασφαλιστικό κλάδο, επιβεβαιώνει ο Ντέιβιντ Φλάντρο, επικεφαλής ανάλυσης κλάδου στη Howden Re. «Η ακραία ζέστη επηρεάζει τις υποδομές, καταπονεί τα ενεργειακά συστήματα, θέτει σε κίνδυνο τη γεωργία και αυξάνει τον κίνδυνο άλλων φυσικών καταστροφών», συνοψίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT