Νέα άνοδος επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια

Νέα άνοδος επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 48% των επιβατών το α΄ εξάμηνο

νέα-άνοδος-επιβατικής-κίνησης-στα-αερ-563132017

Σημαντική άνοδο επιβατικής κίνησης εμφάνισαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε ετήσια βάση σύγκρισης, τα 24 κρατικά αεροδρόμια που τελούν υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Πρόκειται δηλαδή για αυτά που βρίσκονται σε Ηράκλειο, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Λήμνο, Αστυπάλαια, Ιωάννινα, Χίο, Κοζάνη, Καστοριά, Κάρπαθο, Κύθηρα, Μήλο, Σκύρο, Νέα Αγχίαλο, Πάρο, Σύρο, Αραξο, Νάξο, Κάλυμνο, Ικαρία, Καστελλόριζο, Κάσο, Λέρο και Σητεία.

Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα αεροδρόμια, παρότι είναι μικρά και χρήζουν σε πολλές περιπτώσεις εκτεταμένων εργασιών αναβάθμισης, ενίσχυσαν κατά 6,3%, σε ελαφρώς περισσότερα από 4 εκατ. άτομα, τη συνολική –εγχώρια και διεθνή– επιβατική κίνηση. Εάν στα 24 κρατικά αεροδρόμια συμπεριληφθούν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε κατά το α΄ εξάμηνο κατά 11,4%, σε 30,6 εκατ. άτομα.

Ποσοστό 48% της συνολικής επιβατικής κίνησης, δηλαδή 14,01 εκατ. επιβάτες, εντοπίζεται στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το συγκεκριμένο μέγεθος έχει αυξηθεί κατά 16%, συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο του 2023, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου για τους επιβάτες εσωτερικού και εξωτερικού ανέρχεται αντιστοίχως σε 8,6% και 19,5%.

Το αμέσως μεγαλύτερο μερίδιο της κίνησης επιβατών στα 39 αεροδρόμια της χώρας ανήκει στα 14 περιφερειακά που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Σε αυτά, κατά το α΄ εξάμηνο διακινήθηκαν 12,7 εκατ. άτομα (+7,8%) από τα οποία 3,2 εκατ. αντιστοιχούν στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Την αμέσως μεγαλύτερη κίνηση επιβατών, σε απόλυτους αριθμούς, καταγράφει το «Διαγόρας» της Ρόδου με περίπου 2,4 εκατ. άτομα και ακολουθεί το αεροδρόμιο Χανίων με 1,4 εκατ. ταξιδιώτες (8,3%). Οι καλές αυτές επιδόσεις αποδίδονται στην επιστροφή στο ταξίδι των Ελλήνων, με την επιβατική κίνηση εσωτερικού, που διαμορφώνεται σε 3,4 εκατ. άτομα, να εμφανίζει ισχυρή άνοδο με 7,9%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αντιστοίχως, ο αριθμός των επιβατών εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 7,8% (3,8 εκατ.), με τον εν λόγω ρυθμό ανάπτυξης να είναι αντίστοιχος με αυτόν του πρώτου εξαμήνου 2023.

Η τάση της ανόδου της επιβατικής κίνησης συνεχίζεται και κατά το τρέχον διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου (1-7.7), η Ελλάδα καταγράφει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης (+5%) πτήσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 2.538 σε ημερήσια βάση. Εναντι του ίδιου διαστήματος του 2019, οι πτήσεις στην Ελλάδα είναι περισσότερες κατά 17%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, άνοδο κατέγραψε και η κίνηση των αεροσκαφών στα 39 αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας, με τον αριθμό των πτήσεων (αφίξεις – αναχωρήσεις εσωτερικού και εξωτερικού) να ενισχύεται έναντι του α΄ εξαμήνου του 2022 κατά +7,8%, σε 242.170. Στο «Ελ. Βενιζέλος» οι κινήσεις αεροσκαφών, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ήταν περισσότερες κατά 13,5% ή συνολικά περίπου 120.000. Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια οι πτήσεις ενισχύθηκαν κατά 6,2%, σε 102.100, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT