Εύσημα στην Ελλάδα μέσω των spreads – «καμπανάκι» για τη Γαλλία

Εύσημα στην Ελλάδα μέσω των spreads – «καμπανάκι» για τη Γαλλία

Η Ελλάδα πληρώνει χαμηλά επιτόκια για το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της που κατέχουν επίσημοι πιστωτές

Το χάσμα στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης σε σχέση με τους τίτλους της Γερμανίας, τα spreads δηλαδή, είναι ένα ευαίσθητο αλλά και σημαντικό βαρόμετρο των αντιληπτών κινδύνων στην Ευρώπη, επισημαίνει η Berenberg σε ανάλυσή της για τα μηνύματα που στέλνει η αγορά ομολόγων. Φυσικά, όπως αναφέρει η τράπεζα, το premium που πρέπει να πληρώσουν άλλες κυβερνήσεις για να δανειστούν (σε σχέση με τη Γερμανία) επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ρευστότητας και των διαφόρων στρατηγικών διαχείρισης του χρέους. Ωστόσο, τα spreads απεικονίζουν πολλά από τα stories που έχουν εκτυλιχθεί στην Ευρωζώνη τα τελευταία 10 χρόνια και που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το μέλλον της.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η Berenberg επισημαίνει πως τα spreads αντικατοπτρίζουν το ισχυρό story ανάπτυξης της Ελλάδας. Με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019, η Ελλάδα έχει γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία εντός της Ευρωζώνης. Οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν σε μεγάλο βαθμό μηδενιστεί, το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται υπό αυστηρό έλεγχο (μόλις 1,6% του ΑΕΠ το 2023) και το δημόσιο χρέος έχει υποχωρήσει από το 207% του ΑΕΠ το 2020 σε 162% το 2023», όπως σημειώνει. Με στήριξη από το γεγονός ότι η Ελλάδα πληρώνει χαμηλά επιτόκια για το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της που κατέχουν επίσημοι πιστωτές, το spread των ελληνικών ομολόγων, στις μόλις 93 μ.β. πλέον, έχει βυθιστεί πολύ κάτω από αυτό της Ιταλίας (130 μ.β.).

Ενα άλλο μήνυμα που στέλνουν τα spreads είναι αυτό της «συνετής Πορτογαλίας», τονίζει η Berenberg. «Οπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία είναι μια από τις κορυφαίες επιλογές μας μεταξύ των αγορών ομολόγων της Ευρωζώνης από τότε που η χώρα μεταρρυθμίστηκε, στον απόηχο της κρίσης χρέους του 2011-2012». Με μια ασυνήθιστα συνετή δημοσιονομική πολιτική, ακόμη και υπό μια κεντροαριστερή κυβέρνηση, η Πορτογαλία μείωσε τον δείκτη χρέους από 135% του ΑΕΠ το 2020 στο 99% το 2023. Το spread έχει μειωθεί μόλις στις 59 μ.β. και καθώς η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση τηρεί την πορεία της, η Berenberg αναμένει ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Παρομοίως, όπως αναφέρει, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, η Ισπανία έχει επίσης νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά της, κάτι που διαμορφώνει το spread των 10ετών ομολόγων της στις 77 μ.β.

Αντιθέτως, το μήνυμα που στέλνουν τα spreads για τη Γαλλία είναι αυτό μιας ευάλωτης οικονομικά και πολιτικά χώρας, η οποία πληρώνει το τίμημα αυτής της αβεβαιότητας. Ως κομβική δύναμη, η Γαλλία παραδοσιακά πλήρωνε μόνο ένα μέτριο premium σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα. Οι μεταρρυθμίσεις του Μακρόν ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη της αγοράς, παρά τον αυξανόμενο δείκτη χρέους της. Αν και η υποστήριξη προς τους φιλομεταρρυθμιστικούς κεντρώους της Γαλλίας δεν κατέρρευσε τόσο άσχημα όσο προβλεπόταν στις πρόσφατες πρόωρες εκλογές (27%), η διαιρεμένη Αριστερά (31%) και η Ακροδεξιά της Λεπέν (25%) θέλουν να αντιστραφούν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις. Ετσι, η Berenberg αναμένει πλέον σωρευτική ανάπτυξη 3,6% αντί 4,3% στη Γαλλία το 2024-2026, κάτι που θα επιδεινώσει το δημοσιονομικό πρόβλημα και –κρίνοντας από τα θεμελιώδη– το γαλλικό spread (67 μ.β.) δεν θα πρέπει πλέον να είναι χαμηλότερο από αυτό της Ισπανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT