Καταφύγιο σε ράβδους χρυσού αναζητούν Αμερικανοί επενδυτές

Καταφύγιο σε ράβδους χρυσού αναζητούν Αμερικανοί επενδυτές

Μετά την κατάρρευση της SVB, τις φυλάσσουν σε γκαράζ και χρηματοκιβώτια

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κρίθηκε ένοχος αυτή την εβδομάδα για 16 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, όπως δωροδοκία, εκβιασμό, απάτη και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης για τον ρόλο του σε ένα πολυετές δίκτυο δωροδοκίας. Ενα βασικό αποδεικτικό στοιχείο που παρουσίασαν οι εισαγγελείς στη δίκη του ήταν οι ράβδοι χρυσού που κατάσχεσε το FBI από το σπίτι του και τις οποίες φέρεται να έλαβαν ο ίδιος και η σύζυγός του ως αντάλλαγμα για να βοηθήσουν ξένες κυβερνήσεις. Ο ίδιος επιμένει στην αθωότητά του και σχεδιάζει να ασκήσει έφεση, η είδηση ωστόσο ότι διατηρούσε έναν θησαυρό από ράβδους χρυσού αιφνιδίασε την κοινή γνώμη, γράφει το CNN. Ποιος κατέχει ακόμη στις μέρες μας φυσικές ράβδους χρυσού; Πολύς κόσμος, όπως αποδεικνύεται. Η ζήτηση για χρυσό βρισκόταν ήδη σε άνοδο, καθώς οι πολίτες αναζητούσαν το τελευταίο διάστημα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια έναντι του πληθωρισμού.

Το πολύτιμο μέταλλο είναι ένα περιουσιακό στοιχείο με περιορισμένη προσφορά και προσφέρει αυτή τη σταθερότητα. Μία σειρά από χρεοκοπίες τραπεζών, που ξεκίνησαν με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank πέρυσι, ενίσχυσαν την τάση. Ηταν «ένα κάλεσμα αφύπνισης» για πολλούς, τονίζει ο Τζόναθαν Ρόουζ, διευθύνων σύμβουλος της Genesis Gold Group, μιας εταιρείας πολύτιμων μετάλλων με έδρα το Μπέβερλι Χιλς. Υπήρχε ένα αίσθημα αδυναμίας το οποίο, όπως λέει, βίωσε και ο ίδιος καθώς είχε καταθέσεις στη Western Alliance, η οποία κλυδωνίστηκε μετά την κατάρρευση της SVB. «Πολλοί άνθρωποι φοβήθηκαν τότε ότι τα χρήματά τους ίσως να μην είναι τόσο ασφαλή, όσο νόμιζαν ότι είναι στο τραπεζικό σύστημα».

Ως αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον για τον χρυσό εκτινάχθηκε, ενώ μέσα στο κλίμα αυτό ακόμη και η αμερικανική αλυσίδα λιανικής Costco άρχισε να πουλάει ράβδους χρυσού. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο χρυσός έφτασε σε υψηλό ρεκόρ την Τρίτη (16/7), την ίδια ημέρα που καταδικάστηκε ο Μενέντεζ. Αυτό οφείλεται στην ανανεωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων. Οι ράβδοι χρυσού δύο και πλέον κιλών που κατείχε το ζεύγος Μενέντεζ θα άξιζαν πάνω από 185.000 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Goldprice.org.

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου άγγιξαν νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

Εάν όμως μπορεί κανείς να επενδύσει σε χρυσό, γιατί θέλει να τον κατέχει φυσικά; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λόγου χάρη τα ETF χρυσού (αμοιβαία κεφάλαια που ανταλλάσσονται όπως οι μεμονωμένες μετοχές) παραμένουν συνδεδεμένα με την αγορά. «Αυτό σημαίνει ότι εάν η αγορά βυθιζόταν, οι επενδυτές θα ήταν εκτεθειμένοι και θα είχαν απώλειες», εξηγεί ο Ρόουζ. Και συμπληρώνει ότι πολλοί από τους πελάτες του έχουν θάψει τον χρυσό που τους πούλησε στο έδαφος, τον φυλάσσουν σε άδεια κουτιά μπογιάς στο γκαράζ τους, ή τον αποθηκεύουν σε χρηματοκιβώτια. Για πρόσθετη διασφάλιση, μπορεί κανείς να συνάψει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή να φυλάξει τον χρυσό σε τραπεζική θυρίδα, αλλά οι περισσότεροι επιλέγουν να μην το κάνουν, καταλήγει.

Χθες, οι τιμές του χρυσού άγγιξαν νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς τα σχόλια αξιωματούχων της Fed ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,1% στα 2.469,80 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 2.482,29 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,3% στα 2.474,80 δολάρια.

«Είναι προφανές ότι η Fed πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και αυτό σε συνδυασμό με την ιδέα της αποδολαριοποίησης του τρόπου με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν περισσότερο χρυσό έναντι των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, είναι επί του παρόντος ο καταλύτης που εκτόξευσε τον χρυσό», σημειώνει ο Αλεξ Εμπκαριάν, επιχειρησιακός διευθυντής της Allegiance Gold. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό «ενισχύουν την εμπιστοσύνη» ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών επιστρέφει με βιώσιμο τρόπο στον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT