Πώς μία καινοτόμος εταιρεία βοηθά στην ανάπτυξη της χώρας
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
πώς-μία-καινοτόμος-εταιρεία-βοηθά-στη-563132458

Πώς μία καινοτόμος εταιρεία βοηθά στην ανάπτυξη της χώρας

Στο Σχηματάρι Βοιωτίας συναντά κανείς ένα εργοστάσιο πολύ διαφορετικό από τα άλλα: ένα mega-plant που στηρίζεται στην αιχμή των πιο σύγχρονων τεχνολογιών για να παράξει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής (το 100% των χυμών, το 96% των αναψυκτικών) της Coca-Cola Τρία Έψιλον. Αποτελώντας το κέντρο της παραγωγικής διαδικασίας για την εν λόγω εταιρεία λειτουργεί από το 1989 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 600 εργαζόμενους σε 17 γραμμές παραγωγής, οι οποίες κινούνται ασταμάτητα.

Η δυναμική του στην παραγωγή είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αφού από εκεί διανέμονται 540 διαφορετικά προϊόντα καθημερινά, διακινώντας κατά αυτόν τον τρόπο το 75% του όγκου των εγχώριων πωλήσεων. Μάλιστα, διαθέτει και τέσσερα εξειδικευμένα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας κερδίζοντας μία άτυπη πρωτιά: αποτελεί το νο.1 μικροβιολογικό εργαστήριο σε ολόκληρο τον Όμιλο Coca-Cola HBC. Προφανώς, οι επιδόσεις του Σχηματάρι Mega-Plant  τηρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και την ποιότητα των προϊόντων που παράγονται αλλά και τη σεπτή περιβαλλοντική διαχείριση.

Ποια όμως είναι η φιλοσοφία πίσω από ένα τέτοιο εργοστάσιο και πώς τα σύγχρονα ζητούμενα της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού γίνονται πραγματικότητα;

Πώς μία καινοτόμος εταιρεία βοηθά στην ανάπτυξη της χώρας-1

«Έξυπνο», «βιώσιμο» και «συνδεδεμένο»

Το Σχηματάρι Mega-Plant λειτουργεί, εκτός από κέντρο παραγωγής, και ως ένα άτυπο κέντρο καινοτομίας και ένας πιλότος, αφού η Coca-Cola Τρία Έψιλον δοκιμάζει όλες τις λύσεις που θεωρεί ότι θα την οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον∙ η καινοτομία λαμβάνει πρώτα χώρα εκεί, για να εξαχθεί στη συνέχεια στα υπόλοιπα εργοστάσια του Ομίλου. Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και έχουν ως απώτερο στόχο την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Δεν έχουμε να κάνουμε με μία «ρομποτοποιημένη» παραγωγή που αφαιρεί τον έλεγχο από τους ανθρώπους, αλλά αντίθετα για συστήματα σχεδιασμένα  να αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο δίνοντας στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να πάρουν τη σωστή απόφαση τη σωστή στιγμή. Έτσι, εκτός από την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτιστοποίηση των εσωτερικών διεργασιών του εργοστασίου, συντονίζονται πλήρως στα προτάγματα της εποχής μας για ενεργειακή απόδοση και βιωσιμότητα.

Μάλιστα, ήδη από το 2023, έχει ξεκινήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πέραν των μηχανημάτων, για την αναβάθμιση και των δεξιοτήτων των εργαζομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ποιοι είναι όμως οι κεντρικοί πυλώνες της τόσο καινοτόμου λειτουργίας του εργοστασίου; Τα συστήματα παραγωγής και εργαλεία που ακούν στο όνομα Manufacturing Platform, Connected Worker, Vision Picking και το 5G Network αποτελούν τη βάση για όλα αυτά.

Πώς μία καινοτόμος εταιρεία βοηθά στην ανάπτυξη της χώρας-2

Πιο συγκεκριμένα, η Ψηφιακή Πλατφόρμα Παραγωγής (Digital Manufacturing Platform) διευκολύνει την παρακολούθηση των γραμμών παραγωγής, την κατανάλωση ενέργειας, και κάνει προτάσεις για προληπτική συντήρηση (preventive maintenance). Η εφαρμογή Connected Worker επιτρέπει σε όλους τους εργαζομένους να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλο το απαραίτητο υλικό για την παραγωγική διαδικασία, το πλάνο παραγωγής, οδηγίες για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία τους, καθώς και για την εκπαίδευσή τους και την ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων. Επίσης, η εφαρμογή Vision Picking ενσωματώνει την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας (augmented reality) στη διαδικασία επιλογής προϊόντων, χρησιμοποιώντας «έξυπνα γυαλιά». Ενδεικτικά, με τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που φοράει ο χειριστής στις γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα, ο κατασκευαστής της γραμμής μπορεί να δει και να καθοδηγήσει τον χειριστή για όποιες ενέργειες χρειάζεται να εκτελέσει.

Tέλος, η συγκέντρωση και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων από όλες τις παραγωγικές διεργασίες (data insights & analytics), έχει ως στόχο τη δημιουργία αναφορών, έτσι ώστε να προβλεφθούν οι μελλοντικές ανάγκες και τάσεις και να γίνει η κατάλληλη προσαρμογή, βελτιώνοντας κατ’ επέκταση την αποδοτικότητα των γραμμών παραγωγής, την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Παράλληλα, βέβαια, η Coca-Cola Τρία Έψιλον επενδύει στις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), η μηχανική μάθηση (machine learning), το διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things), και οι τεχνολογίες νέφους (cloud).

Οι καινοτόμες βάσεις, με άλλα λόγια, στη συγκεκριμένη εταιρεία μπαίνουν λαμβάνοντας υπόψη τρεις πολύ σύγχρονους παράγοντες: οι λύσεις πρέπει να είναι «έξυπνες», «συνδεδεμένες» ανά πάσα ώρα και στιγμή και, προφανώς, «βιώσιμες».

Από το εταιρικό, στο συλλογικό

Είναι φανερό πως το όραμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον, ένα όραμα με σύμμαχο την καινοτομία, ανοίγει νέους ορίζοντες όχι μόνο για εκείνη αλλά και για την Ελλάδα. Αποτελώντας παράδειγμα για το πώς τελικά υλοποιείται ένα πρόγραμμα για ένα βιώσιμο μέλλον, μπορεί να λειτουργήσει ως μία βέλτιστη πρακτική για τον κόσμο του ελληνικού επιχειρείν,

Ο ισχυρός δεσμός που ενώνει τον Όμιλο με την Ελλάδα, η οποία αποτελεί και μία από τις πρώτες του αγορές, εξηγεί γιατί η Coca-Cola Τρία Έψιλον φροντίζει όχι μόνο για τη δική του ανάπτυξη αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας εντός των τειχών της εταιρείας και υποστηρίζοντας παράλληλα χιλιάδες ακόμα θέσεις εργασίες σε μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις τέσσερις γωνιές του ελληνικού χάρτη. Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό; Είναι απλό: το κέντρο της παραγωγής αλλά και της διανομής παραμένει η Ελλάδα, από εδώ ξεκινά μία πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια εξάγονται σε 11 διαφορετικές χώρες. Το Σχηματάρι Mega-Plant αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη πίσω από αυτό το πλάνο λειτουργίας που έχει τη χώρα μας στο επίκεντρο.

Η ανάπτυξη, λοιπόν, της Coca-Cola Τρία Έψιλον γίνεται με γνώμονα την ποιότητα, την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τον καταναλωτή, αλλά και με την προοπτική μίας 24/7 διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου, η οποία δημιουργεί συνεχώς νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Σε μία εποχή, λοιπόν, τεράστιων αλλαγών και πολύ μεγάλων προκλήσεων, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο, η Coca-Cola Τρία Έψιλον σχεδιάσει ένα καινοτόμο, ψηφιακά μετασχηματισμένο μέλλον με βασικό γνώμονα τη βιωσιμότητα, τον σεβασμό προς το περιβάλλον αλλά και το κοινωνικό σύνολο επιλέγοντας ως απόλυτη προτεραιότητά την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT