Φοροδιαφυγή: Ο κρυφός άσος στο μανίκι της ΑΑΔΕ

Φοροδιαφυγή: Ο κρυφός άσος στο μανίκι της ΑΑΔΕ

Η «appodixi» αποκάλυψε κύκλωμα φοροδιαφυγής 287 επιχειρήσεων

6' 16" χρόνος ανάγνωσης

Μια ανώνυμη καταγγελία έφερε στην επιφάνεια κύκλωμα 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων που παραποιούσε τις ταμειακές μηχανές, δηλώνοντας ταυτόχρονα το ένα δέκατο κάθε συναλλαγής στην εφορία.

Μέσω λοιπόν ανώνυμων καταγγελιών στη σχετική πλατφόρμα και στην εφαρμογή appodixi εντοπίστηκαν οι πρώτες επιχειρήσεις στην Κομοτηνή, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες εξέδιδαν αποδείξεις με μη αναγνώσιμο QR code. Από τους ελέγχους αποκαλύφθηκε ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα φοροδιαφυγής σε όλη τη χώρα, στο οποίο συμμετείχαν Ελληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες, εταιρείες προμήθειας ταμειακών μηχανών, ειδικών μηχανισμών και λογισμικού, λογιστές και τεχνικοί.

Μετά την καταγγελία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκίνησαν μια επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Χάρτινος Δράκος».

Η ιστορία ξεκινάει τον Ιανουάριο, όταν ανώνυμες καταγγελίες έφθασαν στην ΑΑΔΕ για παράνομες πρακτικές σε επιχείρηση με έδρα την Κομοτηνή, σε άλλη μία με έδρα τη Λάρισα και σε ένα υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Η έρευνα της ΑΑΔΕ έδειξε πως πίσω από τις κινεζικές επιχειρήσεις βρισκόταν μια εταιρεία λογισμικού με Ελληνα νομικό εκπρόσωπο και δύο Κινέζους κατοίκους Σλοβακίας, οι οποίοι παρείχαν τεχνική υποστήριξη για τους παραβάτες, «πειράζοντας» τις ταμειακές μηχανές τους. Με δεδομένο ότι ορισμένες από αυτές τις 287 επιχειρήσεις έχουν έως και 16 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, φαίνεται ότι είχε στηθεί μια μηχανή κλοπής ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος μεγάλων διαστάσεων εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, η ζημία του οποίου ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Με διασταύρωση στοιχείων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής, για απόδειξη 99 ευρώ έστελνε στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 ευρώ και για απόδειξη 21 ευρώ έστελνε απόδειξη 2,1 ευρώ.

Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκαν τα εξής:

• Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ ποσά μειωμένα κατά 90% σε σχέση με την πραγματική αξία των αποδείξεων, μέσω της μεταφοράς της υποδιαστολής κατά ένα δεκαδικό ψηφίο.

• Οι 287 επιχειρήσεις είναι κινεζικών συμφερόντων και είχαν προμηθευτεί μηχανισμούς και λογισμικό από τους ίδιους προμηθευτές.

• Οι δύο επιχειρήσεις έχουν διαχειριστές Κινέζους, κατοίκους Σλοβακίας, κοινό εκπρόσωπο Ελληνα με ιστορικό συμμετοχής σε εταιρείες με ύποπτη φορολογική συμπεριφορά, αλλά και κοινό λογιστή με τους προμηθευτές τους.

Μέσω του παράνομου λογισμικού, η απόδειξη των 99 ευρώ… μειωνόταν στα 9,90 ευρώ όταν διαβιβαζόταν στην εφορία.

• Ολες οι επιχειρήσεις έχουν έως και 16 υποκαταστήματα ανά ΑΦΜ.

• Ολες οι επιχειρήσεις είχαν εκδώσει, μέσα σε 27 ημέρες, 220.000 αποδείξεις, συνολικής δηλωθείσης αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.

• Οταν η πληρωμή είναι σε μετρητά, επιλέγεται στον μηχανισμό αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται μειωμένη έως και 90%.

• Οταν η πληρωμή είναι με κάρτα, η αξία διαβιβάζεται στο πλήρες ποσό.

Η επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος» πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 11 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έρευνες έγιναν σε Καλλιθέα, Π. Φάληρο, Πατήσια, Πόρτο Ράφτη, Κομοτηνή, Κω, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λάρισα και Κόρινθο. Υπό την επίβλεψη εισαγγελικών λειτουργών οι ελεγκτές προχώρησαν σε επιτόπιους ελέγχους στις έδρες των επιχειρήσεων, αλλά και σε εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων παριστάνοντας τους πελάτες.

Συνολικά κατασχέθηκαν αντίγραφα περιεχομένων server, αρχεία βάσεων δεδομένων, σκληροί δίσκοι, USB, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορολογικοί μηχανισμοί και εκτυπωτές.

Τρεις ημέρες μετά την επιχείρηση, ο εκ των βασικών υπόπτων μοναδικός εταίρος/διαχειριστής της εταιρείας μηχανογράφησης (Κινέζος κάτοικος Σλοβακίας) ομολόγησε με επιστολή του ότι:

Μετά τη λήψη χρηματικού ποσού επενέβη στη λειτουργία των φορολογικών λογισμικών – μηχανημάτων μεταβάλλοντας κατάλληλα τα δεδομένα αναφοράς και αποκρύπτοντας πραγματικά στοιχεία!

Οπως δήλωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, «η κάθε περίπτωση φοροδιαφυγής ανεξαρτήτως μεγέθους έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και απαιτείται ευελιξία. Για εμάς στην ΑΑΔΕ η φοροδιαφυγή είναι υπαρξιακή προτεραιότητα και θα μας βρίσκει διαρκώς μπροστά της. Ανεξαρτήτως του πόσο σύνθετη, πόσο μικρή ή μεγάλη, πόσο οργανωμένη είναι.

Ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως περιπλοκότητας, ανεξαρτήτως “ευρηματικότητας” αυτών που σχεδιάζουν, όλων αυτών που στο τέλος της ημέρας διαπράττουν φοροδιαφυγή, ο “Χάρτινος Δράκος” τους έχει μικρές πιθανότητες και ελάχιστο διάστημα επιβίωσης. Να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι εμείς στην ΑΑΔΕ υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή», τονίζει ο κ. Πιτσιλής.

Ξεπερνούν τις 170.000 οι καταγγελίες για αποδείξεις – μαϊμού

Ενα σημαντικό γρανάζι για την αποκάλυψη φοροδιαφυγής φαίνεται ότι αποτελούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης, ή διαφορετικά αντιλαμβανόμενοι πόσα χάνουν από τη φοροδιαφυγή καταβάλλοντας ιδιαίτερα υψηλούς φόρους και εισφορές, συμβάλλουν στην προσπάθεια των ελεγκτικών αρχών για τον περιορισμό της. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 255.000 φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή appodixi αναζητώντας πλαστές αποδείξεις.

Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα appodixi που έχει δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι δεκάδες χιλιάδες, και μάλιστα έχουν υποβληθεί πριν ακόμη καταβληθούν τα μπόνους που προβλέπει η νομοθεσία για όσους αναφέρουν περιπτώσεις που μπορούν να κρύβουν φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, συνολικά έχουν υποβληθεί 174.924 καταγγελίες για προβληματικές αποδείξεις στην εφαρμογή appodixi μέσω κινητού τηλεφώνου. Από αυτές, οι 79.944 είναι επώνυμες και οι υπόλοιπες 94.980 ανώνυμες. Επίσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών έχουν υποβληθεί με αναλυτικά στοιχεία 19.813 περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει προχωρήσει στον έλεγχο σημαντικών περιπτώσεων καταγγελιών, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί και τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως επιλυθούν διάφορα προβλήματα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θα υπογράψει τις πρώτες αποφάσεις με τις οποίες θα επιβραβεύονται οι πολίτες που σε ρόλο εφοριακού συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ο λόγος που δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση έγκειται στο γεγονός ότι η ΑΑΔΕ θέλει να διαφυλάξει την ανωνυμία τους έναντι όσων έχουν εκδικητικές διαθέσεις, κυρίως από τα βενζινάδικα που έχουν εντοπισθεί να διαθέτουν λαθραία ή νοθευμένα καύσιμα.

Η ΑΑΔΕ αναζητεί τρόπο διασφάλισης της ανωνυμίας όσων δικαιούνται μπόνους έναντι όσων έχουν εκδικητικές διαθέσεις.

Η χρηματική αμοιβή κυμαίνεται από 100 έως 3.000 ευρώ και αφορά τις επώνυμες καταγγελίες οι οποίες κατέληξαν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρώτοι που θα λάβουν το μπόνους είναι φορολογούμενοι που κατήγγειλαν πρατήρια καυσίμων και στα οποία οι ελεγκτές διαπίστωσαν κατά τον έλεγχο σωρεία παραβάσεων νοθείας καυσίμων και μη διαβίβασης δεδομένων στο σύστημα εισροών – εκροών. Για παράδειγμα, μετά από καταγγελία φορολογουμένου οι ελεγκτές βρήκαν ότι πρατήριο καυσίμων λειτουργεί πάνω από δύο χρόνια χωρίς να διαθέτει εγκατεστημένο πιστοποιημένο σύστημα εισροών – εκροών και χωρίς να αποστέλλει τα αντίστοιχα δεδομένα στην ΑΑΔΕ. Το πρατήριο σφραγίστηκε και ανακλήθηκε για δύο μήνες η άδεια λειτουργίας του, μέχρι δηλαδή την υποχρεωτική εγκατάσταση πιστοποιημένου συστήματος εισροών – εκροών, γεγονός που θα διαπιστωθεί με επανέλεγχο. Παράλληλα ενημερώθηκαν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών για την απαγόρευση παράδοσης καυσίμων μέχρι την επαναλειτουργία του, ενώ στον επιχειρηματία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που μετά από επώνυμη καταγγελίας εις βάρος επιχείρησης, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ που αφορά στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση. Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα. Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος φόρου προστιθέμενης αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια επιχείρηση, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και ήδη αναζητείται τρόπος στην απόφαση και στα αποδεικτικά πληρωμής να μην εμφανίζεται το επώνυμο του καταγγέλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT