Ανακοινώσεις Σκυλακάκη: Τρία μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα – Επιδότηση τον Αύγουστο για πράσινα και κίτρινα τιμολόγια

Ανακοινώσεις Σκυλακάκη: Τρία μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα – Επιδότηση τον Αύγουστο για πράσινα και κίτρινα τιμολόγια

Εκτακτος φόρος στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, τουλάχιστον για Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς και ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την περίπτωση στεβλώσεων που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά, όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Την επιδότηση της κατανάλωσης ρεύματος των νοικοκυριών για τον Αύγουστο αποφάσισε η κυβέρνηση, υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα. Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Ανακοινώσεις πραγματοποίησε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν:

  • Eκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο που ίσχυσε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, για δύο μήνες τουλάχιστον (Ιούλιο και Αύγουστο). Το ύψος του θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες.
  • 2.Επιδότηση των οικιακών τιμολογίων (περιλαμβάνονται τα κοινωνικά τιμολόγια) για τον Αύγουστο το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί όταν ξεκαθαρίσει η εικόνα των τιμών χονδρικής και των τιμολογίων του Αυγούστου. Η επιδότηση θα αφορά τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και στόχος θα είναι η διατήρηση των τιμών στο επίπεδο που ήταν το 2023 με την εφαρμογή και τότε επιδότησης στις τιμές (14 – 15 σεντς ανά κιλοβατώρα). Οι ενισχύσεις θα δοθούν στους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια («πράσινα» και «κίτρινα»).
  • Θέσπιση πρόνοιας για δυνατότητα παρεμβάσεων στις τιμές σε περιπτώσεις στρεβλώσεων της αγοράς – όπως αυτή που διανύουμε – πέρα από αυτές που προβλέπονται ήδη στη σχετική Κοινοτική Οδηγία η οποία έχει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

«Το υπουργείο Ενέργειας υπάρχει για να υπερασπίζεται τον καταναλωτή», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκυλακάκης.

Για τις επιχειρήσεις αποφασίστηκε να μην επιστραφούν οι οφειλές προηγούμενων ετών από το τέλος αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), κάτι που ισχύει και για τους αγρότες οι οποίοι επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία».

Σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία πραγματοποίησε την εξειδίκευση των μέτρων αμέσως μετά, η έκτακτη ειδική εισφορά στους παραγωγούς με φυσικό αέριο θα κατευθυνθεί υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης

Σύμφωνα με την ίδια, η διάρκειά της θα είναι τουλάχιστον δίμηνη, με πρώτο μήνα αναφοράς τον μήνα Ιούλιο. Η εισφορά θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό. Το ακριβές ύψος θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες

Μέσω του ποσού που θα προκύψει θα επιδοτηθούν για τον μήνα Αύγουστο όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Το όριο της κατανάλωσης θα είναι οι 500 κιλοβατώρες.

Όπως επισημάνθηκε η πίεση στις τιμές που εμφανίστηκε τον Ιούλιο είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων όπως ο παρατεταμένος καύσωνας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη τη Βαλκανική, οι περιορισμένες διασυνδέσεις, η μειωμένη παραγωγή των υδροηλεκτρικών λόγω λειψυδρίας.

Σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της «Κ», σχεδιάζεται επιδοτηθεί η τιμή του ρεύματος πάνω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα. 

Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές θα πληρώσουν μέχρι 15 λεπτά την κιλοβατώρα και το επιπλέον ποσό θα το καλύψει το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και με τα έσοδα από το έκτακτο τέλος στα υπερκέρδη.  

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο υπουργός, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT