Bουλιάζει η εταιρεία του «Τιτανικού»

Σε κρατική στήριξη 200 εκατ. στερλινών οι ελπίδες διάσωσης της Harland & Wolff - Σε κίνδυνο πρόγραμμα κατασκευής τριών πολεμικών πλοίων και 1.500 θέσεις εργασίας.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Η βρετανική ιδιοκτήτρια εταιρεία του ιστορικού ναυπηγείου του «Τιτανικού» στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας, Harland & Wolff, περιμένει να ενημερωθεί για το αν θα λάβει οικονομική στήριξη από το κράτος για να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Ειδάλλως, σχεδόν 1.500 θέσεις εργασίας τελούν σε κίνδυνο, ειδικά τώρα που μόλις ανέλαβαν την εξουσία οι Εργατικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν δεσμευθεί για στήριξη και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όπως αναφέρει ο Guardian. Βέβαια, από πλευράς της η Harland & Wolff δηλώνει ότι εξακολουθεί να αναμένει την απόφαση της κυβέρνησης για μια σωτήρια παρέμβαση 200 εκατ. στερλινών, παρά τις ενδείξεις ότι οι Εργατικοί πρόκειται να την απορρίψουν. Εν τω μεταξύ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ναυπηγική εταιρεία φοβάται πως αν δεν εξασφαλίσει την προαναφερθείσα οικονομική αρωγή, δεν θα είναι έτοιμη να κατασκευάσει τρία πολεμικά πλοία για το Βασιλικό Ναυτικό. Πριν από δυο εβδομάδες η Harland & Wolff αναγκάστηκε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση στις μετοχές της, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και έχασε δύο προθεσμίες για την υποβολή ηλεγμένων λογαριασμών. Αυτό ήγειρε ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά της και την ικανότητά της να εκπληρώσει ένα συμβόλαιο ύψους 1,6 δισ. λιρών για τη ναυπήγηση των τριών πλοίων, που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν πυρομαχικά και τρόφιμα στα αεροπλανοφόρα του πολεμικού ναυτικού.

Bουλιάζει η εταιρεία του «Τιτανικού»-1
Πριν από δύο εβδομάδες η Harland & Wolff αναγκάστηκε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είχε συναινέσει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την ανάληψη δανείου 200 εκατ. λιρών από μια κοινοπραξία δανειστών από τη Harland & Wolff για να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της. Η δε κυβέρνηση θα εγγυάτο το 100% της πίστωσης, αλλά στις αρχές της εβδομάδας η εταιρεία αναθεώρησε το αίτημά της για κρατικές εγγυήσεις 80% αντί 100% του δανείου. Επίσης, ανέφερε ότι είχε παρουσιάσει νομικές γνωμοδοτήσεις, βάσει των οποίων μία εγγύηση αυτού του είδους δεν αντίκειται στους κανόνες περί επιδοτήσεων του δημοσίου. Εάν δεν υπάρξει κρατική εγγύηση για το δάνειο, η εταιρεία θα αναγκαστεί να ζητήσει από ιδιώτες δανειστές χρήματα στα κανονικά επιτόκια της αγοράς για να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της ύψους 191 εκατ. λιρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι Εργατικοί της νέας κυβέρνησης αποφάσισαν ότι η παροχή της εγγύησης ισοδυναμεί με ακατάλληλη χρήση κρατικών κεφαλαίων. Η εφημερίδα επικαλείται για την πληροφορία έγκυρη ανώνυμη πηγή. Η ναυπηγοκατασκευαστική εταιρεία έχει προβεί σε υψηλές επενδύσεις για να προσλάβει εργατικό δυναμικό 1.500 ατόμων σε όλη την περιοχή του Μπέλφαστ, καθώς και στα ναυπηγεία Απλντορ στο Ντέβον και στο Μέθιλ και Αρνις στη Σκωτία. Ο εκπρόσωπός της ανέφερε πως υπήρξε ενημέρωση τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση ανησυχεί με το γεγονός ότι αναλάμβανε την πλήρη αξία του δανείου. Μια εγγύηση 100% θα ήταν ασυνήθιστη, διότι θα άφηνε τον φορολογούμενο υπόχρεο για ολόκληρο το ποσό εάν η εταιρεία κατέρρεε. «Η Harland & Wolff γνωρίζει ότι οι νέοι υπουργοί βρίσκονται στη διαδικασία ενημέρωσης για την υπόθεσή μας», είπε ο εκπρόσωπος της H&W. «Εχουμε προτείνει μια επανασχεδιασμένη συμφωνία για εγγυήσεις 80%, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν για εκατοντάδες άλλες εταιρείες και ανυπομονούμε να μάθουμε την απάντηση της κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT