Μεγάλη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα

Μεγάλη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από την αγορά των ΗΠΑ, αναφέρει έρευνα της Greece Sotheby’s

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση της ζήτησης για την αγορά πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα κατά 11% καταγράφει το φετινό πρώτο εξάμηνο του 2024 σχετική έρευνα της Greece Sotheby’s International Realty, με τους Ελληνες αγοραστές να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Παράλληλα, η αξία των πωλήσεων εμφανίζεται αυξημένη κατά 90% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, δείγμα του ότι φέτος έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες αγοραπωλησίες.

Ακολουθώντας τις τάσεις των προηγούμενων ετών, την πρώτη θέση στη ζήτηση καταλαμβάνει η αγορά των ΗΠΑ κινούμενη στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρήσης. Αυτό που αξίζει να τονιστεί σε αυτό το σημείο είναι ότι στη δεύτερη θέση σκαρφαλώνει η εσωτερική ζήτηση από την ελληνική αγορά, αφήνοντας στην τρίτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δε ποσοστό αύξησης του ενδιαφέροντος από την Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο που άγγιξε το 67%, ενώ το αντίστοιχο για τη Μεγάλη Βρετανία κυμάνθηκε στο 24%. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η γαλλική αγορά παραμένοντας στα ίδια επίπεδα ζήτησης με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ζήτηση από τη γερμανική αγορά σημείωσε σημαντική κάμψη της τάξης του 23% λόγω της μεγάλης κρίσης που ταλανίζει την αγορά του real estate στη χώρα εδώ και μια διετία με ιστορικά χαμηλούς δείκτες καταναλωτικής διάθεσης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, η φετινή αύξηση της αξίας των πωλήσεων κατά 90% οφείλεται στη «φυσική προσαρμογή των πωλητών σε ρεαλιστικότερες αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου τους, ενώ σηματοδοτεί και μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, περίοδο κατά την οποία οι αγοραστές ήταν αρκετά διστακτικοί εν μέσω ευρύτερης γεωπολιτικής και μακροοικονομικής αβεβαιότητας». Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των προσδοκιών των αγοραστών διαδραμάτισε η θεαματική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ενωση κατάφεραν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε για πρώτη φορά σε υψηλά 30 ετών προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Οπως ανέφερε ο κ. Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty, «βλέποντας μέσα από μια μακροπρόθεσμη οπτική τα μεγέθη των δύο πρώτων τριμήνων είδαμε τους ιδιοκτήτες πωλητές ακινήτων να αναπροσαρμόζουν τις τιμές πώλησης σε ρεαλιστικότερες θέσεις και να είναι περισσότερο ευέλικτοι στις διαπραγματεύσεις πώλησης. Για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό βλέπουμε τόσο υψηλό ποσοστό μετατροπής υποδείξεων σε πωλήσεις και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι οι αγοραστές αφενός έχουν διάθεση για αγορά και ταυτόχρονα είναι σε θέση να κλείνουν συμφωνίες αγοράς σε λογικές τιμές».

Παράλληλα, ο κ. Σαββαΐδης επισημαίνει και το γεγονός ότι η αγοραστική διάθεση στον χώρο των εξοχικών κατοικιών πολυτελείας είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη. Σημαντικό ποσοστό των αγορών αυτών είναι παρορμητικές, η δε χώρα μας έχοντας μόλις το 3,5% του μεριδίου αγορών στη Μεσόγειο σε αυτή την κατηγορία απέχει μακράν από το να θεωρείται εδραιωμένος προορισμός των ανθρώπων πολύ υψηλής οικονομικής επιφάνειας (Ultra High Net Worth Individuals).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT