Εξαήμερη εργασία: Απορρίφθηκαν 8 στις 10 αιτήσεις

Εξαήμερη εργασία: Απορρίφθηκαν 8 στις 10 αιτήσεις

Από 1.671 επιχειρήσεις και παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση, μόλις οι 291 πληρούσαν τις προϋποθέσεις

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Λιγότερες από 2 στις 10 επιχειρήσεις ή το 17,4% των επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας που έκαναν αίτηση για την εφαρμογή του μέτρου της εξαήμερης εργασίας πληρούσε τις προϋποθέσεις του νέου πλαισίου, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν 1.671 επιχειρήσεις και παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας. Ωστόσο από τις 1.671 που υπέβαλαν αίτηση, τις προϋποθέσεις του νόμου πληρούν οι 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων. Υπενθυμίζεται πως στη χώρα το σύνολο των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας είναι 326.482.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω ανάρτησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, απάντησε σε σειρά ερωτημάτων τονίζοντας πως:

1) Η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα δεν καταργήθηκαν από 1ης Ιουλίου, οπότε ισχύει το μέτρο της εξαήμερης εργασίας.

2) Διευκρινίζει πως πρόκειται για μία ρύθμιση που αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Δηλαδή αφορά ελάχιστες επιχειρήσεις, κυρίως βιομηχανίες με αδιάκοπη λειτουργία. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοσθεί για επιχειρήσεις που λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, αλλά μόνο σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας και αφού πρώτα υποβληθεί σχετική δήλωση στο σύστημα «Εργάνη».

3) Δεν αλλάζουν οι συνθήκες για τους εργαζομένους, παλαιότερους ή νέους σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, γραφεία, τράπεζες ή υπηρεσίες.

Η ρύθμιση εφαρμόζεται κυρίως στις βιομηχανίες και στοχεύει να αντιμετωπίσει την αδήλωτη εργασία.

4) Παράλληλα, τονίζει, η ρύθμιση δεν συνεπάγεται την κατάργηση του πενθήμερου συστήματος εργασίας. Αποτελεί μία ιδιαίτερη συνθήκη για συγκεκριμένη και περιορισμένη κατηγορία επιχειρήσεων που έρχεται να καλύψει μία έκτακτη ανάγκη η οποία πρέπει να καλυφθεί από εξειδικευμένο προσωπικό.

5) Συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων έχουν συμφωνήσει με τους εργοδότες, μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ότι μπορούν να δουλεύουν και 6η ημέρα με ένα επιπλέον ημερομίσθιο. «Ο λόγος που έχει συμβεί αυτό είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες της παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση της εστίασης και του τουρισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

6) Επίσης, επισημαίνει πως οι επιχειρήσεις που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες για 24 ώρες με κυλιόμενες βάρδιες, πριν κάνουν χρήση της έκτακτης ημέρας εργασίας, πρέπει υποχρεωτικά να προδηλώνουν τον έξτρα φόρτο εργασία τους στην «Εργάνη». Οποιος εργοδότης επιλέξει να κάνει χρήση της έκτακτης ημέρας, υποχρεωτικά καταβάλλει υψηλότερο ημερομίσθιο, προσαυξημένο κατά 40% στον εργαζόμενο αν πρόκειται για ημέρα Σάββατο και 115% αν πρόκειται για Κυριακή ή αργία. Η διασταύρωση των στοιχείων μέσα στην «Εργάνη» και οι έλεγχοι από τους επιθεωρητές Εργασίας γίνονται για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάχρησης ή παράνομης χρήσης της ρύθμισης.

7) Οπως υπογραμμίζει, η νέα ρύθμιση δεν είναι εξαήμερη εργασία, είναι μία έκτακτη ημέρα εργασίας, που εφαρμόζεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Ακόμα και έτσι μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας που λειτουργούν με κυλιόμενες βάρδιες που παρά το γεγονός ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα για έκτακτη ημέρα εργασίας, να μη χρειαστεί να κάνουν ποτέ χρήση της. Το μόνο που κάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι να θεραπεύει την εκτενή αδήλωτη εργασία που έθιγε τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των εργαζομένων.

8) Σε ό,τι αφορά την 4ήμερη εργασία, διευκρινίζει πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει θεσμοθετήσει και την εβδομάδα τετραήμερης εργασίας με τον νόμο «Δουλειές Ξανά».

9) Για την προστασία των εργαζομένων, επισημαίνει πως με την ψηφιακή κάρτα εργασίας προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων από τις απλήρωτες υπερωρίες. Οπως αναφέρεται στην ανάρτηση, τα στοιχεία στο σύστημα «Εργάνη» δείχνουν σημαντική αύξηση δηλωμένων υπερωριών και επομένως υψηλότερων εισοδημάτων για τους εργαζομένους που ήδη χρησιμοποιούν ψηφιακή κάρτα.

10) Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο κ. Μαρινάκης τονίζει πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και σήμερα βρίσκονται σε ισχύ 429 συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT