Ασφάλιση οχημάτων μέσω του Gov.gr Wallet

Ερχονται νέες υπηρεσίες για σύναψη συμβολαίου με παρόχους ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και εγγραφή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Μέσω του Gov.gr Wallet θα μπορούν, για πρώτη φορά, οι πολίτες να συνάπτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο οχήματος. «Κλειδί» για τη λειτουργία της νέας αυτής υπηρεσίας αποτελεί η δυνατότητα παροχής συγκατάθεσης (consent) μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού Gov.gr. To Gov.gr Wallet έγινε δημοφιλές πριν από δύο χρόνια, όταν κατέστη εφικτή, για πρώτη φορά, η αποθήκευση σε αυτό του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης. Πλέον, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, οι πολίτες θα είναι σε θέση να συνάπτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο οχήματος χωρίς να χρειάζεται οι ίδιοι να προσκομίσουν σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή τα απαραίτητα έγγραφα. Κι αυτό διότι, μετά την παροχή συναίνεσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αντλούν από τα μητρώα του Δημοσίου τα απαραίτητα στοιχεία του πολίτη και του προς ασφάλιση οχήματος.

Η παροχή συναίνεσης αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου, κατά τη σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου οχήματος, εταιρείες και Δημόσιο να αντλούν τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, στοιχεία.

Ποια είναι η διαδικασία;

Αρχικά ο πολίτης θα επικοινωνεί με την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία επιθυμεί να συνάψει συμβόλαιο ασφάλισης οχήματος. Η ασφαλιστική, αφού καταγράψει την επιθυμία του πολίτη να κάνει χρήση της νέας ψηφιακής υπηρεσίας μέσω του Gov.gr Wallet, ζητάει τα βασικά στοιχεία για να εκκινήσει τη διαδικασία. Πρόκειται για τον ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο του πολίτη και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμεί να ασφαλίσει και βρίσκεται στην ιδιοκτησία του.

Στη συνέχεια, ο συναλλασσόμενος θα λαμβάνει ειδοποίηση (push notification) στο κινητό του από το Gov.gr Wallet μέσω του οποίου θα ενημερώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία και για τον συγκεκριμένο σκοπό που έχει αιτηθεί, ζητεί τη διάθεση των απαραίτητων στοιχείων του, δηλαδή άδεια οχήματος, άδεια οδήγησης και στοιχεία κατόχου. Ο πολίτης, αν επιθυμεί να συνεχίσει, θα δίνει αρχικά τη συγκατάθεσή του για την «άντληση και προβολή» των προς διαβίβαση στοιχείων του και ακολούθως θα ελέγχει την ορθότητά τους. Επειτα, θα χορηγεί ή όχι τη συγκατάθεσή του για τη διαβίβαση αυτών των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα της ασφαλιστικής εταιρείας. Εναλλακτικά οι πολίτες θα μπορούν να παραχωρούν τη συγκατάθεσή τους πέραν του Gov.gr Wallet μέσω εφαρμογής που θα αναπτυχθεί για αυτόν τον σκοπό στον διαδικτυακό κόμβο gov.gr. Σε επόμενο στάδιο η υπηρεσία θα επεκταθεί και σε άλλες συναλλαγές των πολιτών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως η μίσθωση αυτοκινήτων, η σύναψη συμβολαίου με παρόχους ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και η εγγραφή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

«Οι πολίτες κερδίζουν χρόνο, αντίστοιχα τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και το ελληνικό Δημόσιο εξοικονομούν πολύτιμους πόρους, ενώ ενισχύεται η διαφάνεια των διαδικασιών», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Η ηλεκτρονική πρόσβαση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε πληροφορίες και δεδομένα της άδειας κυκλοφορίας οχήματος και της άδειας οδήγησης, η οποία θα γίνεται με τη συγκατάθεση του πελάτη με σκοπό τη σύναψη ασφάλισης οχήματος, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους ασφαλισμένους μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT