Αισιόδοξα τα στελέχη ξένων επιχειρήσεων για την Ελλάδα

Αισιόδοξα τα στελέχη ξένων επιχειρήσεων για την Ελλάδα

Σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί η ελκυστικότητα της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Επενδυτικά σχέδια για ανάπτυξη ή για περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα προωθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους αρκετές επιχειρήσεις, με σχεδόν 7 στις 10 να «βλέπουν» βελτιωμένη την ελκυστικότητα της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία.

Μολονότι οι προθέσεις για περαιτέρω επενδύσεις στέλνουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε επιμέρους τομείς που διαμορφώνουν την ελκυστικότητά της. Σε αυτά καταλήγει, μεταξύ άλλων, η έκτη έκδοση της ετήσιας έρευνας που πραγματοποίησε η EY Ελλάδος –«ΕΥ Attractiveness Survey Ελλάδα 2024»–, σύμφωνα με την οποία ένα στα δύο στελέχη επιχειρήσεων δήλωσε πως η επιχείρησή του σχεδιάζει να αναπτύξει ή και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα τη χρονιά που έρχεται. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση της χώρας μας στον κρίσιμο αυτόν δείκτη, ο οποίος το 2019 –πρώτη χρονιά διεξαγωγής της έρευνας για την Ελλάδα– βρισκόταν στο 30%.

Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας αποτελεί το γεγονός πως μεταξύ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, όσες δηλαδή έχουν έσοδα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, το ποσοστό αγγίζει το 65%, ενώ μεταξύ των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το ποσοστό αυξάνεται στο 70%. Ενας από τους βασικούς λόγους για τη δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων δραστηριοτήτων από αυτές τις επιχειρήσεις αναδεικνύεται για το 41% η πρόσβαση σε δεξιότητες. Αν και τα υψηλά επιτόκια, το ύψος του δημοσίου χρέους, οι επιπτώσεις στη φορολογία, καθώς και ο υψηλός πληθωρισμός αποτελούν βασικές προκλήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, εντούτοις το 69% πιστεύει πως αυτή θα βελτιωθεί περαιτέρω την επόμενη τριετία (έναντι 67% το 2023). Την αισιοδοξία αυτή αποδίδουν κυρίως στην ποιότητα των υποδομών (62%), στη στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας (35%) και τις πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη (34%).

Το 13% που αναμένει επιδείνωση της ελκυστικότητας της χώρας το αποδίδει στην αβεβαιότητα για το πολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με δεξιότητες, καθώς και στη συρρίκνωση της αγοράς. Πάντως, όπως σημειώνει η έρευνα, ενώ πέρυσι το ποσοστό των ερωτώμενων που ανέμεναν βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας την επόμενη τριετία ήταν το υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο άλλων χωρών, φέτος η εικόνα αντιστρέφεται, δείχνοντας την Ελλάδα να υστερεί σε σχέση με τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το σύνολο της Ευρώπης.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα και το ΕΥ European Investment Monitor, το 2023 στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν 50 επενδυτικά έργα (άμεσων ξένων επενδύσεων) έναντι 47 το 2022, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη 19η θέση μεταξύ των 45 χωρών της έρευνας. Θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός πως αρκετές από τις επενδύσεις αφορούν και δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και εστιάζουν σε τομείς που μπορούν να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο, όπως το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφορικής (24%), οι υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις (16%), οι μεταφορές και τα logistics (16%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT