Startup αξίας 1 δισ. δολ. δημιούργησε η «νονά» της τεχνητής νοημοσύνης

Startup αξίας 1 δισ. δολ. δημιούργησε η «νονά» της τεχνητής νοημοσύνης

Η World Labs της Φέι-Φέι Λι έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από κορυφαίους επενδυτές τεχνολογίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Μια πολλά υποσχόμενη είσοδο στο άκρως ανταγωνιστικό σύμπαν των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) αποφάσισε να κάνει μια γυναίκα με βαθιά γνώση του κλάδου, η επιστήμονας υπολογιστών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Φέι-Φέι Λι, η οποία δημιούργησε αθόρυβα μια startup αξίας ενός δισ. δολαρίων σε μόλις τέσσερις μήνες.

Γνωστή ως «νονά» της τεχνητής νοημοσύνης, ίδρυσε τον Απρίλιο τη νεοφυή επιχείρηση World Labs, «η οποία χρησιμοποιεί ανθρώπινη επεξεργασία οπτικών δεδομένων για να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη ικανή για προηγμένο συλλογισμό». Η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει δύο γύρους χρηματοδότησης, λαμβάνοντας χρήματα από κορυφαίους επενδυτές τεχνολογίας, όπως η Andreessen Horowitz και το fund AI Radical Ventures, που έχει επίσης ενισχύσει την εταιρεία κατασκευής μοντέλων LLM Cohere, την εταιρεία αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων Waabi και τη μηχανή αναζήτησης AI You.com, στην οποία η Λι εντάχθηκε πέρυσι ως επιστημονική συνεργάτις.

Η World Labs είναι η τελευταία σε έναν μακρύ κατάλογο startup τεχνητής νοημοσύνης, που κατάφερε να εξασφαλίσει γενναιόδωρη χρηματοδότηση, μετά την κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI τον Νοέμβριο του 2022, το οποίο εκτόξευσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ΑΙ. Μόνον τους τελευταίους τρεις μήνες οι επενδυτές διοχέτευσαν περισσότερα από 27 δισ. δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις ΑΙ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Pitch Book, περίπου το ήμισυ δηλαδή της συνολικής χρηματοδότησης σε startup εκείνη την περίοδο.

Η Λι ξεκίνησε το νέο της εγχείρημα ενώ βρισκόταν σε μερική άδεια από το Στάνφορντ, όπου συνδιευθύνει το ινστιτούτο τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο, ένα ερευνητικό εργαστήριο που ξεκίνησε το 2019 με στόχο να κατευθύνει τη νέα τεχνολογία προς το συμφέρον της ανθρωπότητας. Σε πρόσφατη ομιλία της στο Βανκούβερ, η «νονά» της ΑΙ είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη λεγόμενη «χωρoταξική νοημοσύνη» (spatial intelligence), το πεδίο έρευνας δηλαδή που περιγράφει τη δυνατότητα των μηχανών να κατανοούν και να πλοηγούνται σε τρισδιάστατους χώρους. Οι νέες ανακαλύψεις στον συγκεκριμένο κλάδο θα βοηθούσαν στην αλληλεπίδραση με περιβάλλοντα του πραγματικού κόσμου και θα προωθούσαν πιο εξελιγμένα αυτόνομα συστήματα.

Η Λι έγινε διάσημη το 2006 όταν ανέπτυξε το ImageNet, μια μεγάλη οπτική βάση δεδομένων η οποία σχεδιάστηκε για να διδάξει τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν αντικείμενα στις φωτογραφίες. Η ίδια ηγήθηκε του τμήματος ΑΙ στο Google Cloud από το 2017 έως το 2018, υπήρξε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter από το 2020 έως το 2022 και είναι σύμβουλος της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι τεράστιες βάσεις εικόνων με ετικέτες ήταν απαραίτητες για τις πρόσφατες ανακαλύψεις της τεχνητής νοημοσύνης, την εκπαίδευση των αυτοοδηγούμενων οχημάτων και για τον σωστό εντοπισμό αντικειμένων από τα μοντέλα ΑΙ. Το όραμα της Λι για τη «χωροταξική νοημοσύνη» είναι ακόμη πιο φιλόδοξο: να εκπαιδεύσει μια μηχανή να κατανοήσει τον περίπλοκο φυσικό κόσμο και τη σχέση των αντικειμένων μέσα σε αυτόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT