Στα σκαριά ξενοδοχειακό deal άνω των 200 εκατ. στην Αθήνα

Στα σκαριά ξενοδοχειακό deal άνω των 200 εκατ. στην Αθήνα

Ενδιαφέρον Blackstone, Starwood, Bain Capital και Trinity για το Grand Hyatt

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλα, διεθνή, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια συμμετέχουν στα τελικά στάδια της ιδιωτικής διαδικασίας πώλησης του ξενοδοχείου Grand Hyatt Athens. Πωλητής είναι το σχήμα των Henderson Park και Hines, που απέκτησε το αρχικό κτίριο σε πλειστηριασμό προ εξαετίας, και κατόπιν επενδύσεων, που υπολογίζονται στα 140 εκατ. ευρώ περίπου, επέκτεινε το συγκρότημα αγοράζοντας το διπλανό κτίριο και ανακαινίζοντας το σύνολο των εγκαταστάσεων. Στο σχήμα αυτό την πλειοψηφία, 75%, έχει η Henderson Park, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης από ορισμένα εκ των ακινήτων της διεθνώς. Εξάλλου, η συμπλήρωση πενταετίας από την αρχική επένδυση σημαίνει ότι έχει εξαντληθεί πλήρως ο επενδυτικός χρονικός ορίζοντας που τυπικά προβλέπεται για τέτοιου είδους τοποθετήσεις κεφαλαίων.

Ετσι ξεκίνησε διαδικασία αναζήτησης επενδυτή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ωστόσο η ιδιοκτήτρια του brand Grand Hyatt, η Hyatt Hotels Corporation, που συμβατικά έχει το δικαίωμα να διατυπώσει όρους σε συμφωνίες αυτού του είδους, φέρεται να προτιμά μεγάλο, ξένο επενδυτικό όμιλο προκειμένου να βελτιώσει έτι περαιτέρω τη διεθνή απήχηση και θέση της αλλά και τις επιδόσεις του ξενοδοχείου της στην Αθήνα.

Πωλητής είναι το σχήμα των Henderson Park και Hines, που απέκτησε το αρχικό κτίριο σε πλειστηριασμό προ εξαετίας.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει το αμερικανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο Blackstone, το οποίο μέσω της θυγατρικής του HIP έχει ήδη τοποθετηθεί σε τουλάχιστον πέντε ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Επίσης στη διαδικασία συμμετέχει και η Starwood Capital Group, η οποία το 2016 πούλησε την αλυσίδα Starwood Hotels and Resorts Worldwide στη Marriott International. Στο ρόστερ βρίσκεται και η Bain Capital, επενδυτικό κεφάλαιο ιδιαίτερα ενεργό στην ελληνική αγορά ακινήτων τα τελευταία έτη. Τη λίστα των μεγάλων, ξένων υποψηφίων αγοραστών συμπληρώνει η Trinity Investments, που εκτιμάται ότι έχει αναπτύξει ήδη ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τη Hyatt Hotels Corporation μέσω της συμμετοχής της στο σχήμα που εξαγόρασε το Park Hyatt Zurich στην Ελβετία. Το τίμημα που ζητούν Henderson Park και Hines ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή των 220-230 εκατ. Υψος το οποίο ακόμη και αν δεν προσεγγιστεί πλήρως, μεταφράζεται σε σημαντικές υπεραξίες σε σχέση με την αρχική επένδυση, η οποία όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε στα επίπεδα των 140 εκατ. Εξ αυτών τα 100 εκατ. περίπου εκτιμάται ότι είναι δανεισμός.

Επί του παρόντος παραμένει αδιευκρίνιστο το μοντέλο με το οποίο θα γίνει η διαχείριση των υπαρχουσών συμβάσεων συνεργασίας του ξενοδοχείου. Πηγές κοντά στη διαδικασία θεωρούν πως οι πιθανότητες να γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής εντός του έτους είναι αυξημένες. Το ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens αναπτύχθηκε στον σκελετό ενός ιστορικού αθηναϊκού συγκροτήματος: του πρώην Ledra Marriott (κατόπιν Athens Ledra), που εξαγοράστηκε στο δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας έναντι 33,05 εκατ. ευρώ σε πλειστηριασμό της Alpha Bank. Στο τίμημα της τότε εξαγοράς πρέπει να προστεθούν και οι επενδύσεις για τη συνολική αναμόρφωση και αναβάθμιση του ξενοδοχείου, που εκτελέσθηκαν από την Ακτωρ, και για τον εξοπλισμό του, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε επιπλέον 20 εκατ. περίπου. Αργότερα οι ιδιοκτήτες του ακινήτου εξαγόρασαν και το γειτονικό ακίνητο, που φιλοξενούσε κινηματογράφο multiplex, το οποίο επίσης διαμορφώθηκε σε ξενοδοχείο, ανεβάζοντας σημαντικά τη συνολική δυναμικότητα του Grand Hyatt Athens.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT