Η ώρα των σχεδίων μείωσης του χρέους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Γίνεται πλέον προφανές στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι πολλά κράτη-μέλη θα ζητήσουν επταετή σχέδια μείωσης του χρέους αντί για τα τυπικά τετραετή προγράμματα που θέτουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, που σημαίνει ότι θα προβούν σε ετήσιες δημοσιονομικές προσαρμογές περίπου 0,3% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο, από περίπου 0,7%, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων MNI. Αυτό σημαίνει ότι η δημοσιονομική πολιτική από το επόμενο έτος –το έτος έναρξης των νέων κανόνων– θα είναι μόνο «ελαφρώς συσταλτική», σύμφωνα με την ορολογία των Βρυξελλών. Οι χώρες της Ε.Ε. θα υποβάλουν τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά τους σχέδια στην Κομισιόν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου και τότε θα φανεί ποια κράτη κλίνουν προς τα επταετή σχέδια. Μεταξύ αυτών είναι πολύ πιθανό να είναι τα κράτη με υψηλότερο χρέος, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Στις 550 οι νέες παραγγελίες για το νέο Airbus Α321XLR

Επειτα από 30 χρόνια η Airbus αναβαθμίζει το ευπώλητο Α321, ευελπιστώντας και τώρα σε ανάλογη επιτυχία. Αν και αεροσκάφος βραχείας ατράκτου, είχε μεγάλη απήχηση στους διεθνείς αερομεταφορείς, διότι συνδύαζε περίπου τις δυνατότητες  ενός αεροσκάφους ευρείας ατράκτου με άλλη τιμή. Σήμερα λανσάρει τη μεγαλύτερη εκδοχή του, το Α321XLR. Το νέο τζετ καλύπτει διπλάσιο εύρος από τον προκάτοχό του, με 11 ώρες πτήσης χωρίς στάση. Μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική έχει εξασφαλίσει για το Α321XLR περί τις 550 παραγγελίες.

Αποζημίωση στη Sky Express για ζημίες λόγω πανδημίας

Τη χορήγηση αποζημίωσης στη Sky Express για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της πανδημίας προβλέπει τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, στην αεροπορική θα καταβληθεί ποσό 8,48 εκατ. ευρώ «που εκκρεμούσε από την περίοδο της COVID-19, μετά την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατ’ αναλογία των ενισχύσεων που έλαβαν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες». Η οικονομική ενίσχυση αφορά την περίοδο 23 Μαρτίου 2020 έως 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Ξεκίνησαν οι πωλήσεις στο Marina Residences

Την πρώτη της προπώληση στο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που σχεδιάζει στο Ελληνικό πραγματοποίησε η Orilina Properties. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εισέπραξε χθες προκαταβολή για την πώληση διαμερίσματος του οποίου το συνολικό τίμημα διαμορφώθηκε σε 6,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο που θα είναι μέρος του συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών Marina Residences by Kengo Kuma, που θα αναπτύξει η εταιρεία στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού. Συνολικά θα κατασκευαστούν 4.900 τ.μ. κυρίως από οροφοδιαμερίσματα και μεζονέτες, εξοπλισμένα με ιδιωτικές πισίνες και κήπους. Επίσης, όλα τα ακίνητα θα διαθέτουν θέα στη θάλασσα.

Αλλαγές στην ηγεσία του ομίλου HSBC

Σε αλλαγές στη διοικητική της ομάδα προχώρησε η HSBC, με τον νυν οικονομικό διευθυντή Τζορτζ Ελεντέρι να αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, αντικαθιστώντας τον Νόελ Κουίν ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια στο τιμόνι. Ο πρόεδρος του ομίλου HSBC, Mαρκ Τάκερ, χαρακτήρισε τον Ελεντέρι «εξαιρετικό ηγέτη και τραπεζίτη που νοιάζεται με πάθος για την τράπεζα, τους πελάτες μας και τους ανθρώπους μας». Οι αλλαγές αυτές σημειώνονται σε μια εποχή που η HSBC, ο μεγαλύτερος δανειστής της Ευρώπης βάσει ενεργητικού με ισολογισμό 3 τρισ. δολαρίων, ποντάρει στους ιστορικούς δεσμούς της με την Ασία για να αυξήσει τα κέρδη της. Από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η HSBC έχει ήδη συρρικνώσει το παγκόσμιο αποτύπωμά της κατά περίπου 1/4, εγκαταλείποντας αγορές χαμηλής ανάπτυξης για να διοχετεύσει κεφάλαια και πόρους στην Ασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT